Τα “φορτώνει” στο νεκρό Μ. Κατσουρή – Ντελίριο από τον Κροάτη Πρόεδρο

Συνεχίζει παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Κροατικής, τις προκλήσεις και τους ισχυρισμούς-κατηγορίες του κατά της Ελλάδας, ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφορικά με τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στο θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή. Μιλώντας μάλιστα σε ξένα ΜΜΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι ο Μιχάλης Κατσουρής έχασε την ζωή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, επειδή αρνήθηκε την ιατρική φροντίδα.

«Αυτό πια έγινε το δέκατο τρίτο θέμα. Οι άνθρωποί μας έχουν προβλήματα. Αυτοί είναι συμπολίτες μας. Έχουμε κάποιο αίσθημα αμοιβαίας ευθύνης. Όταν επιστρέψουν σπίτι, θα μιλήσουμε διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς. Πρόσθεσε: «θεωρώ αυτό που άκουσα ως αλήθεια. Και νομίζω και ξέρω ότι η κροατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Στις ελληνικές φυλακές, όλοι λένε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ευρώπη, 21ος αιώνας… Το νερό από το σύστημα ύδρευσης δεν είναι πόσιμο! Η τελευταία φορά που το έζησα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το 1994, αλλά δεν πειράζει.

»Έτσι, πρέπει να αγοράζουν νερό, αλλά δεν μπορούν να πάρουν χρήματα με κανονικό τρόπο ή τακτικά. Έγραψα στον πρωθυπουργό για αυτό και ελπίζω ότι θα κάνει πράγματα που δεν αποτελούν πρόβλημα με καλή πίστη και με την ευθύνη που έχει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι κράτος δικαίου; Κανείς Έλληνας λοιπόν; Διασκορπίστηκαν και οι Κροάτες πολίτες παρέμειναν εκεί. Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκείνοι οι Κροάτες χούλιγκαν. Αυτοί είναι επίσης άνθρωποι. Δεν είναι βιομάζα… Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του. Προφανώς επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες που θα λάμβανε, αλλά δεν ήθελε γιατί φοβόταν μην καταλήξει στη φυλακή και ο άνδρας αυτός αιμορραγούσε μέχρι θανάτου. Ποιος τον τραυμάτισε; Δεν έχουμε ιδέα».

Η ΥΠΕΞ
Οι προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς, προκάλεσαν μάλιστα την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν, που κατηγόρησε τον Κροάτη Πρόεδρο για έλλειψη ενημέρωσης και προσπάθεια να δυσκολέψει το έργο των κροατικών αρχών! Σε δήλωση της αναφέρει: «Κάνουμε τα πάντα για τους Κροάτες πολίτες που είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς τούς βλάπτει με τις δηλώσεις του. Η κροατική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι οι Κροάτες πολίτες που κρατούνται στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες απελαύνονται στην πατρίδα τους, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την κατάστασή τους με τις πράξεις του.

» Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει επαρκή πληροφόρηση ή είναι παραπληροφορημένος. Σε ό,τι αφορά το ΥΠΕΞ, την πρεσβεία, ολόκληρη την κυβέρνηση, τους παρέχουμε τη μέγιστη προξενική και νομική βοήθεια. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ασφάλεια, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε αυτή την υπόσχεση και ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες θα απελαθούν στην Κροατία.

»Ας κάνουμε υπομονή. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Κροατίας βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους συλληφθέντες οπαδούς της Ντιναμό, τους Bad Blue Boys (BBB). Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε με τις δηλώσεις του πριν από αυτό, πρέπει να ζητάμε συνεχώς συγγνώμη, γιατί με τις κακές του πράξεις θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους εκεί κάτω και εκνευρίζει την εισαγγελία και τη Δικαιοσύνη. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Πολιτικής Ασφάλειας και Σωφρονιστικού Συστήματος και ο Υπουργός Μαλένιτσα επικοινωνεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τους».