Επανέρχεται οι ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη – Άλμα +8% στο φυσικό αέριο, λόγω της απεργίας στη Chevron της Αυστραλίας
Αυτή τη στιγμή, το TTF παράδοσης Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στα 34,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, καταγράφοντας άνοδο 7,9%, ενώ η τιμή του αργού παραμένει πάνω από τα 86 δολάρια.
Οι απεργίες
Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, 8/9, αφού οι συνομιλίες μεσολάβησης μεταξύ των συνδικάτων και του ενεργειακού κλάδου έληξαν χωρίς συμφωνία, δυνητικά διαταράσσοντας την παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% των παγκόσμιων προμηθειών.
Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και οι κύριοι αγοραστές της βρίσκονται στην Ασία.
Η διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες στις επιχειρήσεις Chevron’s Gorgon και Wheatstone είχε υποστηρίξει τις βρετανικές και ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς οι traders φοβούνται ότι οι χαμηλότερες προμήθειες στην Αυστραλία θα εντείνουν τον ανταγωνισμό για άλλες πηγές του καυσίμου.
«Δυστυχώς, μετά από πολυάριθμες συναντήσεις και συνεδριάσεις συνδιαλλαγής ενώπιον της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας, απέχουμε σε βασικούς όρους», δήλωσε εκπρόσωπος της Chevron.
«Τα συνδικάτα συνεχίζουν να αναζητούν όρους που υπερβαίνουν τα ισοδύναμα με άλλους στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που συνήφθησαν πρόσφατα».
Τα συνδικάτα είχαν πει ότι οι στάσεις εργασίας που θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 11 ώρες επρόκειτο να ξεκινήσουν στη 13:00. Ώρα Περθ (05:00 GMT) και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Μια συνολική απεργία δύο εβδομάδων θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθήσει εάν μια συνεχιζόμενη διαφωνία για τους μισθούς και τους όρους παραμείνει ανεπίλυτη.
Οι χειρισμοί Chevron
Το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν είναι ακόμη σαφές.
Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι δύο κορυφαίοι αγοραστές αυστραλιανού LNG, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία αντέδρασαν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανή απεργία και μετά τη συγκράτηση της προσφοράς στη Νορβηγία.
Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic εκτίμησε όμως ότι η απεργία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Chevron να κλείσει μια συμφωνία αντί να επηρεάσει ουσιαστικά την παραγωγή.
«Οι αρχικές απεργίες που πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα φαίνονται χαμηλότερου επιπέδου, σχεδιασμένες να δημιουργούν κόστος και αναποτελεσματικότητα για τη Chevron», είπε.
«Αυτό είναι… όλο μέρος του διαπραγματευτικού «χορού» μεταξύ των μερών».
www.bankingnews.gr