Παντελής Σαββίδης: Ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση που συμμετέχει έχουν διαλύσει το κράτος! Αυτό έχει αντανάκλαση στις Ένοπλες Δυνάμεις

Του Παντελή Σαββίδη* 

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, επισκέφθηκαν την 1η Στρατιά στη Λάρισα και σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας αφού ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την βοήθεια που προσφέρουν στις φυσικές καταστροφές είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
“Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πηγή περηφάνιας για το Έθνος και τον λαό, του οποίου είναι αναπόσπαστο τμήμα. Παραμένουν δε συμπαραστάτες της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε στιγμή κρίσης της”.
“Κάθε κριτική είναι βέβαια απολύτως δεκτή, όμως θα παρακαλούσα τους ελάχιστους να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού.
Δεν είναι μόνο άδικο, αυτό θα ήταν ίσως ανεκτό, είναι βαθύτατα εθνικά επιζήμιο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
ΣΧΟΛΙΟ: η δήλωση του κ. Δένδια αποτελεί αφορμή για ένα μικρό σχόλιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές που κάθε φορά έχουμε, είναι που θα κάνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση ενός πολέμου. Και οι ίδιες, και όσοι ασχολούνται μαζί τους, γνωρίζουν τις αδυναμίες τους. Καθώς εχω μιλήσει με στελέχη τους διαπιστώνω πως έχουν βαθιά συνείδηση των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της πατρίδας να τις ικανοποιήσει Η έκφραση “προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτουμε και μας διαθέτει η πατρίδα”, είναι συνήθης στους κόλπους τους.
Βασική παράμετρος για την αποτελεσματικότητά τους είναι το ηθικό τους. Πρόκειται πολλές φορές για νέους ανθρώπους με οράματα και ιδανικά τα οποία για να υπηρετήσουν θέλουν να έχουν αυτό που λέμε αίσθηση συμπαράστασης της κοινωνίας. Γι αυτό και εμείς ως κοινωνία πρέπει να εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, ανεξαρτήτως των αδυναμιών που διαπιστώνουμε. Αν υπάρχουν.
Οι αδυναμίες και το επίπεδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν να κάνουν, τόσο, με ορισμένα δημοσιεύματα όσο με την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το αίσθημα αδικίας που νοιώθουν πολλά ικανά στελέχη τους απο την μεταχείρισή τους στο στράτευμα, ο χαμηλός μισθός τους που όταν μεταβαίνουν στις μονάδες τους δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους, η επίρρηψη, σε στελέχη τους, ευθυνών για να τις αποφύγουν οι πολιτικά υπεύθυνοι, οι πασιφανείς αναντιστοιχίες που βλέπουν μεταξύ στόχων που εκφράζονται δημοσίως απο τις κυβερνήσεις και πρακτικών (βλέπε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα) είναι μερικοί απο τους λόγους που ρίχνουν το ηθικό και προβληματίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ περισσότερο απο ορισμένα ατυχή δημοσιεύματα.
Ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχουν συνδράμει πολύ στην πτώση αυτή. Πολύ περισσότερο απο τα δημοσιεύματα. Έχουν διαλύσει το κράτος και αυτό έχει αντανάκλαση και στις Ένοπλες δυνάμεις. Γι αυτό ο υπουργός ας είναι προσεκτικός και ας μην εκμεταλλεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις για ευτελείς μικροκομματικούς ή προσωπικούς στόχους.
Ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε και οι Δυνάμεις Ασφαλείας που δρουν στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών, ευθύνονται για τυχόν αστοχίες. Ευθύνονται οι πολιτικές των ανίκανων κυβερνήσεων. Ο τρόπος που προσλαμβάνουν το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του. Οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά αν η τακτική που σου επιβάλλουν είναι ατυχής, το αποτέλεσμα θα είμαι ανάλογο.
Γι αυτό ο κ. Δένδιας ας μην εκμεταλλεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτός και ο πρωθυπουργός του ας σκήψουν στα προβλήματά τους και ας τα αντιμετωπίσουν για να ανέβει το ηθικό τους.
Και κάτι τελευταίο: ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυσικές καταστροφές είναι βοηθητικός. Ο κύριος ρόλος τους είναι η άμυνα της χώρας. Εκεί πρέπει να είναι προσανατολισμένες.
Η πολιτική των κυβερνήσεων είναι εθνικά επιζήμια. Όχι μερικά ατυχή δημοσιεύματα.

loading...