«Η ΕΕ έχει πληρώσει σε ένα χρόνο 12 δις ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία»!

«Είμαι υπερήφανη που ανακοινώνω ότι η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι «η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα διαρκέσει. Έχουμε παράσχει 12 δισ. ευρώ μόνο φέτος για να βοηθήσουμε στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλες υπηρεσίες να λειτουργούν».

Επίσης ανέφερε ότι «έχουμε προτείνει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας χώρας. Και αυτό το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Αυτό το Σώμα το είπε δυνατά: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ένωσή μας».

To ίδιο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μολδαβία. «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας. Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται στην Ένωσή μας. Και ξέρω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ΕΕ για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γεωργία» επισήμανε.

– «Όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση» –

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση». Τόνισε ότι «η Επιτροπή έχει θέσει τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου ως βασική προτεραιότητα».

«Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπίσουμε την πρόοδο και τις ανησυχίες – και να κάνουμε συστάσεις για το επόμενο έτος. Αυτό έχει εξασφαλίσει τη λογοδοσία ενώπιον αυτού του Σώματος και των εθνικών κοινοβουλίων. Έχει επιτρέψει τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών. Και αποδίδει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω ότι θα ανοίξουμε τις εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου σε εκείνες τις υπό ένταξη χώρες που αρχίζουν να επιταχύνουν ακόμη πιο γρήγορα», επισήμανε.

Η ίδια σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα φέρει αυτές τις χώρες σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη.

«Να τους υποστηρίξετε στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας είναι μια Ένωση ελευθεριών, δικαιωμάτων και αξιών για όλους», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «η επόμενη διεύρυνση πρέπει επίσης να είναι καταλύτης για την πρόοδο». Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι «η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται για μια σειρά αξιολογήσεων πολιτικής πριν από τη διεύρυνση για να δει πώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κάθε τομέας σε μια ευρύτερη Ένωση».

Tέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα υποστηρίζει πάντα αυτό το Σώμα (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και όλους εκείνους που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργήσει καλύτερα για τους πολίτες. «Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί μέσω μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης και αλλαγής Συνθήκης εάν και όπου χρειάζεται! Αλλά δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να περιμένουμε την αλλαγή της Συνθήκης για να προχωρήσει η διεύρυνση. Μια Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα», δήλωσε.

loading...