Mytilenepress : Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική αποτροπή και η Κίνα τορπιλίζει την μηχανή των κυρώσεων την ώρα που ο Zele παραδέχεται ότι έχει αλλάξει η δυναμική στο μέτωπο

Όποιος δεν έχει ακούσει για τους «Ποσειδώνες» που μεταφέρουν τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια K-239 Belgorod, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει ένα από τα άρθρα που περιγράφουν αυτό το απόλυτο όπλο.

Και θα αφήσουμε επίσης στην άκρη την Ειδική Επιχείρηση της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ, η οποία δικαίως έχει γίνει πρωτοσέλιδο των μέσων ενημέρωσης, για να επικεντρωθούμε στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης, αυτή των κυρώσεων.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει ενεργοποιήσει η ΕΕ είναι μακρύς: ένα pdf 88 σελίδων θα δώσει μια μικρή ιδέα σε όσους μπορούν να αποκοιμηθούν μόνο μετρώντας πρόβατα.

Κύριος κατάλογος κυρώσεων – 15 Αυγούστου 2023 (state.gov)

Ο Πρόεδρος Τραμπ θεώρησε ξεκάθαρα τις οικονομικές κυρώσεις ως μια πιο ελκυστική επιλογή από τα στρατιωτικά εργαλεία. Μια επιλογή που γρήγορα χρησιμοποίησε ή/και ενίσχυσε ενάντια στο Ιράν, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα ειδικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε ορίσει τον Γουίλμπουρ Ρος Υπουργό Εμπορίου.

24 χρόνια στη Rothschild ως «επικεφαλής της συμβουλευτικής επιχείρησης εταιρικής αφερεγγυότητας και αναδιάρθρωσης» (δολοφόνος για συντομία): ο Ross είχε τα ad hoc κέρδη.

Ο Τραμπ είχε επιλέξει επίσης ως σύμβουλο τον Πίτερ Ναβάρο, έναν επιτυχημένο συγγραφέα, ο οποίος είχε βασίσει τα φρενήρη αντικινεζικά έργα του στις μαρτυρίες του Ρον Βάρα.

Αστείο… Αποδείχθηκε ότι αυτός ο διάσημος Ρον Βάρα ήταν ένας εντελώς φανταστικός χαρακτήρας, του οποίου το όνομα είναι ο αναγραμματισμός του Ναβάρο .

Τον Μάιο του 2019, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τοποθέτησε τη Huawei στη μαύρη λίστα του (blablabla, εθνική ασφάλεια, blablabla).

Τέρμα το δικαίωμα χρήσης Android, ούτε το δικαίωμα λήψης των δικών του ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που ο όμιλος είχε αναθέσει σε υπεργολαβία για την κατασκευή στην Ταϊβάν: Η επιχείρηση smartphone της Huawei είναι καταδικασμένη.

Η ΕΕ λαμβάνει επίσης απαγόρευση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei σε χώρες που υπόκεινται σε αυτήν (G7, ΝΑΤΟ κ.λπ.), διατηρώντας έτσι την ικανότητά της να κατασκοπεύει τους συμμάχους της.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το έπος της Meng Wanzhou: η κόρη του ιδρυτή, ένας οικονομικός διευθυντής, συλλαμβάνεται από τις καναδικές αρχές με βάση μια λανθασμένη υπόθεση που συνέταξε η HSBC για να γλιτώσει από την καταδίκη που κρέμεται από τη μύτη τους στις ΗΠΑ .

Παρεμπιπτόντως, αυτή η υπόθεση συγκρίνεται πάντα από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης με τη μεταχείριση που υπέστη ο Φρεντερίκ Πιερούτσι , ο οποίος, δυστυχώς για εκείνον, δεν έλαβε καμία υποστήριξη από την ομάδα του και τη γαλλική κυβέρνηση .

Τρία χρόνια κολλημένη στον Καναδά, με ένα βραχιόλι στον αστράγαλο, πιστέψτε με, η Meng Wanzhou, που ανέλαβε επικεφαλής του ομίλου Huawei, δεν πρέπει να την στενοχωρήσει και δεν έχει ολοκληρώσει την παρουσίαση του λογαριασμού.

Εκτός από το χτύπημα με το σφυρί στην Huawei, η διοίκηση θα έχει επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, η οποία ωφέλησε τους Αμερικανούς καλλιεργητές σιτηρών. Η ιστορία δεν λέει πάντα ότι αυτό έγινε σε βάρος των Αυστραλών παραγωγών. Τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα είναι πάντα οι πρώτοι κούκλες.

Αλλά εκτός από αυτό, ο αντίκτυπος στο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα παρέμεινε περιορισμένος. Όσον αφορά τους φόρους στις εισαγωγές, θα έχουν ξεκινήσει την πληθωριστική τάση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αφελείς οικονομολόγοι θεώρησαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν πιο λογική και ευθυγραμμισμένη. Τι αστείο… Η Ουάσιγκτον ζει μόνο για να διατηρήσει την αυτοκρατορία της πάνω από όλες τις άλλες, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τους λαούς.

Επί Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε η Τζίνα Ραϊμόντο.

Ένα σκοτεινό Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (BIS) είναι υπεύθυνο για τις κυρώσεις. Το BIS είναι μικροσκοπικό: 350 πράκτορες και αξιωματούχοι, προϋπολογισμός 140 εκατομμυρίων δολαρίων, για την παρακολούθηση συναλλαγών αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Οι κυρώσεις έγιναν σκληρότερες και είχαν ως στόχο όχι μόνο να εμποδίσουν όλους τους Κινέζους κατασκευαστές να παράγουν ολοκληρωμένα κυκλώματα υψηλής απόδοσης.

