Οι Ουκρανοί σκοτώνονται κατά χιλιάδες και σταματούν… – Επίθεση Ρώσων στο Kharkiv – Scrap τα Leopard

Σκοπός του Putin είναι η καταστροφή όλης της Ουκρανίας λέει ο πρώην Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov
Αν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως καταγράφεται πρόοδος στην αντεπίθεση των Ουκρανών και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken έκανε λόγο για επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές – ακόμα και στη Δύση – παραδέχονται πως η ουκρανική αντεπίθεση κάθε άλλο παρά θετικά εξελίσσεται, με αρκετούς μάλιστα να προδικάζουν το τέλος της εντός του φθινοπώρου.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η εικόνα που δίνεται από τα επίσημα χείλη της Δύσης δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα, καθώς οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι τεράστιες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει μια σειρά από παραμέτρους, όπως για παράδειγμα τα πενιχρά – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – εδαφικά «κέρδη» της ουκρανικής αντεπίθεσης, η προτροπή Ουκρανού στρατηγού για την ανάγκη να περάσει ο στρατός σε αξιόπιστη άμυνα αλλά και οι τεράστιες απώλειες των Ουκρανών σε στρατιώτες αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μετρούν τουλάχιστον 66.000 νεκρούς μόνο από τις αρχές Ιουνίου, όταν και άρχισε η αντεπίθεση τους, τη στιγμή που πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός εκτιμά πως οι συνολικές απώλειες των Ουκρανών θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 500.000 έως τα τέλη του 2023.
Και ενώ οι Ουκρανοί αποτυγχάνουν, οι Ρώσοι ψηφίζουν σήμερα για τις τοπικές τους εκλογές, με κάλπες να στήνονται τόσο στις Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk όσο και στις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia – ουκρανικά εδάφη – που έχουν προσαρτήσει από το φθινόπωρο του 2022.

Πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή

Οι Ουκρανοί πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή και οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στο μέτωπο υποστήριξε ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και επιθεωρητής του ΟΗΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος έκανε λόγο για επιτυχίες των Ουκρανών κατά την αντεπίθεση τους.
«Ο Zelensky δεν πήγε στην πρώτη γραμμή, ούτε καν πλησίασε.
Είδε αρκετούς στρατιώτες και επέστρεψε.
Δεν μπορεί να μιλήσει για την πραγματική κατάσταση.
Εάν ο Blinken πήγαινε στην πρώτη γραμμή, θα του πρότεινα να πάει στο Rabotino, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί καταγράφουν επιτυχίες.
Θα είχε πεθάνει.
Θα του πρότεινα να πάει στο Verbovoye, αλλά και εκεί θα πέθαινε.
Εάν πήγαινε στο Bakhmut, και εκεί θα πέθαινε.
Εάν είχε πάει σε οποιοδήποτε μέρος της πρώτης γραμμής του μετώπου, θα είχε πεθάνει, γιατί αυτό συμβαίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες που πάνε στην πρώτη γραμμή.
Πεθαίνουν» υποστήριξε ο Ritter, αναφέροντας πως «οποιαδήποτε πρόοδο κάνουν οι Ουκρανοί οφείλεται στο ότι κινούνται στις παγίδες που έχουν ετοιμάσει οι Ρώσοι».
«Οι αριθμοί των θυμάτων το επιβεβαιώνουν» ανέφερε ο Ritter.

Οι Ουκρανοί σταμάτησαν σε Rabotino, Verbovoye λόγω… απωλειών

Σε «τακτική παύση» προχώρησαν το τελευταίο 24ωρο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα μέτωπα του Rabotino και του Verbovoye λόγω των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί, τόνισε ο Yevgeny Balitsky, ο κυβερνήτης της περιοχής της Zaporizhia.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί δεν ανέλαβαν καμία επιχειρησιακή δράση τις τελευταίες 24 ώρες.

Φιάσκο η ουκρανική αντεπίθεση – McGregor: Οι Ρώσοι θα περικυκλώσουν το Kharkiv

Πλήρες φιάσκο χαρακτηρίζει την ουκρανική αντεπίθεση ο απόστρατος Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor, ο οποίος εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται αργά αλλά σταθερά, με στόχο να περικυκλώσουν το Kharkiv.
«Τα ρωσικά στρατεύματα θα περικυκλώσουν το Kharkiv κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους» υποστήριξε μιλώντας στο γερμανικό κανάλι Youtube Die Weltwoche.
«Κινούνται αργά βόρεια στην ανατολική Ουκρανία, τελικά θα κινηθούν πιο ανατολικά και μετά βόρεια και θα περικυκλώσουν το Kharkiv» ανέφερε ο McGregor, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι στην πορεία τους έχουν ετοιμάσει μια παγίδα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, στην οποία «θα θυσιαστούν» σε μεγάλους αριθμούς.
Όπως είπε ο McGregor, οι Ρώσοι χάρη στο σύστημα πληροφοριών τους, μπορούν να «εντοπίσουν» και να «καταστρέψουν» οποιονδήποτε στόχο στο πεδίο της μάχης», τη στιγμή που η Δύση και η Ουκρανία δεν έχουν απάντηση.
Κληθείς να σχολιάσει την ουκρανική αντεπίθεση, ο McGregor έκανε λόγο για «πλήρες φιάσκο».

