«Μόνη λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο» – Προκλητικό άρθρο από τον πρώην βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο

Με ένα άρθρο – πρόκληση ο πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο προτείνει ως μόνη λύση στο αδιέξοδο τη διχοτόμηση στην Κύπρο, με διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Έπρεπε να μπλοκάρουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέει ο ίδιος, και περνάει γενεές 14 τη σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία του Πούτιν.

Η στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου είναι μακροχρόνια, διάχυτη και κατά πολλούς, ανθυγιεινή. Ο Τζακ Στρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από το 2001 έως το 2006, με άρθρο του στο Politico υποστηρίζει πως έπρεπε να είχε «μπλοκαριστεί» η ένταξή της χώρας στην ΕΕ, εφόσον απέτυχε κάθε προσπάθεια να γίνει ένα ενωμένο νησί. Αναλυτικά:

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι δύο σπίτια σε αποκλειστικό θύλακα κοντά στη Μόσχα είχαν αγοραστεί για τις κόρες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από μια κυπριακή εταιρεία με το όνομα «Ermira», η οποία ανήκε επίσημα σε Ρώσο δικηγόρο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκε στον ίδιο τον Πούτιν.

Παρόλο που πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό περίπου 800.000, δηλαδή μόλις 0,002% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τελευταία δεκαετία, η «μικροσκοπική» Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία. Τα χρήματα ήταν ως επί το πλείστον ρωσικό κεφάλαιο, το οποίο είχε κρυφτεί στην Κύπρο για να αποφευχθεί η φορολογία και ο έλεγχος, και στη συνέχεια επανεπενδύθηκαν στη Ρωσία.

Από το 2012 έως το 2013, μια εξαιρετικά σοβαρή τραπεζική κρίση στην Κύπρο απείλησε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Οι κυπριακές τράπεζες είχαν υπερβολική μόχλευση και ένα έκτακτο δάνειο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Η ίδια η Ρωσία απέτυχε να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Μόλις πέρυσι, ένα σκάνδαλο κατέκλυσε τις πολιτικές τάξεις της χώρας, όταν επιμελείς ερευνητές δημοσιογράφοι αποκάλυψαν μια εκτεταμένη συνωμοσία για εξασφάλιση κυπριακών (και συνεπώς της ΕΕ) διαβατηρίων για ξένους πολίτες μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι επιλέξιμοι ξένοι υπήκοοι μπορούσαν να αγοράσουν υπηκοότητα για 2,15 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ένας πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Αυτοί οι αιτούντες είχαν ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου δεν ήταν επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. Αλλά κατά την περίοδο που λειτούργησε, από το 2007 έως το 2020, σχεδόν 6.800 πλούσιοι αλλοδαποί αγόρασαν υπηκοότητα ΕΕ από την Κύπρο. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Ρώσοι.

Η Κύπρος είχε υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στα τέλη του 1972, υποβάλλοντας επίσημα αίτηση για ένταξη το 1990. Ο ΟΗΕ προσπαθούσε, ανεπιτυχώς, για χρόνια να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία και ένα νέο σύνταγμα μεταξύ της Τουρκοκυπριακής και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και καθώς η προοπτική ένταξης στην ΕΕ έγινε σαφέστερη, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ, με διεθνή υποστήριξη, υπολόγισαν ότι η σύνδεση της συμφωνίας για μια ειρηνευτική διευθέτηση με την ένταξη στην ΕΕ προσέφερε την καλύτερη ελπίδα για την επίλυση των διχασμών του νησιού.

Έτσι, στις αρχές του 2004, καθώς ο χρόνος έτρεχε προς την επίσημη ένταξη της Κύπρου, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, υποβλήθηκαν λεπτομερείς προτάσεις σε κάθε πλευρά από τον ΟΗΕ και οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ. Οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Η Κύπρος έπρεπε να μπει στον «πάγο»
Σύμφωνα με τον Στρο, η αποτυχία του μπλοκ σημαίνει ότι η ίδια η ΕΕ προήδρευσε σε μια παγωμένη σύγκρουση. Και με αυτόν τον τρόπο, έχει χάσει κάθε σοβαρή μόχλευση έναντι των Ελληνοκυπρίων. «Πολλοί από εμάς που είχαμε γίνει μάρτυρες αυτής της διαδικασίας πιστεύαμε ότι υπήρξε σοβαρή διπροσωπία από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών. Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε, και θα έπρεπε να είχαμε θέσει την ένταξη της Κύπρου στον «πάγο» σε αυτό το στάδιο και να καταστήσουμε σαφές και στις δύο πλευρές ότι μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ.

Πιστεύουν, σωστά, ότι έχουν λευκή κάρτα – ιδίως σε σχέση με τη Ρωσία και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τον Βορρά, όσο κι αν είναι συμβατή με τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα, θα είναι λιγότερο ικανοποιητική από το status quo.

Υπάρχει, κατά την άποψή μου, μόνο ένας τρόπος για να περάσει αυτό το αδιέξοδο. Και αυτό είναι για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα και ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο διαχωρισμός των κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993. Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους τώρα από ό,τι είχαν ποτέ όταν ήταν σε ένα μόνο έθνος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα τρία «εγγυήτρια κράτη» της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα. Διαθέτει επίσης βασικά αμυντικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, με δύο «Κύριες Περιοχές Βάσεων» (που ήταν επίσημα μέρος του ΗΒ).

Φυσικά, η Βρετανία δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Αλλά αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει είναι «να σπάσει το ξόρκι για την Κύπρο», να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να «ξεπαγώσει» αυτή η σύγκρουση.