Αλλά και για την απόκτησή τους.

Χωρίς αυτά τα κυκλώματα, είναι αδύνατο να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη και οι στρατιωτικές της εφαρμογές (σμήνη drones, αμυντικά συστήματα κ.λπ.).

Και η παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων είναι τόσο περίπλοκη που σίγουρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκτήσει η Κίνα ανεξάρτητες βιομηχανικές δυνατότητες που είναι πολύ χαμηλότερες σε απόδοση.

Ένα σχέδιο 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων (The CHIPS and Science Act of 2022) εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022 για την επιδότηση αμερικανικών εταιρειών και την ανάπτυξη της έρευνας και της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών. Η ΕΕ προσποιείται ότι μπορεί να αντιδράσει σε αυτή τη μαζική βοήθεια.

Και για να ενισχύσουν την ηγεμονική τους θέση, στις 7 Οκτωβρίου 2022, οι αρχές των ΗΠΑ αναγκάζουν τις συμμαχικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία) να υποστηρίξουν αυτή την επιταγή.

Μέσω αυτών των ελέγχων εξαγωγών, απαγορεύοντας τις πωλήσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στην Κίνα, η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά τους, οι δυτικοί, οι ιαπωνικοί, οι ταϊβανοί και οι κορεάτες προμηθευτές αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα: η Κίνα συνήθως αγοράζει τα εξαρτήματά τους για αξία 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολύ περισσότερο από τις αγορές πετρελαίου ή τον κινεζικό στρατιωτικό προϋπολογισμό.
Ένα άρθρο από τους New York Times από τον Ιούλιο του 2023 αντικατοπτρίζει τα ζητήματα αρκετά καλά .

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως επικεντρώνονται στις μηχανές για την «χάραξη» δισεκατομμυρίων τρανζίστορ σε πυρίτιο, τις μηχανές λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους (EUV) που κατασκευάζονται από την ASML, μια ολλανδική εταιρεία.

Υπεραπλουστευμένο, το UV διαλύει στην πραγματικότητα τα φωτοανθεκτικά φιλμ που εναποτίθενται σε ένα στρώμα διοξειδίου του πυριτίου.

Και αυτά είναι μόνο μερικά σημεία ασφυξίας ανάμεσα σε δεκάδες: αγνά υλικά, μηχανές δοκιμών, λογισμικό σχεδιασμού… Τόσα πολλά πράγματα που αγοράζουν οι κινεζικές εταιρείες από το εξωτερικό.

Ας το σκεφτούμε όμως… 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες εισαγωγές, τι μεγάλο κίνητρο για τις εγχώριες κινεζικές εταιρείες να καλύψουν τη διαφορά.

Στα τέλη Αυγούστου 2023, η Τζίνα Ραϊμόντο, η αρχιέρεια των κυρώσεων, φτάνει στην Κίνα για «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τον Κινέζο ομόλογό της.

Ίσως θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο σίγουροι ότι βρισκόμασταν σε θέση δύναμης.

Διότι υπό την ηγεσία της Huawei, κορυφαία επιστημονικά ταλέντα όπως ο Mao Wei και ο Luming Duan επέστρεψαν στη χώρα.

Φωτοανθεκτικά φιλμ, καθαρά υλικά, μηχανές δοκιμών, λογισμικό σχεδιασμού… Η Κίνα είχε ήδη τοπικές λύσεις.

Υπήρχε επίσης λογισμικό που ανταγωνίζεται τα προϊόντα του ομίλου ORACLE. Και αυτό το άλλο λογισμικό, το Harmony, που σας επιτρέπει να κάνετε χωρίς Android.

Τρίτη 29 Αυγούστου… Έκπληξη έκπληξη.

Ακριβώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Gina Raimondo,

Η Huawei βάζει το ολοκαίνουργιο smartphone της, το P60 Pro, σε προπώληση .

Χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση, τίποτα άλλο από στόμα σε στόμα.

Ο επίσημος ιστότοπος της Huawei είναι εκπληκτικά διακριτικός σχετικά με την απόδοση ή τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται: είναι οι πρώτοι χρήστες που κινηματογραφούν τους ρυθμούς δεδομένων που επιτυγχάνονται από τη συσκευή.

Τα κυκλώματα, η οθόνη, οι κάμερες, τα υλικά της θήκης, το λειτουργικό σύστημα Harmony… Όλα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στο εσωτερικό, με πρωτότυπες τεχνολογίες. Καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Στρατηγική λεπτομέρεια: η συσκευή σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε βίντεο και μηνύματα απευθείας μέσω δορυφόρου χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό.

Τα στελέχη της Apple που σχεδίαζαν να λανσάρουν το τελευταίο τους μοντέλο στις 12 Σεπτεμβρίου παρέμειναν σιωπηλοί. Ό,τι κι αν συμβεί, γνωρίζουν ότι έχουν χάσει εκατομμύρια σε πωλήσεις στην κινεζική αγορά.

Ο Jack Sullivan ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση διέταξε μια τεχνική ανάλυση των εξαρτημάτων της συσκευής. Μια άβυσσος 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων άνοιξε μπροστά στα πόδια του.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοινώνει ότι θέλει να ξαναρχίσει την τριμερή συνεργασία με Κίνα και Ιαπωνία (η Samsung τρέμει…).

Η Huawei ανακοινώνει λογισμικό που ανταγωνίζεται τα Windows τους επόμενους μήνες. Και στοιχηματίζω ότι σύντομα θα υπάρξει ένας κινέζικος υπολογιστής, χωρίς επεξεργαστή Intel, επιτέλους απαλλαγμένος από παράνομο λογισμικό υποκλοπής της NSA.