Τελειώνει ο χρόνος για τους Ουκρανούς – CNN: Η Ρωσία μπορεί να χειριστεί καλύτερα έναν πόλεμο φθοράς

Για την πίεση που ασκείται στο Κίεβο να παρουσιάσει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέροντας πως απομένει λίγος ακόμα χρόνος στον ουκρανικό στρατό και στην αντεπίθεση του δεδομένου ότι πλησιάζει το φθινόπωρο, όταν και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες της μάχης.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στη Δύση για την ουκρανική αντεπίθεση, αυτή έχει αποφέρει περιορισμένα εδαφικά κέρδη που όπως αναφέρεται, αποκτήθηκαν με τεράστιο κόστος.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Ρωσία διατηρεί «ορισμένα πλεονεκτήματα», όπως το μέγεθος του στρατού της και την απουσία του φόβου για την απώλεια συμμάχων ενώ τονίζεται ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χειριστεί τον πόλεμο φθοράς καλύτερα από την Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως το αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης θα είναι καθοριστικό και για την έκβαση του πολέμου, τη στιγμή που ήδη ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί αναλυτές αρχίζουν να αναγνωρίζουν πως ήταν υπερβολικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη των Ουκρανών.

Άγνοια Biden για τα όπλα και την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Biden δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει με τα όπλα και την οικονομική βοήθεια που στέλνει στην Ουκρανία υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Josh Hawley.
«Ας πούμε την αλήθεια.
Δεν γνωρίζουμε πώς και γιατί αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, επειδή δεν έχουμε παρατηρητές που να ελέγχουν τα χρήματα που δίνουμε στην χώρα.
Δεν ξέρουμε πως αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται» είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής μιλώντας στο Fox News.
Όπως είπε ο Hawley, η κυβέρνηση Biden θα έπρεπε να ελέγχει τη βοήθεια που δίνει στον Vladimir Zelensky, αν και επισήμανε πως κανείς δεν πρόκειται να το κάνει, και πως κανείς δεν πρόκειται να πει την αλήθεια για αυτό.
Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους άνω του 1 δις δολαρίων, εκ των οποίων τα 665 εκατομμύρια δολάρια θα είναι για στρατιωτικές ανάγκες.

Παλιοσίδερα τα Leopard που στέλνουν στο Κίεβο

Πέρα όμως από τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανών, θέμα φαίνεται πως υπάρχει και με τον εξοπλισμό που στέλνει η Δύση στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του στην ελβετική τηλεόραση SRF, ο Ralph Thiele, Γερμανός στρατηγικός αναλυτής και επικεφαλής της «Πολιτικής Στρατιωτικής Κοινωνίας», υποστήριξε πως τα τανκ Leopard που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία έχουν σοβαρές ελλείψεις και επί της ουσίας… είναι παλιοσίδερα.
Ερωτηθείς για το εάν τα Leopard που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, μπορούν να χαρακτηριστούν παλιοσίδερα, ο Thiele απάντησε θετικά.
«Εάν μιλήσω ειρωνικά, ναι ισχύει.
Εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα ακόμα και τα νέα συστήματα μετατρέπονται σε παλιοσίδερα.
Αλλά έχουμε παλιό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να αποδειχθούν αυτά χρήσιμα» υποστήριξε ο Thiele.
Όπως είπε, ανάμεσα στις βασικές ελλείψεις των Leopard 1 είναι η αδύναμη πλαϊνή θωράκιση τους, η χαμηλή ακρίβεια πυροδότησης σε σχέση με τα νεότερα μοντέλα και η έλλειψη μιας αναπτυγμένης και αξιόπιστης υποδομής συντήρησης.
«Αυτό οφείλεται στην έλλειψη αλυσίδας παραγωγής στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά.
Όλα αυτά πρέπει να οργανωθούν» είπε ο Thiele, αναφέροντας πως τα Leopard από μόνα τους δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο.
«Η Ουκρανία δεν διαθέτει οπλικά συστήματα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άρματα αυτού του μοντέλου» επισήμανε ο Thiele.

Σκοπός του Putin είναι η καταστροφή της Ουκρανίας

Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη, διότι ο πραγματικός σκοπός του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin είναι να καταστρέψει όλη την Ουκρανία και να «αφομοιώσει» τους Ουκρανούς στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov.
Σε άρθρο του στον Guardian, ο Reznikov αναφέρει πως οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα έφερνε το τέλος της σύγκρουσης.
«Η Ρωσία απαιτεί την αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας ως έδαφος της ως αντάλλαγμα για το τέλος του πολέμου.
Ωστόσο, είναι φανερό πως αυτό συμβαίνει για ένα και μόνο λόγο, να «αγοράσει χρόνο», να αναδιοργανωθεί και «τελικά να λύσει το ουκρανικό ζήτημα», χρησιμοποιώντας νέους πόρους.
Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού» λέει ο Reznikov, προσθέτοντας πως «σκοπός τους είναι η καταστροφή του ουκρανικού κράτους και η αφομοίωση των Ουκρανών».

