Η Αυστραλία θα σκοτώσει χιλιάδες άγρια άλογα – Θα τα πυροβολήσουν από ελικόπτερα

Μία άγρια επιλογή από τις Αρχές της Αυστραλίας, σκοτώνοντας χιλιάδες άγρια άλογα.

Οαρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) στην Αυστραλία αποφάσισαν να επαναλάβουν μία αμφιλεγόμενη τακτική διατήρησης του οικοσυστήματος, σκοτώνοντας από αέρος εκατοντάδες άγρια άλογα.

Ο λόγος για την επιχείρηση, που θα λάβει χώρα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Κοζιούκο, είναι η πληθυσμιακή έκρηξη των άγριων ζώων, η οποία μπορεί να απειλήσει την παρουσία ενδημικών ειδών αλλά και των ιθαγενών της περιοχής.

Προκειμένου να γίνει εφικτή η τεράστιας κλίμακας επιχείρηση, οι αρμόδιες αρχές θα χρησιμοποιήσουν σειρά ελικοπτέρων, από όπου εκπαιδευμένοι ένοπλοι θα ανοίξουν πυρ με πολυβόλα ενάντια στα ζώα.

Τι λένε οι αρχές

Η υπουργός Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης, Πένι Σαρπ, δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Τα απειλούμενα ενδημικά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ολόκληρο το οικοσύστημα απειλείται».

«Πρέπει να λάβουμε δράση. Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, καθώς κανείς δεν θέλει να χρειαστεί να σκοτώσει άγρια άλογα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άρθρο της Sydney Morning Herald, η αύξηση των πληθυσμών δεν είναι αστείο. Ο αριθμός των άγριων αλόγων εντός του πάρκου, σύμφωνα με επίσημη αναφορά, αυξήθηκε από 14.380 το 2020 σε 18.814 το 2022, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως αν δε γίνει κάτι, οι αριθμοί μπορεί να εκτοξευτούν στις 50.000 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η πρακτική της θανάτωσης ξένων ειδών είναι κοινή στην Αυστραλιανή ενδοχώρα. Το ιδιαίτερο οικοσύστημα της νήσου είχε εξελιχθεί για χιλιετίες χωριστά από τον ηπειρωτικό κορμό, με αποτέλεσμα τα φυτά και ειδικά τα ζώα της περιοχής να είναι υπερ-εξειδικευμένα σε μία ευαίσθητη ισορροπία.

Από την άλλη, πολλοί «εισβολείς» που βρέθηκαν στην απομονωμένη ήπειρο μέσω των ναυτικών ταξιδιών, όπως τα ποντίκια, οι γάτες, οι κατσίκες, τα άλογα και τα περιβόητα κόκκινα μυρμήγκια, είναι είδη που έχουν προσαρμοστεί σε ποικιλία συνθηκών και οικοσυστημάτων ανά τον κόσμο.

Για αυτό το λόγο, μπορούν και νικάνε τα ενδημικά είδη στον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση τροφής, ενώ πολλές φορές επιτίθενται και σκοτώνουν μωρά καγκουρό αλλά και άλλα τρωκτικά και μαρσιποφόρα. Παρόμοιες από αέρος «γενοκτονίες» έχουν γίνει στο παρελθόν για να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των άγριων γατών αλλά και των κατσικών.

Από την άλλη, οι πολέμιοι της θανάτωσης των επονομαζόμενων «Μπράμπις», λένε ότι τα ζώα αυτά αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητας της Αυστραλίας, ως νοσταλγικά κατάλοιπα από τις εποχές που οι «γελαδάρηδες» των Snowy Mountains τα χρησιμοποιούσαν για την κτηνοτροφία.

reader.gr

loading...