Ο Στίβεν Χόκινγκ εγκατέλειψε τα εγκόσµια, σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα µοναδικό επιστηµονικό έργο.

Παρά την αναπηρία (ή ίσως και εξαιτίας της), ο Χόκινγκ πέρασε τα σύνορα της ακαδηµαϊκής αναγνώρισης και έγινε ένα είδος ροκ σταρ της επιστήµης. Αντί για αναφορές στη ζωή και στις έρευνές του, είναι προτιµότερο να σκιαγραφήσουµε την παρουσία του µέσα από τα δικά του λόγια.
«Φοβάµαι ότι η τεχνητή νοηµοσύνη µπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Οπως κάποιος δηµιουργεί ιούς υπολογιστών, έτσι και κάποιος µπορεί κάποια στιγµή να αναπτύξει ένα σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης που θα µπορεί να αυτοβελτιώνεται και να αναπαράγει τον εαυτό του. Αυτό θα οδηγήσει σε µια νέα µορφή ζωής που θα εξαφανίσει τον άνθρωπο».
«Σε 50 χρόνια θα έχουµε δηµιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη έως το τέλος του 21ου αιώνα. Ο πλανήτης µας είναι ένας παλιός κόσµος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσµού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουµε ένα plan Β. Αν θέλουµε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόµενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν µιλήσουµε για τα επόµενα χίλια, είναι επιβεβληµένη η αποίκηση άλλων κόσµων µακριά από τη Γη».
«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραµµα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά είναι εφικτό να “αντιγράψουµε”, όπως ένα λογισµικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κοµπιούτερ και να παράσχουµε µε τον τρόπο αυτό ένα είδος µεταθανάτιας ζωής. Ωστόσο, σήµερα κάτι τέτοιο, µε τις επικρατούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συµβατικής ζωής µετά θάνατον είναι ένα παραµυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
«Νοµίζω ότι το σύµπαν δηµιουργήθηκε αυθόρµητα εκ του µηδενός, σύµφωνα µε τους νόµους της επιστήµης. Αν αποδέχεστε, όπως εγώ, ότι οι νόµοι της φύσης είναι καθορισµένοι, τότε δεν χρειάζεται πολύ για να ρωτήσετε: ποιος ρόλος αποµένει για τον Θεό; Αν θέλετε, µπορείτε να πείτε ότι οι νόµοι αυτοί είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι µάλλον ένας ορισµός του Θεού, παρά µια απόδειξη για την ύπαρξή του».

loading...