Ουκρανία: Καταρρίψαμε 16 ρωσικά drones σε Οδησσό και Mykolaiv

Στην κατάρριψη 16 ρωσικών drones που στόχευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις επαρχίες της Οδησσού και του Mykolaiv προχώρησε η αεράμυνα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Oleh Kiper, τον κυβερνήτη της Οδησσού, «κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην περιοχή της Οδησσού για πέμπτη φορά αυτήν την εβδομάδα».
Όπως αναφέρει η στρατιωτική διοίκηση των Ουκρανών, η αεράμυνα αναχαίτισε 16 από τα 20 drones που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.
Από αυτά τα 14 κατέπεσαν στην επαρχία της Οδησσού και τα άλλα δύο στο Mykolaiv.
Τα drones εκτοξεύτηκαν – κατά τους Ουκρανούς – από την Κριμαία και τη Ρωσία.
Ο Kiper υποστήριξε πως ένα μη κατοικήσιμο κτήριο υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια drone, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Κάλπες σε Donbass, Kherson, Zaporizhia

Εν τω μεταξύ, περιφερειακές και τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία, με κάλπες να έχουν στηθεί τόσο στη Δημοκρατία του Donetsk και του Luhansk όσο και στις επαρχίες Kherson και Zaporizhia, τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησαν οι Ρώσοι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Είναι η πρώτη φορά που στις επαρχίες αυτές διεξάγονται εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή 10/9.
Τις εκλογές αυτές έχει καταγγείλει η Δύση, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να υποστηρίζει πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» ενώ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken έκανε λόγο παράνομες εκλογές.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, η οποία κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ο Musk έκλεισε το Starlink υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Ο Elon Musk διέκοψε την πρόσβαση της Ουκρανίας στην υπηρεσία δορυφορικής επικοινωνίας Starlink επειδή φοβόταν το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου ανέφερε το δίκτυο του CNN στη βιογραφία του Musk που υπογράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Walter Isaacson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2022, ο Musk διέταξε κρυφά τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες Starlink κοντά στις ακτές της Κριμαίας, προκειμένου να αποτρέψουν μια μυστική επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό ναυτικό.
Σύμφωνα με τον Isaacson, ο Musk φοβόταν ότι η Ρωσία θα απαντούσε στην επίθεση της Ουκρανίας στην Κριμαία με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Musk συμφώνησε να παράσχει στο Κίεβο δορυφορικά τερματικά Starlink στην αρχή της σύγκρουσης.
Ωστόσο, ο επιχειρηματίας άρχισε να αμφιβάλλει για αυτήν την απόφαση μόλις ο ουκρανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί τερματικά Starlink για να εξαπολύσει επιθέσεις στη Ρωσία, σημειώνει ο Isaacson.
«Το Starlink δεν σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται σε πολέμους.
Κατασκευάστηκε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν Netflix, να χαλαρώνουν, να συνδέονται στο Διαδίκτυο στο σχολείο και να μην πραγματοποιούν επιθέσεις με drone», αναφέρει ο Musk στη βιογραφία του στο CNN.

Οι Ρώσοι αποκρούουν διαδοχικά κύματα επιθέσεων

Στο πολεμικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις της δύναμης «Κέντρο» απέκρουσαν πέντε επιθέσεις των Ουκρανών στην κατεύθυνση του Krasno Lymansk, συμπεριλαμβανομένης και της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων «Azov».
Σύμφωνα με τους Ρώσους, στις επιχειρήσεις αυτές, οι Ουκρανοί έχασαν τουλάχιστον 40 στρατιώτες.
«Στην κατεύθυνση Krasnolimansky στις περιοχές της προεξοχής Torsky και του δάσους Serebryansky, συντονισμένες ενέργειες των μονάδων της ομάδας στρατευμάτων «Κέντρο» με την υποστήριξη πυρών αεροπορίας και πυροβολικού, διέκοψαν και απέκρουσαν πέντε επιθέσεις από ομάδες επίθεσης των 63ης και 67ης μηχανοποιημένες ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της 12ης ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων «Azov».
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περίπου 40 στρατιώτες» ανέφερε ο εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων Alexander Savchuk.
Επιπλέον, ρωσικές δυνάμεις με άρματα μάχης Τ-80BV απέκρουσαν επιχείρηση των Ουκρανών να σπάσουν τη γραμμή άμυνας σε ένα από τα τμήματα της κατεύθυνσης Kupyansk ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο για εκρήξεις στη πόλη της Zaporizhia, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 14 επιθέσεις των Ουκρανών στο Rabotino και στο Verbovoye, ενώ συγκρούσεις καταγράφονται σε Novodonetskoe και Rabotino.
6_33.jpg

www.bankingnews.gr

loading...