Σου είπα… Δεν πρέπει να τσαντίζεις την Meng Wanzhou.

 

 

πηγή: Le Grand Soir

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Zele δείχνει ότι αλλάξει η δυναμική των συγκρούσεων

 

 

Ο Ζελένσκι προετοιμάζει ξεκάθαρα τον λαό του για κατάπαυση του πυρός, αλλά μιλά επίσης για εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και την υποτιθέμενη παραγωγή οπλικών συστημάτων από τη χώρα του, δύο θέματα που θα εκνευρίσουν τη Ρωσία.

 

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Η πίεση που άσκησαν σε αυτόν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις τελευταίες εκλογές έχει σκοπό μόνο να ενισχύσει τη δύναμη έλξης τους, αλλά δείχνει ωστόσο ότι οι διαφορές τους σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων τονίζονται μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης.

Η Kyiv Post ανέφερε την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Ζελένσκι εδώ , τα κυριότερα σημεία της οποίας θα κοινοποιηθούν παρακάτω, και στη συνέχεια θα αναλυθούν στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου αντιπροσώπων ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία:

• Ο Ζελένσκι επανεξετάζει σιωπηρά τη μαξιμαλιστική οριστικότητα που είχε οραματιστεί κηρύσσοντας ήδη τη νίκη.

« Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι [ο Πούτιν] δεν μας απασχόλησε όπως ήθελε. Το κάναμε, [αμυνθήκαμε από την επίθεσή του], είναι ήδη μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο ».

• Προετοιμάζει το κοινό να παγώσει τη σύγκρουση στο μοντέλο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

« Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για πολύ καιρό χωρίς να χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Μπορεί να είναι έτσι. Ελαχιστοποιήστε τις απώλειες ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Μπορούμε να ζήσουμε έτσι ».

• Η Ουκρανία πιστεύει ότι θα χάσει τη δυτική υποστήριξη εάν εισβάλει σε ρωσικό έδαφος πριν από το 2014.

« Θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε σίγουρα μόνοι και μόνοι μας ».

• Το «ισραηλινό μοντέλο» είναι πιθανό να χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στο απροσδιόριστο μέλλον.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον μας προσφέρουν το ισραηλινό μοντέλο, με όπλα, τεχνολογία, εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια ».

• Ζητούνται ενεργά υλικές και άυλες εγγυήσεις ασφάλειας.

« Με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι μια ισχυρότερη διμερής συνθήκη, με τη Βρετανία μια ισχυρότερη συνθήκη. Υπάρχουν κράτη που απλά δεν έχουν όπλα, αλλά έχουν οικονομικά, σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση επανειλημμένης επίθεσης ».

• Η επίσημη επέμβαση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

« Δεν τους χρειαζόμαστε, γιατί θα ήταν πόλεμος του ΝΑΤΟ και αυτό θα σήμαινε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ».

• Η Ουκρανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει στρατιωτικά μέσα για να ανακατακτήσει την Κριμαία.

« Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να πιέσουμε πολιτικά για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας στο έδαφος της ουκρανικής Κριμαίας. Θα ήταν καλύτερα. Σε κάθε μάχη, θα υπήρχαν πάντα θύματα, ανεξάρτητα από το τι. Όλα πρέπει να υπολογιστούν ».

• Εκλογές μπορούν να γίνουν το επόμενο έτος εάν η Δύση πληρώσει το λογαριασμό και οι παρατηρητές σταλούν στα χαρακώματα.

« Αν εσείς [οι σύμμαχοι] είστε έτοιμοι να μου δώσετε 5 δισεκατομμύρια, γιατί δεν μπορώ να πάρω 5 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μου φαίνεται ότι αυτό είναι το απαραίτητο ποσό για τη διοργάνωση εκλογών σε κανονικούς καιρούς. Και σε περιόδους πολέμου, δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το ποσό, γι’ αυτό είπα – εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μας δώσουν οικονομική υποστήριξη.

Λυπάμαι, δεν ρωτάω τίποτα. Δεν θα διοργανώσω εκλογές επί πιστώσει. Δεν θα πάρω λεφτά όπλων ούτε θα τα δώσω για εκλογές. Το πιο σημαντικό: ας ρισκάρουμε μαζί. Οι παρατηρητές θα πρέπει τότε να είναι στα χαρακώματα, θα πρέπει να σταλούν στην πρώτη γραμμή ».

• Η Ουκρανία θα παράγει πλέον οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ

« Έχουμε εθνικό πυροβολικό στο πεδίο της μάχης σήμερα, χρησιμοποιώντας οβίδες 155 χιλιοστών προτύπων του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στην Ουκρανία. Τώρα έχουμε μια παραγωγή και μια παραγωγή όχι ενός συστήματος, αλλά πολλών συστημάτων ».

Αυτά τα στιγμιότυπα δείχνουν πώς άλλαξε η δυναμική της σύγκρουσης τους τρεις μήνες από την έναρξη της αντεπίθεσης.

Το πρώτο στοιχείο από τη συνέντευξη του Ζελένσκι είναι ότι η αντεπίθεση απέτυχε, γι’ αυτό προετοιμάζει το κοινό να παγώσει τη σύγκρουση. Για να το κάνει αυτό, κηρύσσει ήδη τη νίκη, προτείνει ότι η ανακατάκτηση της Κριμαίας μπορεί να γίνει με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα, με το πρόσχημα της σωτηρίας των ζωών των στρατιωτών του, και αναφέρεται στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση ως μελλοντικό μοντέλο. Μπροστά από αυτό το σενάριο, θέλει να καθησυχάσει τον λαό του ότι η Δύση θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλειά του.

