ΟΑΣΕ: Δυνατή φωνή κατά της Τουρκίας

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

 

Στην φθινοπωρινή σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία (OSCE, 2023 Warsaw Human Dimension Conference, 2-13 October 2023), ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, απαξιώνοντας ουσιαστικά την συστηματική τουρκική προπαγάνδα της ΜΙΤ με πολλές οργανώσεις – σφραγίδα που εναλλάσσονται στο βήμα του ΟΑΣΕ για να «καταγγείλουν» την Ελλάδα πως (δήθεν) «καταπιέζει» τους ψευτομουφτήδες – πράκτορες της ΜΙΤ, πως δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας σε «φίλους της Φενέρμπαξε» και πως κάποτε (την δεκαετία του 1970) δεν έδινε άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε μειονοτικούς της Ελληνικής Θράκης.

 

Όλα αυτά βέβαια είναι απλές φαιδρότητες μπροστά στην σοβαρότητα των εγκλημάτων της Τουρκίας απέναντι στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου (επιστράτευση 20 ηλικιών το 1941, ρατσιστική επιβολή εξοντωτικής φορολογίας 1942, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ανοικτές φυλακές βαρυποινιτών σε Ίμβρο για την εκδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού, πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, μαζικές απελάσεις του 1964 κ.α.π).

 

Τις δύο παρεμβάσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών επιμελήθηκε ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Λαμπίδης οι οποίες παρουσιάστηκαν στην σύνοδο από τον συντάκτη του άρθρου αυτού και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου.

 

Η πρώτη παρέμβαση έγινε στην Αγγλική γλώσσα, στην ενότητα ΙΙΙ της συνόδου, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2023 και αφορούσε την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που απέμεινε να φυλάει Θερμοπύλες (Plenary Session III: Tolerance and Non-Discrimination – Addressing racism, xenophobia, discrimination and intolerance) και η οποία είχε (σε ελεύθερη απόδοση) ως εξής:

 

«Ονομάζομαι Λεωνίδας Κουμάκης και εκπροσωπώ τον Σύλλογο των Κωνσταντινουπολιτών, μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών η οποία ιδρύθηκε το έτος 1928 στην Ελλάδα από βιαίως εκπατρισμένα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

 

Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία υπέστησαν αναρίθμητες αδικίες σαν αποτέλεσμα των διακρίσεων και των καταπιεστικών κρατικών πολιτικών του Τουρκικού κράτους.

 

Η εξόντωση της Ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, αποτελεί συνέχεια της Γενοκτονίας η οποία εξόντωσε συστηματικά τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη με συνδυασμένα μέσα σφαγών, μαζικών εκτοπίσεων και θηριωδιών της περιόδου 1914 – 1922 που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη περισσότερων από 1.300.000 Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

 

Το πογκρόμ του 1955, οι μαζικές απελάσεις του 1964 καθώς και άλλα καταπιεστικά μέτρα αποτελούν την ιστορική επιβεβαίωση πως ο μόνιμος και διαχρονικός στόχος της εκάστοτε τουρκικής εξουσίας είναι η ολοκληρωτική εξόντωση της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία.

 

Μετά την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη 130.000 περίπου Έλληνες. Έκτοτε, και εξαιτίας των συστηματικών διώξεων του Τουρκικού κράτους, οι Ελληνικοί πληθυσμοί της Τουρκίας άρχισαν να μειώνονται δραματικά, έτσι από 100.000 περίπου της δεκαετίας του 1950 σήμερα έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 2.000 ανθρώπους.

 

Αντίθετα, η ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη, ενώ οι δύο μειονότητες ήταν ίσες περίπου σε αριθμό την εποχή που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

 

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, σαν μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, καλεί την Τουρκία:

 

  • Να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες του δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες

 

  • Να υιοθετήσει μέτρα και πολιτικές θετικής δράσης που θα εγγυώνται την επιβίωση, την ευημερία και το μέλλον της Ελληνικής Μειονότητας

 

  • Να αποκαταστήσει τα παραβιασθέντα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων

 

Το πλήρες κείμενο της Δήλωσης και των Συστάσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, έχει ήδη κατατεθεί προς διανομή σε όλα τα μέλη της συνόδου.  Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

 

Η δεύτερη παρέμβαση έγινε επίσης στην Αγγλική γλώσσα, στην ενότητα ΙV της συνόδου, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2023 και αφορούσε τον συστηματικό στραγγαλισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουτπόλεως (Plenary Session IV: Fundamental freedoms – Freedom of thought, conscience, religion or belief; Freedom of assembly and association; National human rights institutions) και η οποία είχε (σε ελεύθερη απόδοση) ως εξής:

 

«Ονομάζομαι Λεωνίδας Κουμάκης και εκπροσωπώ τον Σύλλογο των Κωνσταντινουπολιτών, μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών η οποία ιδρύθηκε το έτος 1928 στην Ελλάδα από βιαίως εκπατρισμένα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

 

Η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα καταργήσει τους σοβαρούς περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών πολιτικών και των ασφυκτικών κανονισμών οι οποίοι αρνούνται την νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το δικαίωμα να κατέχει, να αποκτά και να διαχειρίζεται περιουσία, να εκπαιδεύει κληρικούς και να προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση.

