H σύγχρονη Ελλάδα είναι η νέα Ρώμη.

Γράφει η Maria Μunitis απόφοιτη της φιλοσοφικής και δασκάλα Tantric Yoga

Η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Κοινός παρανομαστής για τα δύο έθνη ήταν η διονυσιακή κουλτούρα. Τα Διονυσιακά δρώμενα καθορίζουν τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Η άρχουσα Ρωμαϊκή τάξη κατά τις θρησκευτικές δοξασίες τιμούσε τους Θεούς με ερωτικά όργια. Οι Ρωμαίοι μετά από τόση έξαψη γινόταν δημιουργικοί. Πολλοί Ρωμαίοι ενθουσιασμένοι από τα Διονυσιακές αξίες (δραστηριότητες) εκστράτευσαν και επέτυχαν τις μεγάλες κατακτήσεις. Επίσης με βάση τον πολιτισμό του Διόνυσου μεγαλούργησαν στην φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική και σε άλλους κλάδους. Με βάση τα ιστορικά γεγονότα εξάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο έρωτας χωρίς όρια σε κάνει χρήσιμο και εξελίξιμο.

Μέσα από τις ακόρεστες ερωτικές απολαύσεις οι Ρωμαίοι μεγαλούργησα και έφτασαν στην κορυφή του κόσμου. Σύσσωμοι από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ως τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας ασκούσαν την Διονυσιακή λατρεία. Οι κατώτερες τάξεις με την σειρά τους έκαναν ότι μπορούσαν, προκειμένου να ανέβουν στην κοινωνική και την σεξουαλική ιεραρχία. Ο θεσμός του γάμου είχε διαφοροποιηθεί, υπήρχαν χαλαρές σχέσεις μεταξύ των συζύγων καθώς επικρατούσε η κοινογαμία. Άνδρες και γυναίκες απολάμβαναν χωρίς φραγμούς το μεγαλύτερο θεϊκό δώρο τον έρωτα.

H σύγχρονη Eλλάδα είναι μια νέα Ρώμη επέτυχε μετά από αρκετούς αιώνες να απαλλαγεί από σκοταδιστικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις. Ο θεσμός του γάμου απέκτησε Διονυσιακή χροιά. Οι σύζυγοι απολαμβάνουν το ελεύθερο σεξ. Οι μεσαιωνικές αντιλήψεις περί μονογαμίας έχουν καταργηθεί για την συντριπτική πλειοψηφία. Πρώτος περί ελεύθερου έρωτα μίλησε ο Πλάτωνας.

Οι διδαχές των Φιλοσόφων χάραξαν βαθιά την ιστορία του Πολιτισμού και επέδρασαν στην διαμόρφωσή του χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους. Ωστόσο ο Πλάτωνας ξεχωρίζει ως ο σημαντικότερος. Στο έργο του συναντάμε τις ηθικές-φιλοσοφικές του διδασκαλίες για την ζωή, τον άνθρωπο, την ηθική, την γεναιότητα, την τιμιότητα και την ισότητα των δύο φύλων κλπ. Ο Πλάτωνας δίνει μέσα από την Πολιτεία του, στις γυναίκες θέσεις που είναι ισάξιες με αυτές των Ανδρών.

Δίδαξε ότι οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν εξίσου καλά με τους άνδρες, επειδή η σωφροσύνη, η λογική, η ανδρεία, η αρετή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ψυχής, εκπαίδευσης και μόρφωσης. Ενδεικτικά ανεφερί ότι μία πολιτεία που δεν δίνει παιδεία στις γυναίκες της, μοιάζει με τον άνθρωπο που δεν εξασκεί και δε γυμνάζει παρά μονάχα το δεξί του χέρι.