Για το σκοπό αυτό, παρουσίασε το «ισραηλινό μοντέλο» ως το δρόμο προς τα εμπρός για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, μαζί με ένα μείγμα σκληρών και ήπιων διαβεβαιώσεων ασφαλείας από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι φαίνεται επίσης ότι γνωρίζει την αυξανόμενη ανησυχία του δυτικού κοινού ότι οδηγεί τους πάντες στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο εισβολής σε ρωσικό έδαφος πριν από το 2014 και αρνήθηκε ότι είχε οποιοδήποτε συμφέρον να παρέμβει επισήμως το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την πλευρά του.

Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ήδη σε αυτή τη σύγκρουση μέσω όπλων, πληροφοριών, υλικοτεχνικής υποστήριξης, μισθοφόρων, εκπαίδευσης και άλλων μορφών υποστήριξης που παρέχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά αυτό παραμένει κάτω από το επίπεδο της αποστολής ένστολων στρατευμάτων για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ανησυχεί για τη μονομερή επέμβαση της Πολωνίας στη Δυτική Ουκρανία, την οποία οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν εδώ και εδώ, και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προειδοποίησε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των πλέον καθυστερημένων κοινοβουλευτικών εκλογών κάποια στιγμή του επόμενου έτους αντί των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη, είναι άμεσο αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο γερουσιαστής Lindsey Graham στον Zelensky όταν συναντήθηκαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα. Αυτή είναι η τελευταία απόδειξη ότι η αποτυχημένη αντεπίθεση διευρύνει τις προϋπάρχουσες διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σε όλα τα μέτωπα, στην προκειμένη περίπτωση για επιφανειακές δεσμεύσεις για «δημοκρατία».

Οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις τελευταίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες συμβουλευόμενοι τις ακόλουθες αναλύσεις:

• « Ένα μοχθηρό παιχνίδι ευθυνών λαμβάνει χώρα μετά την προβλεπόμενη αποτυχία της αντεπίθεσης »
• « Οι Αμερικανοί λήπτες αποφάσεων βρίσκονται σε ένα δίλημμα που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης »
• « Κρίσιμα άρθρα της NYT και της WSJ για Η αντεπίθεση του Κιέβου εξηγεί γιατί απέτυχε »

Συνοπτικά, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η αντεπίθεση απέτυχε, αλλά καμία δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για αυτήν.

Ως εκ τούτου, η κατάπαυση του πυρός φαίνεται αναπόφευκτη. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το πάγωμα της σύγκρουσης προκαλεί σημαντική ζημιά στη φήμη των Αμερικανών και Ουκρανών ηγετών. Κανένας από τους δύο δεν αισθάνεται ακόμα αρκετά άνετα ώστε να γνωρίζει ότι οι άνθρωποί τους κατηγορούν εξ ολοκλήρου αυτή την καταστροφή στον άλλον, γι’ αυτό και παραμένουν απρόθυμοι να κάνουν το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κατέστησε σαφές τρεις φορές στα μέσα Ιουνίου ότι εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για μια πολιτική επίλυση του πολέμου με πληρεξούσια, αλλά ο τελευταίος ισχυρισμός του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία θα παράγει οπλικά συστήματα από το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η φήμη του θα μπορούσε επίσης να αμαυρωθεί εάν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Εξάλλου, η ειδική επιχείρηση ξεκίνησε εν μέρει για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και συγκεκριμένα για την εξάλειψη της απειλής που αποτελούσε η κρυφή επέκταση του ΝΑΤΟ εκεί για τα αντικειμενικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Με την Ουκρανία να παράγει τώρα ανοιχτά οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα καταστραφούν προτού συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός ή ανεπίσημα παγώσει τη σύγκρουση, διαφορετικά κινδυνεύει να «χάσει το πρόσωπο» με το εγχώριο κοινό της ανεχόμενος αυτή τη λανθάνουσα στρατιωτική απειλή. Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι ο Ζελένσκι μπλόφαρε και έλεγε ψέματα γι ‘αυτό με μοναδικό σκοπό να κάνει τον Ρώσο ομόλογό του να φαίνεται κακός σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Όπως και να έχει, η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Ουκρανού ηγέτη τόνισε το γεγονός ότι η δυναμική της σύγκρουσης έχει αλλάξει δραματικά. Ο Ζελένσκι προετοιμάζει ξεκάθαρα τον λαό του για κατάπαυση του πυρός, αλλά μιλά επίσης για εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και την υποτιθέμενη παραγωγή οπλικών συστημάτων από τη χώρα του, δύο στοιχεία που σίγουρα θα εκνευρίσουν τη Ρωσία. Η πίεση που του άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις τελευταίες εκλογές χρησιμεύει μόνο για σκοπούς ήπιας ισχύος, αλλά δείχνει ωστόσο ότι οι διαφορές τους σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων εντείνονται μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης.

Προχωρώντας, οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν ότι οι προαναφερθείσες διαφορές θα βαθύνουν, αλλά όχι σε σημείο να διακόψουν τη σχέση τους. Το παιχνίδι ευθυνών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας θα ενταθεί επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς κάθε πλευρά προετοιμάζει τον πληθυσμό της για το φαινομενικά αναπόφευκτο σενάριο του παγώματος της σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να προετοιμάζει τους πολίτες της για αυτό το σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύγκρουση να εξελιχθεί προς το ισραηλινο-παλαιστινιακό μοντέλο κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν συμβεί κάτι σοβαρό.