 

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την αναγνώριση νομικής προσωπικότητας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με συνέπεια την αποστέρηση της περιουσίας του. Η κυβέρνηση το 2011 εξέδωσε διάταγμα για την επιστροφή ορισμένων ακινήτων ή την καταβολή αποζημίωσης όταν η επιστροφή δεν είναι δυνατή.

 

Δυστυχώς, μόνο το 23% των περιπτώσεων ήταν επιλέξιμες για αποκατάσταση, ενώ το 70% περίπου των υποθέσεων απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

 

Η Τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει πως μόνο Τούρκοι πολίτες μπορούν να είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο ρόλος της κυβέρνησης στην υπαγόρευση των ατόμων που μπορούν να ενταχθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική, εκλογική διαδικασία του Πατριαρχείου.

 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το μοναδικό ελληνορθόδοξο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας για την εκπαίδευση της θρησκευτικής ηγεσίας της, ιδρύθηκε κατά την οθωμανική περίοδο το 1844, αλλά παραμένει κλειστή από το έτος 1971 κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

 

Το έτος 2020, παρά το νομικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου από το 1935, άνοιξε ως τζαμί για μουσουλμανικές προσευχές, παραβιάζοντας τους διεθνείς νόμους και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας βάσει των διατάξεων της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του 1972.

 

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται επειγόντως:

 

  • Να χορηγήσει πλήρη νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

  • Να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

 

  • Να τερματίσει την απαίτηση της όπως τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι υποχρεωμένα να έχουν την τουρκική υπηκοότητα.

 

  • Να συμμορφωθεί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

 

Το πλήρες κείμενο της Δήλωσης και των Συστάσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, έχει ήδη κατατεθεί προς διανομή σε όλα τα μέλη της συνόδου.  Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

 

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α :  Ένας ιστορικός σύλλογος με 95 μέχρι σήμερα  χρόνια πληθωρικής δράσης, συνεχίζει να εκπέμπει δυνατή φωνή ιστορικής μνήμης, να διακηρύσσει την  αλήθεια και να αποδομεί την ύπουλη και συστηματική Τουρκική προπαγάνδα που χρηματοδοτείται εδώ και ολόκληρες δεκαετίες από την περιβόητη ΜΙΤ.

 

Η Τουρκική βιομηχανική παραγωγή Fake News στο διεθνές βήμα του ΟΑΣΕ βρίσκει πρόθυμη αποδοχή από τουρκόφωνες χώρες αλλά και από άλλα μουσουλμανικά κράτη. Οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες «κατηγορίες» εναντίον της Ελλάδος, συνήθως «αντικρούονται» από την μόνιμη Ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, αλλά είναι κρίσιμη και εξαιρετικά σημαντική η παρουσία μελών Συλλόγων και Σωματείων που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις «πρακτικές» της Τουρκίας.

 

Δυστυχώς είναι λυπηρή η απουσία δεκάδων ανά τον κόσμο Συλλόγων και Σωματείων Κωνσταντινουπολιτών, συνήθως συμπεριλαμβανομένης και της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, από το διεθνές βήμα του ΟΑΣΕ το οποίο εκμεταλλεύεται συνεχώς η Τουρκία εδώ και δεκαετίες, διαδίδοντας Fake News μέσω πολλών οργανώσεων-σφραγίδων που χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από την ΜΙΤ.

 

Λυπηρή είναι ακόμα και η παντελής απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (οργανώσεις ή επίσημη αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ), ιδίως τώρα που η Τουρκία έχει εγκαινιάσει μια νέα, απίστευτη προπαγάνδα με Fake News περί (δήθεν) καταπίεσης μουσουλμάνων στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σκόπιμα αποκαλείται από όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της ΜΙΤ σαν … «Νότια Κύπρος»! Αποτελεί πλέον εθνική ανάγκη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, η «επί του πεδίου» αποδόμηση της απαράδεκτης αυτής Τουρκικής προπαγάνδας.

 

Τελικά, ευτυχώς που υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά ο 95χρονος σήμερα Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν δεν έχει «τραπεζώσει» Τούρκους επίσημους, ούτε πηγαινοέρχεται τακτικά στην Άγκυρα, όπως δυστυχώς κάνουν κάποιοι «πρόθυμοι» για «συνεργασία». Τούτο διότι πραγματική συνεργασία μπορεί να γίνει μόνον όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην αλήθεια και όχι φυσικά ύπουλη, διαχρονική εμμονή στην επιβολή του «δικαίου του ισχυρότερου»…

loading...