Το Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται στην ισότιμη παιδεία και στην πνευματική κατάρτιση των ατόμων αλλά και την ηθική διάπλαση τους που διαμορφώνεται από το ιδεώδες της ανδρείας, της τιμής, του σεβασμού και αφοσίωσης στην πατρίδα, και την υπακοή στους νόμους. Τότε μόνο η Πολιτεία λειτουργεί ως αρωγός της κοινωνικής ευδαιμονίας ενώ οι άνθρωποι δεν πέφτουν θύματα της κακοδαιμονίας ένεκα της αμάθειας τους.

Βασικοί στόχοι στο Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ύπαρξη δημόσιας εκπαίδευσης. Η κοινή εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες, με σκοπό την ισότητα των δύο φύλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η διαμόρφωση ακμαίου πνεύματος αλλά και σώματος, η ηθική αναμόρφωση του πολίτη ενισχύοντας μέσα του τις αρετές της δικαιοσύνης, δηλαδή τη σοφία, την ανδρεία και τη σωφροσύνη, καθώς και η απομάκρυνση από κάθε είδους μονομέρεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν το παρόν. Απολάμβαναν τις ηδονές της ζωής και του έρωτα Οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν ήταν εξ αρχής δομημένες με βάση την υπεροχή του άνδρα και την πατριαρχική κληρονομική διαδοχή. Είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αγνοούν τον αναπαραγωγικό ρόλο του άνδρα. Στις κοινωνίες αυτές επικρατεί το καθεστώς του ελεύθερου σεξ. Η γυναίκα έρχεται σε σεξουαλική επαφή με πολλούς άνδρες και τα παιδιά που γεννιούνται ξέρουν πολύ καλά από ποια μητέρα γεννήθηκαν, αγνοούν όμως τον πατέρα.

Για αυτό και ο προσδιορισμός της διαδοχής είναι μητριαρχικός.Την θεωρία αυτή ανέπτυξε πρώτος ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Σημαντικό ρόλο στην φιλοσοφία του Πλάτωνα αποτελεί η έννοια της κοινοκτημοσύνης.

Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών επεκτείνει την έννοια της κοινοκτημοσύνης σε σχέση με το οικογενειακό δiκαιο. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι οι δεν πρέπει οι Έλληνες να έχουν προσωπική ατομική ιδιοκτησία και οικογένεια. Κατά τον φιλόσοφο όσοι εκπαιδεύονται για να προστατεύουν την πολιτεία, κάποιοι από τους οποίους θα κληθούν αργότερα να κυβερνήσουν, δεν μπορούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ούτε να σχηματίζουν οικογένειες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Όλοι οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να τρώνε και να ζούνε μαζί όπως οι στρατιώτες σε ένα στρατόπεδο, ενώ για την ανατροφή των παιδιών τους θα φροντίζουν δημόσια ιδρύματα. Η κοινή αυτή ζωή όπως και η κοινή κατοχή και χρήση των υλικών αγαθών συνιστά ένα βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικότερα της αλληλεγγύης στα πλαίσια της πολιτείας.

Αντίθετα η ατομική ιδιοκτησία δημιουργεί ανισότητες και αντιθέσεις που καταστρατηγούν την αρμονία της πολιτείας. Στην σύγχρονη εποχή όπου κυριαρχεί η Διονυσιακή Κουλτούρα έναντι της Απολλώνιας, έρχεται σύντομα η εποχή που θα επικρατήσει η κοινοκτημοσύνη των γυναικών στις κοινωνίες και οι χαλαροί δεσμοί μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς τα ήθη είναι εντελώς απελευθερωμένα και παράλληλα το επιβάλει και η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη εφαρμόζεται η κοινοκτημοσύνη των γυναικών με διαφορετικό τρόπο και κανόνες. Σύντομα θα έχουμε Μητριαρχική κοινοκτημοσύνη όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουμε εμείς οι γυναίκες. Στην ομάδα μας την Tantric Yoga Team όπως όλες τις ομάδες Θεουργίας υψηλού επιπέδου εφαρμόζεται ο θεσμός της κοινοκτημοσύνης.

 

loading...