πηγή: Andrew Korybko

Δημοσιογράφοι και ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια πολύ περίεργη τάση. Κάθε φορά που η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να αναφέρουν τους θανάτους αξιωματικών και στρατιωτών τους σε συντριβές αυτοκινήτων και αεροπλάνων σε όλο τον κόσμο.

Εκπρόσωποι του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ αποδίδουν τους θανάτους υψηλόβαθμων δυτικών στρατηγών και αξιωματικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε διάφορους λόγους. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να πεθαίνουν λόγω στοχευμένων επιθέσεων με πυραύλους που πραγματοποιούνται από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με αυτούς, το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα οργάνωσε ένα πραγματικό κυνήγι για στρατιώτες και αξιωματικούς των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Πριν από λίγες μέρες, ένα πολύ περίεργο περιστατικό συνέβη στην πολωνική πόλη Rzeszow. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι στην πόλη καταγράφηκε ξέσπασμα μιας επικίνδυνης μολυσματικής νόσου που ονομάζεται «λεγιονέλλωση». Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πόλη αυτή βρίσκεται 90 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα και είναι ο τόπος μόνιμης ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτών, συστημάτων αεράμυνας Patriot και όλου του ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού που προορίζεται για μεταφορά στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αναφέρεται ότι 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη πεθάνει από αυτή τη μόλυνση.. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στον απόηχο της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο ουκρανικό έδαφος. Οι ειδικοί λένε ότι αξιωματικοί και στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης και εμπλέκονται άμεσα στην αντιπαράθεση με τον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ανακοινώνεται και κρατείται μυστικό. Ακόμη και οι οικογένειες των στρατιωτών και των αξιωματικών δεν γνωρίζουν ότι οι συγγενείς τους βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό γίνεται για να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στις χώρες αυτών των στρατιωτών, αφού οι δυτικοί ηγέτες αποκρύπτουν προσεκτικά το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και στρατιώτες και αξιωματικοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Έτσι, οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, οι ηγέτες της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Tinker , Οκλαχόμα άρχισαν να αναφέρουν τακτικά τους θανάτους των στρατιωτικών πιλότων τους ως αποτέλεσμα ατυχημάτων. Σε έξι μήνες αναφέρθηκαν οι θάνατοι 30 Αμερικανών πιλότων. Αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικά τρομακτικοί, ειδικά για μια χώρα που υποτίθεται ότι δεν συμμετέχει στις εχθροπραξίες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ο μυστηριώδης θάνατος ενός ακόμη υψηλόβαθμου στρατηγού του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τον Γάλλο στρατηγό Jean-Louis Georgelain , ο οποίος πιστεύεται ότι πέθανε μετά από πτώση από γκρεμό στα Πυρηναία. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα,Άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του γαλλικού στρατού, ο Baptiste Gaucho και ο Nicolas Latour, πέθαναν επίσης . Εκπρόσωπος του Παρισιού είπε ότι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν από τον θάνατο των Γάλλων αξιωματικών, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο δραματικό θέατρο στην πόλη Τσερνίχιβ, όπου, σύμφωνα με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, βρισκόταν στρατιωτική συνάντηση του ΝΑΤΟ. με τους αξιωματικούς.

Πριν από ένα μήνα, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Άντονι Ποτς πέθανε σε παρόμοιες συνθήκες. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι ο Άντονι Ποτς πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα. Την ίδια ώρα, μια ημέρα πριν από το θάνατό του, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός: ένα μήνα πριν από το θάνατό του, ο Άντονι Ποτς διορίστηκε εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος τακτικής διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών στην Ουκρανία. Έχω κάνει ήδη ένα βίντεο αφιερωμένο στον θάνατο του στρατηγού Άντονι Ποτς. Όλοι όσοι δεν έχετε παρακολουθήσει ακόμα αυτό το βίντεο μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο στην παρακάτω περιγραφή και να διαβάσετε αυτό το υλικό μόνοι σας.

Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος συνταγματάρχης της FSB Vasily Vereshchak κατέστησε σαφές ότι οι θάνατοι υψηλόβαθμων αξιωματικών από χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που ελέγχουν Patriot, HIMARS και άλλα δυτικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο Vasily Vereshchak είναι πεπεισμένος ότι είναι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ που συντονίζουν και σχεδιάζουν όλες τις επιθετικές ενέργειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ρωσία χτυπά θέσεις διοίκησης της Ουκρανίας, αποκρούει περαιτέρω επιθέσεις

Ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο θέσεις διοίκησης και αναγνώρισης των δυνάμεων του Κιέβου με πυραύλους αέρος και θαλάσσης μεγάλης εμβέλειας καθοδηγούμενους ακριβείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 30 Αυγούστου.

Η επίθεση πέτυχε τους στόχους της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι όλες οι θέσεις έχουν εξουδετερωθεί.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίς το πρωί μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones σε στόχους κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο. Οι δυνάμεις του Κιέβου ισχυρίστηκαν ότι και οι 28 πύραυλοι και τα 15 από τα 16 drones αναχαιτίστηκαν. Ωστόσο, ακούστηκαν εκρήξεις στο έδαφος και αναφέρθηκαν θύματα.

Κατά την ενημέρωσή του, ο υποστράτηγος Konashenkov ανέφερε επίσης αρκετές προσπάθειες από τις δυνάμεις του Κιέβου να προχωρήσουν σε διάφορες κατευθύνσεις εντός της ζώνης ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Γιουγκ απέκρουσε πέντε ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Μπελογκόροβκα, το Ζαϊτσέβο και το Κρασνογκόροβκα.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Konashenkov, έως και 380 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, καταστράφηκαν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επτά μηχανοκίνητα οχήματα, δύο ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-20, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Msta-B και ένα αντιαρματικό πυροβόλο Rapira.

