Ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής Mytilenepress : Τι είναι η άμυνα των δοντιών του Ρωσικού δράκου ;

Η ρωσική άμυνα παρεμπόδισε την προέλαση της Ουκρανίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής, αν και έχει γελοιοποιηθεί στο παρελθόν από το Κίεβο και τους δυτικούς κυρίους του.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ηχηρή αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πολύπλοκο δίκτυο οχυρώσεων που ανεγέρθηκε το περασμένο φθινόπωρο από τη Μόσχα κατά μήκος της πρώτης γραμμής για την προστασία της περιοχής που ενσωματώθηκε στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα του Σεπτεμβρίου.

Οι φράχτες των « δοντιών του δράκου », οι « σκαντζόχοιροι » και τα ναρκοπέδια στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς πληρεξούσιους: Η Ρωσία είναι εδώ για να μείνει και το καθεστώς του Κιέβου δεν θα ξεφύγει ούτε μια ίντσα από τη Ρωσία.

Τι είναι τα δόντια του δράκου;

Τα Δόντια του Δράκου – που μερικές φορές αποκαλούνται και « Δόντια του Διαβόλου » στον δυτικό Τύπο – είναι πυραμιδοειδής τσιμεντένια αντιαρματικά αμυντικά εμπόδια. Το ύψος ενός «δοντιού» είναι 90 έως 120 cm (περίπου 4 πόδια).

Είναι αποτελεσματικά κατά των δεξαμενών;

Τα δόντια του δράκου έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα πολύ αποτελεσματικά ενάντια στις δεξαμενές. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, πρώτον, αυτά τα αμυντικά εμπόδια χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας μεγαλύτερης εξελιγμένης δομής. Δεύτερον, πρέπει να τοποθετηθούν με τον σωστό τρόπο και στη σωστή θέση.

Τα δόντια του δράκου δεν είναι φράχτης, είναι μια ειδική αντιαρματική παγίδα: όχι μόνο εμποδίζουν την επιδρομή των εχθρικών τανκς, αλλά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι αυτό το εμπόδιο είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Εάν τα δόντια του δράκου κατασκευαστούν και εγκατασταθούν σωστά, τα εχθρικά άρματα, έχοντας ξεπεράσει την πρώτη τσιμεντένια γραμμή άμυνας, δεν θα μπορούν ούτε να προχωρήσουν ούτε να υποχωρήσουν. Θα κολλήσουν και θα γίνουν εύκολος στόχος πυροβολικού και άλλων αντιαρματικών όπλων.

Πριν αποτύχει η αντεπίθεση στα τέλη Μαΐου, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μοιράστηκαν πλάνα από το βρετανικής κατασκευής τανκ Challenger-2 «να σπρώχνει εύκολα » τα χαοτικά διάσπαρτα δόντια του δράκου: ήταν ένα ουκρανικό μοντάζ με δόντια δράκου. ψεύτικος δράκος. Ένα βίντεο λέει, ” Είμαι στον αυτοκινητόδρομο για την κόλαση .” Η απόπειρα αντεπίθεσης που διήρκεσε τρεις μήνες απέδειξε ότι αυτή η ρωσική γραμμή ήταν σχεδόν αδιάβατη: έχοντας αποτύχει να επιτύχει τους στόχους του, ο ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από «66.000 άνδρες» και 7.600 βαριά όπλα  . Η εικόνα ενός τανκς  « Challenger 2 στην φωτιάκοντά στη ρωσική αμυντική γραμμή αυτή την εβδομάδα ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα.

Πώς λειτουργούν τα δόντια του δράκου;

Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές απαριθμούν πέντε προϋποθέσεις για την επιτυχή χρήση των δοντιών του δράκου:

Αρχικά , τα εμπόδια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ειδικό οπλισμένο σκυρόδεμα.

Δεύτερον , πρέπει να επιλέξετε τη θέση της εγκατάστασής τους προσεκτικά: πρέπει να είναι μια πραγματική παγίδα, δηλαδή ένα μέρος που οι δεξαμενές δεν μπορούν απλώς να παρακάμψουν από τις πλευρές.

Τρίτον , τα θραύσματα πρέπει να τοποθετούνται σε πολλές σειρές και με ειδική σειρά για να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Επιπλέον, τα « δόντια » θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά σχήματα ανάλογα με το πού είναι εγκατεστημένα.

Τέταρτον , αυτά τα αντιαρματικά εμπόδια είναι συνήθως κρυμμένα από τον εχθρό και καμουφλαρισμένα προσεκτικά. Ο στόχος είναι τα εχθρικά άρματα μάχης να πέσουν ξαφνικά σε αυτό το εμπόδιο μπροστά τους και να μην έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να το ξεπεράσουν.

Πέμπτον , η εγκατάσταση των δοντιών του δράκου είναι μόνο η μισή ιστορία: τα κενά μεταξύ των εμποδίων πρέπει να εξορυχθούν. Οι ακριβείς συντεταγμένες της εγκατάστασης πρέπει να μεταδοθούν στις αντιαρματικές μονάδες εκ των προτέρων, ώστε να μπορούν να εξαπολύσουν αμέσως την κόλαση στα εχθρικά άρματα μόλις επιβραδύνουν προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις άμυνες.

Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα δόντια του δράκου;

Οι οχυρώσεις των δοντιών του Δράκου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τον « Β Παγκόσμιο Πόλεμο » για να εμποδίσουν την κινητικότητα των κύριων αρμάτων μάχης και του μηχανοποιημένου πεζικού. Το κύριο καθήκον αυτής της αμυντικής δομής ήταν να επιβραδύνει την προέλαση των εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων, να τα διοχετεύει σε μια ζώνη σκοτώματος και στη συνέχεια να τα καταστρέφει με αντιαρματικά όπλα.

