Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ έπεσε και… τράνταξε το Κογκρέσο: Αλλά ο γερουσιαστής Μενέντεζ διαμηνύει παντού ότι θα αθωωθεί και προσβλέπει σε μία ισχυρή επιστροφή

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έχει κτυπήσει «κατάρα» την Αμερική, μου έλεγε ένας βετεράνος διπλωμάτης, που συνεχίζει και σήμερα να είναι fascinated με ότι αφορά την υπερδύναμη.

Δεν τον έχω «συλλάβει» καμία φορά να μην είναι αισιόδοξος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από προχθές, όταν όλοι γίναμε μάρτυρες της πρωτοφανούς πράξης της παύσης του προέδρου της αμερικανικής Βουλής.

Συνέβη πρώτη φορά στην ιστορία, έλεγαν και ξανάλεγαν οι τηλεοπτικοί αστέρες για να μας πείσουν για την άνευ προηγουμένου κρισιμότητα της πολιτικής κατάστασης. Βέβαια, δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου… Αλλά, οι δημοσιογράφοι -και στην Αμερική- πρέπει να πουλήσουν την πραμάτεια τους, οπότε λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω.

Ξεπέρασαν εαυτούς μερικοί και τούτο μας «παρηγορεί» ότι ο κιτρινισμός δεν ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα. Είναι φρούτο που ευδοκιμεί σε όλο τον κόσμο και σίγουρα ξεκίνησε από την Αμερική.

Την ίδια στιγμή, ο απόηχος της απαγγελίας των κατηγοριών εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, της συζύγου του και φίλων της επιχειρηματιών από την Αίγυπτο, συνταράσσει ακόμα το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ο φιλέλληνας Αμερικανός νομοθέτης, ξεκαθάρισε κάποια πράγματα, σε κλειστή συνεδρίαση όλων των γερουσιαστών, εκτός ενός -αν είναι ορθές οι πληροφορίες μου.

  • Πρώτον, πιστεύει ότι είναι αθώος και το Δικαστήριο θα τον «καθαρίσει» από κάθε κατηγορία πριν από τις γερουσιαστικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.
  • Δεύτερον, έχει αποδείξεις για το συνεχιζόμενο κυνηγητό εναντίον του επειδή είναι ένας επιτυχημένος Λατίνος, ο οποίος ενοχλεί τα συστήματα εντός και εκτός της Αμερικής, τα οποία έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες κατασκευής πολεμικού υλικού και με αυταρχικά καθεστώτα.
  • Τρίτον, οι κατηγορίες που αφορούν ζητήματα για τα οποία έχει στρατηγικά και άλλα συμφέροντα το Κάιρο, βασίζονται σε ζητήματα για τα οποία ο γερουσιαστής αποδεικνύει με τις πράξεις του ότι είναι απέναντι στον στρατηγό αλ Σίσι.

Στην κλειστή αυτή συνάντηση ήταν καταπέλτης και για το διεφθαρμένο σύστημα των Δημοκρατικών της πολιτείας της Νέας Ιερσέης, οι οποίοι έσπευσαν -χωρίς να αποφασίσει καν η αμερικανική Δικαιοσύνη- να ανακοινώσουν την… ενοχή του! Και έχει σημασία ότι ζήτησαν πρώτοι την παραίτησή του οι ευεργετηθέντες από τον κ. Μενέντεζ.

Πάντως, ο αντικαταστάτης του φιλέλληνα γερουσιαστή βαδίζει με ακρίβεια στα βήματα του, και εξελίσσεται σε ένα ισχυρότατο παράγοντα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι παραμένει δυνατά απέναντι στην κατοχική Τουρκία για το μείζον θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16. Δεν θα τα δώσει.

Η στάση όλων όσων λαμβάνουν αποφάσεις στο επίπεδο των Επιτροπών, είναι εξαιρετική έναντι του κ. Μενέντεζ. Σέβονται τις θέσεις τους, ιδιαίτερα για την Τουρκία, και δεν θα τις αλλάξουν. Το γεγονός ότι πανηγύρισε ο Ταγίπ Ερντογάν, τους αναγκάζει να μην δεχθούν καμία επιβράβευση του μικρού «Σουλτάνου».

Η πρωτοφανή κίνηση στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, της παύσης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, δεν έχει βεβαίως σχέση με το κυνηγητό εναντίον του κ. Μενέντεζ, αλλά φέρνει τα πάνω-κάτω σε ένα βαριά τραυμτισμένο Κογκρέσο.

Ο πανίσχυρος πολιτικός άνδρας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεσε, είναι το απόλυτο θύμα των εσωκομματικών συγκρούσεων των Ρεπουμπλικάνων. Των πιο ακραίων βουλευτών, που όλοι συμφωνούν ότι ελέγχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ.