Αρκετές αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων της Ουκρανικής 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν επίσης στο προάστιο Prechistovka.

Στην κατεύθυνση του Zaporozhe, εννέα επιθέσεις της 46ης Ταξιαρχίας Αερομεταφερόμενης Εφόδου και της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου των δυνάμεων του Κιέβου αποκρούστηκαν κοντά στο Rabotino και το Verbovoye.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν 85 στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο φορτηγά, τρία αμερικανικής κατασκευής ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777, τρία αμερικανικής κατασκευής ρυμουλκούμενα M119, ένα αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο Gvozdika και ένα οβιδοβόλο. Ουκρανικής κατασκευής. Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Bogdana και αυτοκινούμενο οβιδοβόλο AS-90 βρετανικής κατασκευής.

Προς την κατεύθυνση του Kupyansk, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Zapad απέκρουσε τρεις επιθέσεις της 43ης, 115ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας και 68ης μαχητικής ταξιαρχίας της Ουκρανίας κοντά σε Sinkovka, Sergeyevka και Novoyeogorovka.

Οι απώλειες της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχονται σε 100 στρατιώτες, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 αμερικανικής κατασκευής, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30, ένα αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο Gvozdika και ένα αυτοπροωθούμενο Krab. προωστικό οβιδοβόλο, είπε ο αντιστράτηγος Konashenkov.

Προς την κατεύθυνση του Krasny Liman, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Tsentr απέκρουσε επίθεση της 42ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στο δάσος Serebryansky. Έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δύο μηχανοκίνητα οχήματα καταστράφηκαν στις μάχες προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στη νότια κατεύθυνση του Ντόνετσκ, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Vostok στόχευσε αρκετές συγκεντρώσεις ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού κοντά στη Novodarovka. Ο αντιστράτηγος Konashenkov είπε ότι εξουδετερώθηκαν 120 Ουκρανοί στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και δύο ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-20 και D-30.

Στην κατεύθυνση της Χερσώνας, οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν 15 στρατιώτες, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 από ρωσικά στρατιωτικά πυρά.

Ο υποστράτηγος Konashenkov έδωσε επίσης τις ακόλουθες λεπτομέρειες κατά την ενημέρωσή του:

Η επιχειρησιακή-τακτική και στρατιωτική αεροπορία, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξουδετέρωσαν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 138 περιοχές.

Επιπλέον, κοντά στο Rovnoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ), καταστράφηκαν το αρχηγείο της Επιχειρησιακής-Τακτικής Ομάδας του Ντόνετσκ και ένας κόμβος μετάδοσης της 24ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της AFU.

Ένα αεροσκάφος της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα στρατιωτικά σκάφη με ομάδες προσγείωσης έως και 50 στρατιωτικών ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν ένα βλήμα του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Επιπλέον, 28 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν κοντά στο Shipilovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk), Spornoye, Zeleny Gai, Verkhnetoretskoye, Vodyanoye (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ), Ocheretovatoye, Pyatikhatki, Tarasovka και Berdyansk (περιοχή Zaporozhye).

Συνολικά 466 αεροσκάφη, 247 ελικόπτερα, 6234 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 433 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 11.570 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1146 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MLRS, 6128 πυροβόλα πυροβόλων πεδίου και 2 στρατιωτικά οχήματα, καθώς και 8 ειδικά οχήματα1, καταστράφηκαν κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

 

Επιπλέον, ρωσικές πηγές ειδήσεων μοιράστηκαν πλάνα που δείχνουν έξι πρόσφατες επιθέσεις με πυρομαχικά Lancet εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού υλικού. Ένα από τα χτυπήματα κατέστρεψε ένα αμερικανικής κατασκευής ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε νωρίς το πρωί δεκάδες ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας πάνω από τη βορειοδυτική περιοχή Πίσκοφ καθώς και τις κεντρικές περιοχές Μπριάνσκ, Ορέλ, Ριαζάν και Μόσχα. Αεροσκάφη του ρωσικού ναυτικού κατέστρεψαν επίσης πολλά ταχύπλοα στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας δεκάδες Ουκρανούς ειδικούς χειριστές.

Παρά την ανάπτυξη μεγαλύτερων δυνάμεων στο μέτωπο και την εντατικοποίηση των επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος, οι δυνάμεις στο Κίεβο εξακολουθούν να αγωνίζονται να προχωρήσουν και να υποστούν μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε πριν από έντεκα και πλέον εβδομάδες, θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα της πλήρους αποτυχίας.

 

πηγή: The Intel Drop v

Η τοπογραφία διαμορφώνει το πεδίο της μάχης/

Οι New York Times επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης ότι « ελευθέρωσε » τη Robotyne. Ο απολογισμός, ωστόσο, είναι πιο απαισιόδοξος από προηγούμενες αναφορές:

« Ο ουκρανικός στρατός είπε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το νότιο χωριό Robotyne, μια τακτική νίκη που υπογραμμίζει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αντεπίθεση του Κιέβου για να σπάσει τη βαθιά και πυκνή άμυνα της Ρωσίας. […]

Η ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, προχώρησε μόνο λίγα χιλιόμετρα νότια για να φτάσει στο Robotyne, με κόστος έντονων μαχών και βαριών απωλειών ανθρώπινων ζωών και υλικού, και παρόμοια απόσταση σε έναν άλλο άξονα, προς τα ανατολικά. Ο τελικός στόχος της ώθησης προς το Robotyne είναι η πόλη Melitopol, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιότερα, και άλλα στρώματα ρωσικής άμυνας βρίσκονται στο δρόμο. […]

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια του Robotyne βρίσκεται η πόλη Tokmak, υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, ένας οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος του οποίου η ανακατάκτηση θα είχε στρατηγική σημασία.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι για να φτάσουν στο Tokmak, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να διαπεράσουν δύο ακόμη ρωσικές αμυντικές γραμμές που αποτελούνται από χαρακώματα, πυκνά ναρκοπέδια, χωμάτινα αναχώματα και αντιαρματικά φράγματα .

