Έρχεται διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά – Μικρή η συμμετοχή στις εκλογές

Όσο η ώρα της κάλπης πλησιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο οι ανησυχίες των οπαδών και κάποιων στελεχών του «φουντώνουν», ότι το κόμμα τους δεν θα καταφέρει να βγει σώο από την εκλογική διαδικασία. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι σκληρές αντιπαραθέσεις για μικρά αλλά και μεγάλα θέματα, όπως η απρέπεια ενός αρθρογράφου του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραίτη, κατά του ιστορικού στελέχους του κόμματος Γιάννη Δραγασάκη επειδή τόλμησε να στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Τσακωμοί με Πολάκη

Το σήριαλ συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ζήτησε συγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ για την «απρέπεια» Κασσελάκη να κάνει προεκλογική καμπάνια από την Μακρόνησο.
Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Πολάκης, υποστηρικτής Κασσελάκη και τόνισε ότι δεν τον εκπροσωπεί ο Τσακαλώτος.
Όπως καταλαβαίνετε, όποιος και να κερδίσει τις εκλογές, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει ενωτική.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κομμάτια.
Το υπονόησε, άλλωστε, και η Όλγα Γεροβασίλη πριν μέρες που μάλιστα είπε ότι είναι και καλοδεχούμενη (η διάσπαση).

Οι δημοσκοπήσεις

Και μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε δημοσκόπηση που καταγράφει πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη μεταξύ των υποψηφίων.
Πρωτιά που θα αποτελέσει σχεδόν σίγουρα θρυαλλίδα εξελίξεων στην Κουμουνδούρου, καθώς ο εξ Αμερικής ορμώμενος υποψήφιος, με τον Παύλο Πολάκη ως «κομματάρχη» του, θα είναι από δύσκολο έως απίθανο να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο.
Ο μόνος που τα κατάφερε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και με πολύ κόπο.
Όμως, ο Τσίπρας κατανοούσε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ενίοτε προχωρούσε σε συμβιβασμούς που άφηναν τους αντιπάλους του ικανοποιημένους, ενώ είχε να προσφέρει και τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης, που αποτελούσε και τον βασικότερο συνεκτικό ιστό των φραξιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα πειθαρχήσουν σε αρχηγία Κασσελάκη

Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» θα πειθαρχήσουν στον… ουρανοκατέβατο Κασσελάκη, υπό την κηδεμονία του Πολάκη; Ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Νίκος Φίλης που αμφισβήτησαν την πολιτική του κατάρτιση αλλά και την επιχειρηματική του ικανότητα; Δεν νομίζουμε.

Θα έρθει και διαγραφή Πολάκη

Αντίστοιχα και στην περίπτωση επικράτησης της Έφης Αχτσιόγλου θα πράξει το στρατόπεδο του Παύλου Πολάκη, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης εκ των πραγμάτων θα τραβηχτεί πιο πίσω – δεν είναι καν βουλευτής.
Η Έφη Αχτσιόγλου θα διαγράψει από το κόμμα κάθε παράταιρη φωνή και πρώτα απ’ όλους τον Παύλο Πολάκη.

Οι πασοκογενείς ψάχνονται για ΠΑΣΟΚ…;

Παράλληλα, βλέπουμε πασοκογενείς να αρχίζουν και να σκέφτονται την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν πήγε στο Συνέδριο, ούτε θα ψηφίσει, έχει παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και οι εισηγήσεις του για τα αυτοδιοικητικά δεν εισακούστηκαν.
Η Γεωργία Γεννιά έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αρχίζει να μιλάει με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Επίσης, το πρόβλημα της συμμετοχής στις εκλογές είναι γεγονός. Δεν υπολογίζουν ότι θα προσελκύσουν πάνω από 50-60.000 κόσμο.
Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες για τον Κασσελάκη μειώνονται.
Εν κατακλείδι, όποιος και να κερδίσει η συγκατοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πιο πιθανό σενάριο η διάσπαση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται πολύ αυτόνομα και σίγουρα δεν θα μπορέσει να συμπαραταχτεί με το άλλο κόμμα.
Είναι θέμα χρόνου η παραίτησή του και η δημιουργία σε δεύτερο χρόνο ενός νέου κόμματος, μετά τις ευρωεκλογές όπου περιμένουμε να πέσει και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...