Δόντια δράκου χρησιμοποιήθηκαν από αρκετούς ευρωπαϊκούς στρατούς. Οι Γερμανοί τους χρησιμοποίησαν εκτενώς στη « Γραμμή Ζίγκφριντ », μια αμυντική γραμμή που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930. Το γερμανικό αμυντικό σύστημα εκτεινόταν σε 630 χιλιόμετρα με περισσότερα από 18.000 καταφύγια, σήραγγες και παγίδες δεξαμενών.

Η Γαλλία χρησιμοποίησε επίσης μεγάλο αριθμό δοντιών δράκου στην κατασκευή της γραμμής Maginot , που βρίσκεται απέναντι από τη γερμανική γραμμή Siegfried.

Οι Βρετανοί εγκατέστησαν τα δόντια του δράκου το 1940-1941 για να ενισχύσουν την παράκτια άμυνα της χώρας έναντι μιας πιθανής γερμανικής εισβολής. Μερικά μπορούν ακόμα να βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα πάνω από την παραλία Studland στο Ντόρσετ.

Ποιες άλλες οχυρώσεις χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία;

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πολλαπλά στρώματα ρωσικών οχυρώσεων, μερικές φορές βάθους 20 χιλιομέτρων και περίπου 2.000 χιλιομέτρων, που εκτείνονται από τα σύνορα Ρωσίας-Λευκορωσίας μέχρι το δέλτα του Δνείπερου.

Οι δυτικές δεξαμενές σκέψης θεωρούν αυτές τις οχυρώσεις ως τα πιο εκτεταμένα αμυντικά έργα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο . Οι ρωσικές άμυνες αποτελούνται από ένα δίκτυο χαρακωμάτων, ναρκοπέδια, συρματοπλέγματα, μεταλλικά αντιαρματικά οδοφράγματα που ονομάζονται «σκαντζόχοιροι», τα διάσημα πλέον δόντια του δράκου και θέσεις πυροβολικού.

Σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές, η πιο οχυρωμένη περιοχή είναι η «  περιοχή Ζαπορίζια », ακολουθούμενη από τις «  δημοκρατίες Χερσώνα , Ντόνετσκ  και Λουγκάνσκ ». Η Κριμαία ήταν επίσης οχυρωμένη. Το αμυντικό σύστημα Zaporizhia αποτελείται από περίπου τρία υποσυστήματα: Το αμυντικό σύστημα Kherson προστατεύει επίσης τις προσεγγίσεις στην Κριμαία. Το Μέτωπο του Ντονέτσκ συνδυάζει νέες και παλιές αμυντικές οχυρώσεις, ενώ ” η κατασκευή του αμυντικού συστήματος του Λουχάνσκ είναι λιγότερο σαφής στις δορυφορικές εικόνες .”

Είναι οι ρωσικές οχυρώσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την καταστροφή της αντεπίθεσης;

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει σε μεγάλο βαθμό τις αποτυχίες του Κιέβου στην τρομερή αμυντική γραμμή της Ρωσίας, ορισμένες αναφορές αναφέρουν άλλες σοβαρές στρατιωτικές αποτυχίες της Ουκρανίας. Ειδικότερα, οι Ουκρανοί επικρίνουν την ” εκπαίδευση του ΝΑΤΟ” όχι μόνο ότι είναι “πολύ λίγη, πολύ αργά” αλλά και αναποτελεσματική από πολλές απόψεις , από τη συντομευμένη περίοδο εκπαίδευσης έως τις ίδιες τις πρακτικές πολεμικού πολέμου στη Δύση. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του Sputnik , αποδείχθηκε ότι οι τακτικές του ΝΑΤΟ δεν λειτουργούν χωρίς αεροπορική κυριαρχία .

Τα θαυμαστά όπλα σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχουν επίσης αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι ισχυριζόταν προηγουμένως. Τα « Γερμανικά άρματα μάχης Leopard  και  τα βρετανικά Challengers » αποδείχθηκαν δύσκολοι στον ελιγμό στο ουκρανικό έδαφος και πολύ δύσκολο να διατηρηθούν.

Το Patriot « και άλλα συστήματα αεράμυνας  κατασκευής των ΗΠΑ » δεν προστατεύουν το ουκρανικό πεζικό και τον εξοπλισμό από βαριές απώλειες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα ρωσικά υπερηχητικά όπλα, όπως ο πύραυλος Kinjal. Δυτικοί πύραυλοι και drones έχουν επίσης εντοπιστεί και αναχαιτιστεί από τη Ρωσία χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στις θέσεις της. Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να παράγουν « αρκετά βλήματα 155 χιλιοστών » για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας. Κανένα από τα συμβατικά συστήματα του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων των F-16 που πρόκειται να παραδοθούν σύντομα “μαχητικά αεροσκάφη F-16 ” στην Ουκρανία) δεν θα ήταν ” μαγική σφαίρα”.» εναντίον της Ρωσίας , σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Η απόπειρα αντεπίθεσης της Ουκρανίας απέτυχε να ανταποκριθεί στις δυτικές προσδοκίες , πυροδοτώντας αμερικανικό και ευρωπαϊκό σκεπτικισμό σχετικά με τις μελλοντικές στρατιωτικές προμήθειες και την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

πηγή: Sputnik Globe