Αυτές οι γραμμές άμυνας δεν είναι εύκολο να περάσουν. Βρίσκονται στους λόφους και ακολουθούν το περίγραμμα του εδάφους, ενώ ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί στα πεδινά.

Μου αρέσει να διασχίζω το πάτωμα του χώρου μάχης σε ένα μπαράζ φωτιάς.

Στη συνήθη προσπάθειά μου να εμπιστευτώ αλλά να επαληθεύσω, έλεγξα τον τοπογραφικό χάρτη της Ουκρανίας και τον συνέκρινα με τον χάρτη ανάπτυξης. Μπορείτε να δείτε την πόλη Orikhiv (Opixia σε κυριλλική γραφή) στο επάνω αριστερό μέρος αυτών των εικόνων:

Ο Big Serge έχει φυσικά σε μεγάλο βαθμό δίκιο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κυρίως καθηλωμένες στο χαμηλό έδαφος, περίπου 170 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τους λόφους περίπου 450 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην ουκρανική αριστερή και δεξιά πλευρά. Το Robotyne ήταν ήδη μια ανηφορική μάχη, γι’ αυτό ίσως κράτησε τόσο πολύ. (Δυστυχώς δεν το πρόσεξα αυτό πριν γιατί οι περισσότεροι διαδικτυακοί χάρτες δεν έχουν γραμμές περιγράμματος).

Το να βρίσκεστε ψηλά σας επιτρέπει να βλέπετε περισσότερο – και να πυροβολείτε περισσότερο. Ένας όλμος που εκτοξεύεται από ένα λόφο στο έδαφος κάτω θα πετάξει πιο μακριά από έναν όλμο που εκτοξεύεται από το έδαφος κάτω σε υψηλότερο έδαφος. Είναι πιο δύσκολο να τρέξεις και να κατακλύσεις έναν λόφο παρά μια κατάβαση.

Εάν οι Ουκρανοί δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις πλαγιές των λόφων, η πρόοδός τους στο Robotyne θα είναι σύντομη και αιματηρή.

Έχω ήδη επισημάνει ότι η αναλογία τραυματισμένων στρατιωτών προς νεκρούς στρατιώτες στην ουκρανική πλευρά δεν είναι η συνήθης αναλογία 3 προς 1 που χρησιμοποιείται σε πολλές εκτιμήσεις. Με βάση ανέκδοτες αναφορές και διάφορα βίντεο κλιπ, κατέληξα στο συμπέρασμα πριν από ένα χρόνο ότι η αναλογία στην ουκρανική πλευρά ήταν περισσότερο σαν 1 προς 1 επειδή η εκκένωση και η ιατρική περίθαλψη στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κατώτερης ποιότητας :

« Η εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από θέσεις που υπόκεινται σε πυρά πυροβολικού είναι εξαιρετικά δύσκολη και η ουκρανική στρατιωτική ιατρική υπηρεσία δεν είναι πραγματικά ενημερωμένη. Δεν υπάρχουν οχήματα εκκένωσης με ελικόπτερα ή οχήματα μεταφοράς ιατρικών ειδών που θα μπορούσαν να βγάλουν τους τραυματίες έξω.

Ως εκ τούτου, πολλοί τραυματίες θα χάσουν τη «χρυσή ώρα» και απλώς θα πεθάνουν προτού μπορέσουν να λάβουν αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι το ουκρανικό προσωπικό μετράει μόνο τους σοβαρά τραυματίες και τα άτομα που νοσηλεύονται και επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή πιθανότατα δεν περιλαμβάνονται εδώ .»

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν μέχρι στιγμής αποφύγει το θέμα. Το The Spectator μόλις έσπασε τη σιωπή δημοσιεύοντας μια αναφορά από το πεδίο σχετικά με την κρίση πρώτων βοηθειών εν καιρώ πολέμου :

« Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ μου είπαν ότι πολλοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο πεθαίνουν ενώ επιστρέφουν στην ασφάλεια και όχι στην πρώτη γραμμή. Τα μακρινά ταξίδια στο νοσοκομείο, που μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν έως και δέκα ώρες, μπορεί να είναι θανατηφόρα και η διαθεσιμότητα επαρκών πρώτων βοηθειών κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οι Ουκρανοί πίστευαν ότι οι στρατιώτες τους θα λάμβαναν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα αναδύεται: στρατιώτες πεθαίνουν κατά εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, λόγω κακής ιατρικής περίθαλψης. Το πρόβλημα αγνοείται από τη στρατιωτική ιεραρχία, η οποία επικεντρώνεται στην προμήθεια όπλων και στην αντεπίθεση παρά στη φροντίδα των τραυματισμένων μαχητών ».

