Η μεγάλη ληστεία: 2 δις ευρώ τα έσοδα των τραπεζών από τόκους στο 3ο τρίμηνο

«Και ο μήνας έχει εννιά» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι αρκετά καλό -μάλιστα, για ορισμένες τράπεζες από τα καλύτερα ιστορικά τρίμηνα των τελευταίων ετών. Σταδιακά, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα δίνουν η μία στην άλλη τη σκυτάλη της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων του τρίτου τριμήνου, με την αγορά να αποκτά έως τις 9 Νοεμβρίου μια συνολική εικόνα πλέον του φετινού εννεαμήνου.

Πρωταγωνιστής στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι για άλλη μια φορά το NII, τα καθαρά έσοδα από τόκους, μία παραδοσιακή πηγή εσόδων και οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών, που έχει «ενεργοποιηθεί» και τρέχει με υψηλές ταχύτητες, λόγω ανοδικού επιτοκιακού περιβάλλοντος.

Ήδη από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου φέτος οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει τη συνέχιση της ανόδου των εργασιών από τόκους και προμήθειες, με σημαντικό προβάδισμα των τόκων. Η συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σταθεροποίησε τα αυξημένα έσοδα, τα οποία «γράφουν» και τα επόμενα τρίμηνα -εξ ου και οι οίκοι προχώρησαν σε αναβαθμίσεις προβλέψεων.

Τη φετινή χρήση τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξάνονται περίπου με ρυθμό 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο -και σε αυτό το επίπεδο «κουμπώνουν» οι νεότερες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους στις τέσσερις μεγάλες ήταν σχεδόν 4 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 3,89 δισ. ευρώ (από τα οποία 1,043 δισ. ευρώ στη Eurobank, 935 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, 1,052 δισ. ευρώ στην Εθνική και 864 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank). Τα νούμερα αυτά αντανακλούν έναν ρυθμό αύξησης που αναλόγως υπερβαίνει το 50% (στο β’ τρίμηνο η αύξηση έφτασε το 58%) και η τάση αυτή καταγράφεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, και στο τρίτο τρίμηνο, με πιθανή νέα αναβάθμιση των αρχικών προβλέψεων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά την καθίζηση στην πιστωτική επέκταση και τη μειωμένη ζήτηση σε δάνεια ΜμΕ ή στεγαστικά και άλλα δάνεια λιανικής τραπεζικής. Στον αντίποδα, πολύ καλές είναι οι επιδόσεις στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης , τα οποία επί της ουσίας στηρίζουν την πιστωτική επέκταση στον τραπεζικό τομέα.

Αναμφίβολα, η διατήρηση της σημαντικής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους υποστηρίζεται από τη διεύρυνση της ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων, η οποία βέβαια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην ελληνική αγορά (δεν επιβαρύνονται με χρεώσεις τήρησης λογαριασμών οι συναλλασσόμενοι και προστατεύονται με επιδοτήσεις για το κομμάτι της ανόδου στα στεγαστικά).

Την ίδια στιγμή, η άνοδος των επιτοκίων στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν εμπόδισε τις τράπεζες να βγουν στις διεθνείς χρηματαγορές και να ενισχύσουν τόσο τη ρευστότητα και τον δείκτη LCR. που χαρακτηρίζει το μέγεθός τους σε κεφάλαια, όσο και την κεφαλαιακή τους επάρκεια (CET), που τους προσδίδει την αίγλη των ποιοτικών κεφαλαίων.

Στο σύνολό της είναι καθοριστική η συμβολή του τρίτου τριμήνου στην τόνωση της αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων -ο δείκτης RoTe είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά στα οποία στέκονται οι αναλυτές χρηματοοικονομικών οίκων, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που ακολουθούν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς στις 3 Νοεμβρίου, με τη Εurobank να ενημερώνει την αγορά στις 7 του μηνός και τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ολοκληρώνουν τον κύκλο στις 9 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ

loading...