Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το ποδόσφαιρο – «Ρομπότ θα αντικαταστήσουν διαιτητές και προπονητές»

Επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αναμένεται να φέρει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η AI (τεχνητή νοημοσύνη).

Αυτό ισχυρίζεται ο Άλντο Κόμι, διευθύνων σύμβουλος της Soccerment, του κορυφαίου παρόχου ποδοσφαιρικών αναλύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνέντευξή του στο PA News agency.

«Η όραση των υπολογιστών θα είναι όλο και πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια και ο αριθμός των καμερών στον αγωνιστικό χώρο θα αυξάνεται. Ο όγκος των δεδομένων που επισημαίνονται και η ποιότητα των μοντέλων που εκπαιδεύονται με αυτά τα δεδομένα θα αυξηθεί εκθετικά και χάρη σε αυτό θα έχετε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να λαμβάνουν διαιτητικές αποφάσεις. Έτσι μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μην χρειαζόμαστε καθόλου διαιτητή» τόνισε και συνέχισε:

«Πριν από αυτό, ίσως να υπάρχει διαιτητής, αλλά όχι οι επόπετες, ίσως αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εξαφανιστούν από το παιχνίδι. Και θα υπάρχει ένας διαιτητής συνδεδεμένος με τον εικονικό βοηθό, καθοδηγώντας τον για να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις.

Τελικά σε 20 ή 30 χρόνια πιθανότατα ο διαιτητής θα είναι απλώς ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Δεν λέω ότι αυτό είναι θετικό, απλά λέω ότι είναι πιθανό να συμβεί».

Η αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στο ποδόσφαιρο δεν θα περιοριστεί στη διαιτησία και είναι ήδη παρούσα στο παιχνίδι.

Και προπονητές ρομπότ στο μέλλον!
Η χρήση αναλύσεων δεδομένων βοήθησε ομάδες όπως η Μπράιτον και η Μπρέντφορντ να διαταράξουν τις ισορροπίες στην Premier League, καθώς έχουν ανακαλύψει παίκτες υψηλής ποιότητας μέσω αυτών των δεδομένων, τους οποίους πούλησαν για σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, η βελτίωση στην ενσωμάτωση των δεδομένων θα μπορούσε να κάνει τους προπονητές να χρησιμοποιούν έναν εικονικό βοηθό για την επιλογή της ομάδας και τις τακτικές.

«Το AI μπορεί να γίνει πηγή νέων τρόπων σκέψης για το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Κομί. «Αν δώσετε στην τεχνητή νοημοσύνη αρκετά δεδομένα υψηλής ποιότητας, θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε έναν εικονικό βοηθό, ο οποίος θα έχει καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο γήπεδο.

Τα πράγματα που προτείνει η τεχνητή νοημοσύνη θα φιλτραριστούν από τον βοηθό προπονητή και στη συνέχεια θα περάσουν τις πληροφορίες στον προπονητή και θα είναι στο χέρι του να τα δεχτεί.

Θα υπάρξει τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν θα αντικαταστήσει τους επαγγελματίες, αλλά είναι περισσότερο μια υποστήριξη υψηλής ποιότητας. Οι σύλλογοι που μπορούν να πάρουν αυτό το ρομπότ θα ξεπεράσουν αυτούς που δεν το κάνουν».

Ο Κομί, η εταιρεία του οποίου εξυπηρετεί πολλούς συλλόγους της Serie A και της Serie B στην Ιταλία, λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά οι αποδείξεις ότι λειτουργεί ήδη υπάρχουν.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να το εμπιστευτείς, αλλά με τον ίδιο τρόπο με την ανάλυση δεδομένων, υπάρχουν αρκετές θετικές περιπτώσεις για να πούμε ότι μπορείς να ξεπεράσεις τις επιδόσεις των άλλων, το έχουμε δει με την Μπρέντφορντ και την Μπράιτον».

newsbomb.gr