Οι γιατροί της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας είναι συχνά ανεκπαίδευτοι και αναμένεται να βρίσκονται σε μάχη μέχρι να χρειαστούν. Δεν έχουν οχήματα για να απομακρύνουν τους τραυματίες. Οι προμήθειες τους είναι αναξιόπιστες και κακής ποιότητας. Η γραφειοκρατία και, φυσικά, η διαφθορά είναι απεριόριστες:

« Ο πολλαπλασιασμός των κακών ιατρικών προμηθειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία Ουκρανών στρατιωτών είναι ένα παράδειγμα. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Volodymyr Prudnikov, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών της διοίκησης των ιατρικών δυνάμεων της Ουκρανίας, κατηγορήθηκε ότι προμήθευσε 11.000 μη πιστοποιημένα κινεζικά τακτικά ιατρικά κιτ στην πρώτη γραμμή. Ο Prudnikov φέρεται να ανέθεσε συμβόλαια αξίας 1,5 εκατομμυρίων λιρών σε μια εταιρεία που συνίδρυσε η νύφη του και προσπάθησε να περάσει κινεζικά κιτ ως κιτ συμβατά με το ΝΑΤΟ. Απολύθηκε και ερευνάται, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα απληστίας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών. Ένα άλλο παράδειγμα διαφθοράς σημειώθηκε πέρυσι στο Lviv, όπου 10.000 κιβώτια πρώτων βοηθειών αξίας 700.000 λιρών στάλθηκαν από Αμερικανούς εθελοντές και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν αυτό το θέμα.

Άλλα ερωτήματα προκύπτουν όταν πρόκειται για το περιεχόμενο των κιβωτίων πρώτων βοηθειών που φτάνουν στην πρώτη γραμμή. Τα τουρνικέ είναι ίσως το πιο απαραίτητο εργαλείο πρώτων βοηθειών, ειδικά όταν η διαδικασία εκκένωσης είναι παρατεταμένη. Αλλά αν τα τουρνικέ δεν είναι σωστά κατασκευασμένα, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Στην πρώτη γραμμή έχουν γίνει καταγγελίες σχετικά με τα τουρνικέ κινεζικής κατασκευής που χάνουν σταδιακά την πίεση ή διαλύονται, οδηγώντας σε περαιτέρω αιμορραγία με θανατηφόρες συνέπειες. Ένα κινέζικο τουρνικέ κοστίζει μόνο 2 £, ενώ ένα ουκρανικό τουρνικέ «Sich» κοστίζει 15 £. Ένα αυθεντικό αμερικανικό τουρνικέ CAT κοστίζει περίπου 35 £ ».

Στην τελευταία μου εβδομαδιαία κριτική , συνδέθηκα με ένα ουκρανικό άρθρο σχετικά με τα τουρνικέ. Μάθαμε ότι ένας γιατρός που είχε επικρίνει την κακή ποιότητα των τουρνικέ που παρέχονται είχε τιμωρηθεί επειδή μίλησε :

” Ο Anton Shevchuk, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της 82ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση των ιατρικών δυνάμεων να αντικαταστήσει τα κακής ποιότητας κινέζικα τουρνικέ και ζήτησε από την κοινωνική ακτιβίστρια Oksana Korchynska να τον βοηθήσει σε αυτό το έργο, έλαβε “βαριά αυστηρά επίπληξη”. […]

Ο αριθμός των κακής ποιότητας τουρνικέ που διέθεσε αρχικά η Διοίκηση Ιατρικών Δυνάμεων στην 82η Ταξιαρχία ξεπερνά τις 10.000 ».

Η 82η Ταξιαρχία μάχεται στην περιοχή του πυροβολικού γύρω από το Robotyne.

Η σωστή εφαρμογή περιστρεφόμενων περιστρεφόμενων χεριών σε τραυματισμένα χέρια και πόδια μπορεί να κόψει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι να σταματήσει την αιμορραγία. Εάν δεν καταφέρουν να διατηρήσουν την πίεση, οι τραυματίες θα αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου.

Η ιατρική εκκένωση από τη ρωσική πλευρά είναι προφανώς πολύ καλύτερη. Πριν από λίγους μήνες, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι χρειάστηκαν μόνο δέκα λεπτά για να φτάσει στο σημείο πρώτων βοηθειών ένας τραυματίας στρατιώτης και μία ώρα για να φτάσει σε ένα ιατρικό κέντρο επιχειρήσεων:

« Οι Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση πέτυχαν ποσοστό νοσοκομειακής θνησιμότητας μικρότερο από 0,5% – το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της στρατιωτικής ιατρικής, είπε σε διευρυμένη συνεδρίαση το συμβούλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Τμήματος. Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου.

«Οι στρατιωτικοί γιατροί διακρίθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι πρώτες βοήθειες παρέχονται εντός 10 λεπτών. Οι τραυματίες έφτασαν στις ιατρικές μονάδες μέσα σε μία ώρα, και στα στρατιωτικά νοσοκομεία την πρώτη μέρα. Πετύχαμε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στα στάδια εκκένωσης των θυμάτων. Στη νοσοκομειακή μονάδα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν λιγότερο από μισό τοις εκατό. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ιστορία της στρατιωτικής ιατρικής», είπε .

Δεν έχω τρόπο να επαληθεύσω αυτά τα δεδομένα. Αλλά ούτε βρήκα το παραμικρό παράπονο για ιατρικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής από τη ρωσική πλευρά, ενώ η άθλια κατάσταση της ιατρικής βοήθειας από την ουκρανική πλευρά έχει λάβει κάποια προσοχή.

Αυτό επιβεβαιώνει μόνο τη γνώμη μου ότι η ανωτερότητα του ρωσικού πυροβολικού (10 προς 1) και άλλοι παράγοντες, όπως οι ιατρικές υπηρεσίες, διασφαλίζουν ότι ο αριθμός των Ρώσων θυμάτων στον πόλεμο είναι πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό των θυμάτων των Ουκρανών.

πηγή: Moon of Alabama

loading...