Παρασκηνιακές κινήσεις Τραμπ κατά Μπάιντεν

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία έχει καταθέσει επίσημα κατηγορίες στη Βουλή κατά του Μπάιντεν, είπε στον Τραμπ ότι θα ήθελε η έρευνα για την πρόταση μομφής «να είναι μακρόσυρτη και βασανιστικά οδυνηρή για τον Τζο Μπάιντεν», χωρίς να αναφέρει την απάντησή του. [Doug Mills/The New York Times]

Ασκεί πιέσεις κατ’ ιδίαν σε Ρεπουμπλικανούς – μέλη του Κογκρέσου για την πρόταση μομφής στον Αμερικανό πρόεδρο
Τζόναθαν Σουάν, Μάγκι Χαμπέρμαν, Αλις Μακφάντεν / The New York Times

Τετ α τετ δείπνο είχε την περασμένη Κυριακή ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη στενή του πολιτική σύμμαχο βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Η βραδιά στο πολυτελές κλαμπ γκολφ του Τραμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, του έδωσε την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με την ακροδεξιά πολιτικό, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τζόρτζια.

Μεταξύ βακαλάου και αναψυκτικών diet coke, όμως, η βουλευτής έθεσε ένα θέμα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τον Τραμπ. Η Γκριν επανέφερε το ζήτημα της προσπάθειας μερίδας Ρεπουμπλικανών για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου Μπάιντεν, πιθανότερου αντιπάλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους. «Τον ενημέρωσα για τη στρατηγική που θα ήθελα να ακολουθήσουμε για την πρόταση μομφής», είπε η Γκριν μιλώντας τηλεφωνικά στους Times.

Το δείπνο του Τραμπ με την Γκριν πραγματοποιήθηκε δύο μόλις ημέρες προτού ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ανακοινώσει την απόφασή του για διεξαγωγή έρευνας γύρω από τον Μπάιντεν με σκοπό την παραπομπή του ενώπιον του Κογκρέσου. Ο Μακάρθι υποχώρησε έτσι στις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούνταν από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ παρακολουθεί στενά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιδιώκοντας το νομοθετικό όργανο να κινηθεί νομικά εναντίον του Μπάιντεν. Ο τέως πρόεδρος επικοινωνεί τακτικά με μέλη της υπερσυντηρητικής ομάδας βουλευτών Freedom Caucus, καθώς και με άλλους ομοϊδεάτες τους, ενθαρρύνοντας την προσπάθεια κατ’ ιδίαν, αλλά και δημόσια. Η Γκριν, η οποία έχει καταθέσει επίσημα κατηγορίες στη Βουλή κατά του Μπάιντεν, είπε στον Τραμπ ότι θα ήθελε η έρευνα για την πρόταση μομφής «να είναι μακρόσυρτη και βασανιστικά οδυνηρή για τον Τζο Μπάιντεν».

Η βουλευτής απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποια ήταν η απάντηση του Τραμπ, αν και είπε ότι στόχος της είναι να αποκτήσει «μια μακρά λίστα ονομάτων», ατόμων που ισχυρίζεται ότι υπήρξαν συνεργοί των παρανομιών της οικογένειας Μπάιντεν. Επανέλαβε μάλιστα τη βεβαιότητά της ότι ο Τραμπ θα ανακτήσει τον Λευκό Οίκο το 2024 και θα ήθελε «να κυνηγήσει τον κάθε έναν από αυτούς και να αξιοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τους καταδικάσει».

Με την ακροδεξιά πολιτικό, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν δείπνησε την Κυριακή ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενώ στον γιο του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, ασκήθηκε δίωξη τον Ιούνιο για δύο πταισματικού χαρακτήρα φορολογικές παραβιάσεις και ένα κακούργημα (παράνομη οπλοκατοχή), οι Ρεπουμπλικανοί δεν διαθέτουν στοιχεία για παρανομίες του προέδρου. Οι βουλευτές αυτοί προχωρούν έτσι τη διαδικασία μομφής, χωρίς να διαθέτουν αποδείξεις ότι ο Μπάιντεν εκμεταλλεύθηκε τη θέση του αντιπροέδρου για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα του γιου του ή ότι επωφελήθηκε ευθέως από τις επιχειρηματικές συμφωνίες του Χάντερ στο εξωτερικό.

Ο Τραμπ έχει θίξει το θέμα τέσσερις φορές τον περασμένο μήνα, μία φορά την εβδομάδα, μιλώντας με τη βουλευτή Ελίζ Στεφάνικ της Νέας Υόρκης, τρίτη στην ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, η κ. Στεφάνικ φέρεται να ενημέρωσε τον Τραμπ για τη στρατηγική του κόμματος για την πρόταση μομφής.

Παρά την προθυμία του να δει την έρευνα γύρω από τον Μπάιντεν να προχωράει, ο Τραμπ αποφεύγει να πιέζει τον Μακάρθι για το θέμα αυτό. Ο τέως πρόεδρος επέλεξε να εστιάσει τις προσπάθειές του σε συγκεκριμένα μέλη της Βουλής, ζητώντας τους να προωθήσουν την οριστική απαλοιφή από το αρχείο των προτάσεων μομφής που ο ίδιος αντιμετώπισε.

Ο Τραμπ δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η πρόταση μομφής κατά του Μπάιντεν να αποδειχθεί επιζήμια για τους Ρεπουμπλικανούς. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του για ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά του Μπάιντεν έχουν κορυφωθεί πρόσφατα, με επικρίσεις απραξίας κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Μας καταδίωξαν, αλλά παρότι ο Μπάιντεν είναι σκληρός εγκληματίας και πιάστηκε στα πράσα, δεν του συμβαίνει τίποτα», είχε πει ο Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του τον Μάρτιο.

Σε ομιλία του τον Ιούνιο, λίγο μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο τέως πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εφόσον επανεκλεγεί θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα με αποστολή «να κυνηγήσει» τον Μπάιντεν και την οικογένειά του.

Σε μήνυμά του στην υπερσυντηρητική πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ έγραφε με κεφαλαία γράμματα: «Μου ασκούνται κατηγορίες για ένα “τέλειο” τηλεφώνημα και δεν κάνουν πρόταση μομφής στον Μπάιντεν που είναι ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ;».

Πηγή: Καθημερινή