Προς τον όμιλο Σαββίδη έναντι 51 εκατ. οδεύει το λιμάνι του Βόλου

Η προσφορά που υποβλήθηκε είναι διπλάσια από την αμέσως επόμενη
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που διεξάγει τον σχετικό διαγωνισμό, προχώρησε την Πέμπτη στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και αποφάσισε να επιλέξει ως προτιμητέο επενδυτή τον ΟΛΘ. Η προσφορά της εισηγμένης, συμφερόντων της οικογενείας Ιβάν Σαββίδη, ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε μετά τη διαδικασία το Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το δεύτερο υψηλότερο τίμημα κινήθηκε στα επίπεδα των 26-27 εκατ. και προσφέρθηκε από την κοινοπραξία Goldair Cargo A.E.-Goldair Handling Α.Ε., η οποία ανακηρύχθηκε επιλαχών προτιμητέος επενδυτής. Εφόσον δηλαδή για οιονδήποτε λόγο ο προτιμητέος επενδυτής δεν προχωρήσει στην εξαγορά, τότε το 67% θα περάσει στον επιλαχόντα.
Προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι του Βόλου ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τον ΟΛΘ και το επενδυτικό σχήμα της Goldair –που είχε μάλιστα εξασφαλίσει χρηματοδοτική υποστήριξη από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFS–, δεσμευτικές οικονομικές προσφορές κατέθεσαν και μια κοινοπραξία της Israel Shipyards με τη Χαλυβουργία Ελλάδος συμφερόντων του ομίλου Μάνεση και μια μαλτέζικη εταιρεία διαχείρισης μικρών τερματικών λιμενικών σταθμών, η Mariner Capital, συμφερόντων της οικογένειας Χίλι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, οι προσφορές των δύο αυτών υποψηφίων ήταν σημαντικά χαμηλότερες και από αυτή της Goldair, αν και εντός του εύρους αποτίμησης που φέρονται να έχουν κάνει οι ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζει πως η εξέλιξη έρχεται «σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας» και «αποδεικνύει την πίστη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Βόλου, της Μαγνησίας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Παράλληλα χαρακτηρίζει το υψηλό τίμημα που προσφέρθηκε «ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμένος Βόλου, αλλά και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς.
Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της. Οι κύριες δραστηριότητες του λιμανιού περιλαμβάνουν σήμερα υπηρεσίες διακίνησης φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, όπως και υγρού φορτίου και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων γραμμών προς τις Σποράδες και κρουαζιέρας.
Πηγή: Καθημερινή