Στα ύψη οι τιμές – Οι αρτοποιοί ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά αλεύρων

Δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις – Πώς «αδειάζει» ο οικογενειακός προϋπολογισμός

«Το ψωμί… ψωμάκι» θα πουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς το «κύμα» ακρίβειας λαμβάνει εκ νέου μεγάλες διαστάσεις, με τα κόστη βασικών αγαθών και πρώτων υλών να χαρακτηρίζονται ως «εξοντωτικά» από τους πολίτες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ψωμί δεν είναι ένα είδος πολυτελείας αλλά το βασικότερο είδος διατροφής σε όλο τον πλανήτη και ειδικότερα στην Ελλάδα που αποτελεί «διατροφικού ταμπού» για την ελληνική κοινωνία.

Το ψωμί «κυριαρχεί» σε αυτή την ανοδική πορεία των τιμών, εξαιτίας της μη ανανέωσης της τετραμερούς συμφωνίας (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) για τα σιτηρά, η οποία οδηγεί σε έλλειψη αποθέματος, σαφώς μειωμένες εισαγωγές και… «αναταραχή» στην εγχώρια αγορά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός «πυροδοτεί» δυνητικά νέα άνοδο στις τιμές των τροφίμων, προοπτική που φαντάζει εφιαλτική στην Ελλάδα, αν συνυπολογισθεί ότι ο πληθωρισμός ήδη «καλπάζει».

Μέσα σε έναν χρόνο, το κόστος του ψωμιού και των ειδών αρτοποιίας αυξήθηκε κατά 8,6% στο διάστημα Ιουλίου 2022 – Ιουλίου 2023, ενώ, μέσα σε έναν μήνα, οι τιμές σε αυτά τα είδη αυξήθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άλλοι εκφράζουν τη σκέψη ότι αυτή η αρρυθμία αποτελεί άλλοθι για εκείνους που τροφοδοτούν τον «πληθωρισμό της απληστίας».

Παρέμβαση των αρτοποιών

Στις αρχές του μήνα, οι αρτοποιοί –με παρέμβαση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης– γνωστοποίησαν ότι ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές αλεύρων για αυξήσεις ύψους 7% – 10%, προοπτική η οποία θα «τροφοδοτήσει» άνοδο της τιμής μέχρι και τον καταναλωτή.

Αν και οι ιδιοκτήτες φούρνων δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των προϊόντων τους, «απορροφώντας» τα κόστη από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια, αυτό φαντάζει δύσκολο σήμερα, δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται διεθνώς αυξητική τάση σε όλα τα υλικά για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Αίτημα των αρμοδίων φορέων στην κυβέρνηση για συνάντηση το συντομότερο δυνατόν

Από τις αρχές του μήνα, όταν υπήρξαν οι πρώτες προειδοποιήσεις από προμηθευτές για αυξήσεις, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων έστειλε επιστολές προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας συνάντηση με θέμα τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων και διενέργεια ελέγχων σε αποθήκες προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των πρώτων υλών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και την ενδεχόμενη χειραγώγηση τιμών και αγοράς.

Αυτό, διότι τον περασμένο Απρίλιο είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι υπήρχαν αποθέματα και δεν επρόκειτο να υπάρξει πρόβλημα στην αγορά, κάτι που σήμερα διαψεύδεται.

Πώς «αδειάζει» ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην –ολοένα και δυσκολότερη– καθημερινότητα.

Άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την «κατακόρυφη» αύξηση του κόστους βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις, ειδικότερα στα βασικά προϊόντα τροφίμων (ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά).

loading...