Κολοσσιαίου μεγέθους η καταστροφή που υπέστη η χώρα: Έχει διακοπεί πλήρως η οικονομική σύνδεση Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα χρειαστεί χρόνια για να επαναλειτουργήσει και κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η πραγματική κατάσταση της εθνικής οδού

Η καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία, το μεγαλύτερο παραγωγικό διατροφικό κέντρο της χώρας είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που θα επιφέρουν οικονομική και επισιτιστική κρίση στην χώρα.

Αυτή τη στιγμή οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η πρωτεύουσα Αθήνα (που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά) και η συμπρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτουν καμιά άλλη σύνδεση μεταξύ τους, πλην της αεροπορικής και της… θαλάσσιας.

Δηλαδή, τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα στην ουσία αδυνατούν να συνδεθούν μεταξύ τους με τις δύο σημαντικότερες συνδέσεις, την οδική και την σιδηροδρομική, οι οποίες είναι και οι οικονομικότερες.

Δεν μπορούν να υπάρξουν μεταφορές προϊόντων μεταξύ τους, ούτε σοβαρές οικονομικές συναλλαγές και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων τους ανάμεσα στις δύο μεγαλουπόλεις.

Αυτό που όμως προκαλεί σοβαρό προβληματισμό είναι ότι κανείς δε γνωρίζει πότε θα υπάρξει αποκατάσταση της διασύνδεσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.

Την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επτά μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών, διαλύθηκε ακόμα και αυτό το ήδη υπάρχον «αρχαίο» σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ και η κυβέρνηση «απαλλάχθηκε» από την υποχρέωση να… υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση!

Και τώρα μιλάει ότι «Ίσως ανοίξει μια λωρίδα»!

Όσο για την τηλεδιοίκηση στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη που προκάλεσε την τραγωδία των Τεμπών και η οποία ήταν να παραδοθεί σύμφωνα με την κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με το τι θα γίνει με το σιδηροδρομικό δίκτυο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπάρχει περίπτωση το κόστος να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια.

Εκτιμήσεις κάνουμε αυτήν την στιγμή, αλλά φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, στις επιδομές, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, ακόμη και αυτά τα οποία πολύ πρόσφατα βάλαμε. Και αυτά (σ.σ.: τα συστήματα που μπήκαν μετά τα Τέμπη) έχουν πάθει τεράστια ζημιά.

Και, μάλιστα, πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούμε την συγκεκριμένη σύμβαση γιατί με βάση την συγκεκριμένη σύμβαση θα είχαμε παραδώσει πλήρως μέχρι την άλλη εβδομάδα, το αργότερο στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την ηλεκτροδότηση, την ηλεκτροκίνηση δηλαδή και σηματοδότηση σε όλο τον άξονα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη. Άρα εκεί, πιθανότατα, στην μορφή που είχαμε τον Σιδηρόδρομο μέχρι πριν από 15 ημέρες να επανέλθουμε μετά από αρκετούς μήνες».

Τα έργα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026. «Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, έτσι ώστε στα πλαίσια των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το 2026», είπε.

Αυτά, σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο, η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως θα επαναλειτουργήσει σύντομα, αλλά όταν μία εθνική οδός βρίσκεται κάτω από το νερό για δύο εβδομάδες κανείς δεν ξέρει πραγματικά σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Είναι ασφαλής; Βρίσκεται η άσφαλοτς στην θέση της; Το έδαφος στο οποίο έχει «χαραχθεί» η εθνική οδός σε τι κατάσταση είναι; Μήπως έχει «μαλακώσει»; Μήπως υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του εδάφους;

Δεν είναι ότι καλύτερο για οδηγούς που θα την διασχίζουν με υψηλές ταχύτητες.

Αυτό που συνέβη στην Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα και αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς το «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε ανέκδοτο.

Η χώρα έχει υποστεί απίστευτες καταστροφές μέσα σε δύο μήνες πρώτα από πυρκαγιές και μετά από πλημμύρες.

Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες καταστροφές που θα μπορούσα να συμβούν. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και δύο ενεργά ηφαίστεια στην Σαντορίνη και στα Μέθανα…

loading...