Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΠΑΪΝΤΕΝ, ΠΟΥΤΙΝ, ΣΙ
ΟΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, σπάνιες είναι οι μέρες με τόσο πολλές και μεταβαλλόμενες παραμέτρους όσο η χθεσινή: οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας είχαν συνάντηση στο Πεκίνο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσγειωνόταν στο Ισραήλ, την ώρα που μαίνονται οι πόλεμοι στην Γάζα και την Ουκρανία.
Για τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η συστράτευση του Μπάιντεν με το Ισραήλ αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για να εκμεταλλευθούν την (λαϊκή) οργή στην Μέση Ανατολή για τα γεγονότα στην Γάζα και να εδραιώσουν την θέση τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Τόσοι οι ρώσοι, όσο και οι κινέζοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το Ισραήλ διότι κατά την γνώμη τους ξεπέρασε τα αναγκαία για την άμυνά του όρια, κατηγορώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον τόσο για τον απροσδόκητο πόλεμο, όσο και για τις ευρύτερες εντάσεις στην περιοχή.
Ο Μπάιντεν ξεπέρασε κάθε άλλον πρόσφατο αμερικανό ηγέτη στην έκφραση υποστήριξης προς το Ισραήλ – στρατιωτικής και διπλωματικής – μετά την 7η Οκτωβρίου όταν η Χαμάς ξεχύθηκε απροσδόκητα από την Λωρίδα της Γάζας και σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς.
Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να εμφανισθεί ως η δύναμη που συγκρατεί το εβραϊκό κράτος από την υιοθέτηση μίας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης και επενδύει στην επίδειξη της μαζικής αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος για να αποτρέψει την σύμμαχο του Ιράν Χεζμπολάχ να εισβάλει στο Ισραήλ.