  • Θα το έλεγα διαφορετικά: Είναι ακροδεξιοί, που πίνουν νερό στο όνομα του πρώην Πρόεδρου των ΗΠΑ. Πιστεύουν στην αθωότητα του και ότι του έκλεψαν δήθεν τις προεδρικές εκλογές πριν από τρία χρόνια. Αυτό δεν ισχύει, το διέψευσαν ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Τραμπ, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς.

Αλλά είναι τραγικό το φαινόμενο για την Αμερική. Ένας τσαρλατάνος, που έφτασε να εκλεγεί Πρόεδρος με την βοήθεια του Βλαδίμηρου Πούτιν, να απειλεί την καρδιά της αμερικανικής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύεται από το Κογκρέσο.

Από χθες ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αντικατάστασή του κ. Μακάρθι αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τελικό αποτέλεσμα. Το ρήγμα μεταξύ των διαφόρων φραξιών είναι τεράστιο και η μόνη ομάδα που είναι συμπαγής είναι των ακροδεξιών, αν και, και εκεί, μπορεί να διακρίνει κανείς σοβαρές διαφωνίες.

Ομιλούμε για το απόλυτο πολιτικό χάος.

Μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής δεν θα δούμε τη ψήφιση νομοσχεδίων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που ήταν και η αιτία της σύγκρουσης. Υπάρχει το ορόσημο, η διορία της 17ης Νοεμβρίου για να ψηφιστεί ο προσωρινός προϋπολογισμός, αλλά δεν βλέπω να αισιοδοξεί κανείς, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απρόβλεπτοι.

Πάντως πρέπει να αποφευχθεί η παράλυση του κράτους σε μία στιγμή κατά την οποία το διεθνές πολιτικό σύστημα έχει ανέβει κυριολεκτικά στα… κάγκελα και παίζει με τη διεθνή ειρήνη. Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, είναι υπαρκτή και μπορεί να συναντήσει κανείς όχι ψεκασμένους αναλυτές που να υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πήραν το δρόμο της καταστροφής.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι η εκλογή του νέου προέδρου σε μία εβδομάδα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ακροδεξιά πτέρυγα θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα στο όνομα του κ. Τραμπ.

Φαντάζομαι θα ακούσατε το σενάριο για τη δήθεν υποψηφιότητα του πρώην προέδρου για την προεδρία της αμερικανικής Βουλής. Δεν θα συμβεί. Ομιλούμε για παρανοϊκά πράγματα.

Η αισιοδοξία του Μενέντεζ

Σε ότι αφορά τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ετοιμάζει την άμυνα του, και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι πολύ αισιόδοξος, είναι βέβαιος πως θα αθωωθεί. Η δίκη ορίστηκε για τον ερχόμενο Μάιο.

Θα είναι υποψήφιος, όπως τονίστηκε από το επιτελείο του, που απάντησε σε δική μας ερώτηση και πιστεύει ότι θα κερδίσει και όποιον εσωκομματικό αντίπαλο έχει απέναντι του, και όποιον άλλον κατεβάσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Βασικά οι κατηγορίες αφορούν περισσότερο τη σύζυγό του, η οποία είχε επαγγελματική σχέση με τους Αιγύπτιους επιχειρηματίες. Άλλωστε ο κ. Μενέντεζ είναι από τους πιο γνωστούς εχθρούς του αλ Σίσι στην Ουάσιγκτον, και του έχει παγώσει στο παρελθόν τη βοήθεια από τις ΗΠΑ. Επίσης τον απέκλεισε από τον αγωγό East Med. Συμμετέχουν μόνο το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά όχι η Αίγυπτος. Και αυτόν τον αποκλεισμό δεν τον συγχώρεσε ποτέ ο αλ Σίσι.

Οι διαστάσεις της απώλειας του κ. Μενέντεζ για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι τεράστιες. Εάν βεβαίως συμβεί αυτή η απώλεια. Με τα σημερινά δεδομένα προσωπικά δεν το βλέπω να γίνεται. Και είναι εξαιρετικό νέο ότι ο ίδιος πιστεύει σε μία ισχυρή επιστροφή.

Μέχρι της στιγμής, οι άλλοι νομοθέτες της σκληρής γραμμής του κ. Μενέντεζ παραμένουν στη θέση τους. Επιμένουν να λένε όχι στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και δεν δέχονται κανένα παζάρι. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα καταθέσουν ακόμα ένα όρο στην Τουρκία για τα F-16, που θα αφορά την Κύπρο. Και αυτή θα είναι μία εντυπωσιακή εξέλιξη.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

loading...