Τι συμβαίνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Ανακοίνωση των εργαζομένων

Με μακροσκελή ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, περιγράφουν μια κατάσταση πολύ διαφορετική απ΄ αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες -οι,

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις εργασίας μας με το Πολεμικό Ναυτικό και δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση για το αν θα ανανεωθούν ή όχι. Πιέζουμε το Υπουργείο Άμυνας, έχουμε συναντηθεί ήδη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, αλλά ακόμη δεν έχουμε απάντηση.

Πιέζουμε επίσης για συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να συζητήσουμε τα υπόλοιπα εργασιακά και οικονομικά μας θέματα, όπως αυτά αναφέρονται στο κοινό πρακτικό που υπογράψαμε με την ειδική διαχείριση στα πλαίσια της διαβούλευσης που είχαμε το Δεκέμβριο και τα οποία είχαν ήδη συζητηθεί σε πρώτο βαθμό με τη Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη. Για τα θέματα αυτά, είχαμε στείλει σχετικά επιστολές στο τέλος Ιουλίου στους Υπουργούς Εργασίας, Άμυνας και Οικονομικών ζητώντας συνάντηση μαζί μας. Δεν πήραμε απάντηση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου τους στείλαμε και πάλι επιστολές, απαιτώντας η συνάντηση που ζητάμε να γίνει άμεσα. Με τις νέες αυτές επιστολές εξειδικεύουμε το θέμα των σταθερών και μόνιμων θέσεων εργασίας μας, ζητώντας από τους συναρμόδιους Υπουργούς να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό ή επισκευαστικό τομέα του Πολεμικού Ναυτικού ή άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών.

Επειδή και πάλι δεν πήραμε απάντηση, το ΔΣ του Σωματείου μας στη συνεδρίασή του της 19 ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε να γίνει και στα τρία Υπουργεία προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας.

Ήδη χθες Παρασκευή έγινε η πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας. Συναντηθήκαμε για λίγο με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, στον οποίο εκθέσαμε και προφορικά τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Μας απάντησε ότι τις επόμενες μέρες θα προγραμματίσει συνάντηση μαζί μας. Μας δήλωσε επίσης ότι για το θέμα των θέσεων εργασίας μας είναι πρόθυμος να βοηθήσει με χρηματοδοτήσεις μέσω της ΔΥΠΑ. Θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Άμυνας και είναι πρόθυμος να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση Σωματείου , Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Άμυνας.

Από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντησή μας για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Στο Υπουργείο Οικονομικών θα θέσουμε το θέμα της συμπλήρωσης των οφειλομένων αποδοχών μας, στα πλαίσια της αρχικής δέσμευσης του προηγούμενου Υπουργού κ. Σταϊκούρα τον Ιούλιο του 2022, καθώς και το θέμα της ειδικής διαχείρισης και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Με το Υπουργείο Άμυνας, ελπίζουμε ότι θα προγραμματιστεί συνάντησή μας στις αρχές της εβδομάδας.

Και ερχόμαστε στο θέμα της ειδικής διαχείρισης. Για μια ακόμη φορά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται. Από τον Ιούλιο μας είχαν ενημερώσει ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των επαληθεύσεων και θα έχει υποβληθεί ο σχετικός πίνακας στον εισηγητή Δικαστή. Δεν έγινε…

Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του Σωματείου με τον νομικό μας σύμβουλο, συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της ειδικής διαχείρισης.

Μας ενημέρωσαν ότι η διαδικασία της επαλήθευσης δεν έχει ολοκληρωθεί και θα καθυστερήσει ακόμη λίγο, για το λόγο ότι εκκρεμεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επαλήθευση και κατάταξη των απαιτήσεων που έχει το Δημόσιο για επιστροφή των 600 εκατομμυρίων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέμα που είναι καθοριστικής σημασίας για την συνέχιση της διαδικασίας.

Μας ενημέρωσαν επίσης ότι επίκειται η καταβολή από το Δημόσιο του φόρου που είχε παρακρατήσει τούτο κατά την εκταμίευση του ποσού του ICC, καθώς και επιστροφές από τον ΦΠΑ. Περιμένουν αυτά τα ποσά να τους αποδοθούν, για να τα συνυπολογίσουν στη διανομή.

Επί πλέον, μόλις τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε η απόφαση του ICC2 , με βάση την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει προς την ειδική διαχείριση ένα ακόμη ποσό. Περιμένουν και αυτό το ποσό για να το συμπεριλάβουν στη διανομή.

Αυτά τα ποσά, αν αποδοθούν στην ειδική διαχείριση, το μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθεί στους εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα, που έχει προγραμματιστεί η συνάντησή μας με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών θα θέσουμε το θέμα της ειδικής διαχείρισης και των καθυστερήσεων που συνεχώς παρατηρούνται σε όλα τα στάδια, και θα πιέσουμε για την ταχύτατη απόδοση των χρημάτων που προαναφέρουμε προς την ειδική διαχείριση.

Και πάμε στον νέο επενδυτή. Δεν έχουμε συναντηθεί μαζί του παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας. Δεν γνωρίζουμε τα σχέδιά του, δεν γνωρίζουμε τις απόψεις του και τις προθέσεις του. Το μόνο που είδαμε, είναι η πρόσληψη των 25 περίπου εργαζομένων. Θα προσπαθήσουμε για μια ακόμη φορά να επικοινωνήσουμε μαζί του, πριν καταλήξουμε ότι ο δρόμος του διαλόγου παραμένει κλειστός εκ μέρους του, οπότε και εμείς θα επιλέξουμε άλλους δρόμους…

Συναδέλφισσες -οι,

Από το 2012 που ο ΣΑΦΑ έκλεισε ουσιαστικά το Ναυπηγείο δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά μάχες. Σε πολλαπλά μέτωπα, με πολλούς αποδέκτες. Για την καταβολή των οφειλομένων, για τις θέσεις εργασίας μας. Κερδίσαμε πολλά, τα γνωρίζετε όλοι. Και τα κερδίσαμε, γιατί σε όλους αυτούς τους αγώνες παραμέναμε πάντα ενωμένοι.

Δυστυχώς όμως, αυτή η ενότητα σήμερα, αρχίζει και διασπάται. Αναφερόμαστε στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τον νέο επενδυτή. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, στείλανε επιστολή στο σωματείο μας, με την οποία, με ταυτόσημο λεκτικό, ζητάνε τη διαγραφή τους από το Σωματείο. Είναι τυχαίο; καθοδηγούνται; πιέζονται; εκβιάζονται; Οι ίδιοι έχουν την απάντηση. Όλοι οι υπόλοιποι, όλοι εμείς, υποψιαζόμαστε…

Όποιος και αν είναι ο λόγος, δεν τους δικαιολογούμε. Πριν οδηγηθούν στην απόφασή τους αυτή θα έπρεπε να αναλογιστούν τί τους έχει αποφέρει μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους στο Σωματείο, θα έπρεπε να αναλογιστούν ότι μέχρι σήμερα , από το 2012 τουλάχιστον, κανένας εργαζόμενος δεν διαχώρισε τη θέση του από το Σωματείο, κανένας δεν σκέφτηκε το δικό του ατομικό συμφέρον, αδιαφορώντας για τους άλλους. Όλοι μαζί πορευτήκαμε, όλοι μαζί πετύχαμε αυτά που πετύχαμε.

Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν στο Σωματείο. Σε αντίθετη περίπτωση ας γνωρίζουν το αυτονόητο, ότι από τώρα και στο εξής στα αιτήματα, διεκδικήσεις, λύσεις και επιτυχίες του Σωματείου μας, είναι εκτός.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη….

loading...