Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος : Η ισχυρότατη σχέση Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει τα Γεωστρατηγικά δεδομένα στην Αφρική

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου δεν ανταποκρίνονται στις δυτικές προσδοκίες του Γεωστρατηγικού-Γεωπολιτικού και πνευματικού άξονα Ισραήλ-Αμερική και Ευρώπη 666.
Γράφει ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Contact : [email protected]
ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ–ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ–ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ–ΥΓΕΙΑ–ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ–ΤΕΥΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Ερντογάν φαίνεται να συγκλίνει ελαφρώς προς την πλευρά της συμμαχίας 888 (Κίνα-Ρωσία, Ιράν, Συρία, Ινδία κλπ). Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας καθιέρωσαν ένα εξαιρετικό-πρότυπο τρόπο συνεργασίας που στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα (S 400, πυρηνικά εργοστάσια, συνεργασίες για τα σιτηρά και υποστήριξη-έγκριση για την συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας). Οι σχέσεις των δύο κρατών βασίζονται μεταξύ άλλων στον σεβασμό της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής ανεξαρτησίας τις κάθε χώρας.
ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους η Ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC. Ακόμη δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων προγραμματίστηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα κονδύλια θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισεκατομμυρίων δολάρια. Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος κατασκευής του εργοστασίου ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.
Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα γνωστό ως Ακούγιου 1 ξεκίνησαν το 2018. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα.
Βάσει του προγραμματισμού το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε την μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Άγκυρα, εξάλλου έχει προμηθευτεί από την Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Η συνεργασία Πούτιν-Ερντογάν αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση σε διεθνές επίπεδο. Οι σχέσεις δεν είναι ποτέ στατικές και παρά τις λεπτές ισορροπίες εξελίσσονται. Η παράδοξη για πολλούς συνάντηση στην εξοχική κατοικία του Πούτιν αποτελεί μια φυσική συνέχεια της ισχυρής φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Από την τελευταία συνάντηση των δύο προέδρων κρατών στην Αστάνα τον περασμένο Οκτώβριο, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει κυριαρχήσει στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.
Εν τούτοις η συμφωνία για τα σιτηρά ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία, με διαμεσολαβητή την Τουρκία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε Η ασφάλεια της περιοχής στην Μαύρη Θάλασσα έχει φτάσει σε νέα επίπεδα κρισιμότητας καθώς η η δυτικές εμμονές για επανάκτηση της Κριμαίας και διάλυση της Ρωσία χειροτερεύουν την κατάσταση.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Το σημαντικότερο είναι ότι οι σχέσεις της Ρωσίας και Τουρκίας στηρίζονται στην προσωπική σχέση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες είναι ρεαλιστές με κοινά συμφέροντα και προθυμία να αμφισβητήσουν την δυτική ηγεμονία. Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ελπίδες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εφικτές. Η παρουσία του Ερντογάν στο Σότσι επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο ηγετών. Ενδεικτικό είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον καλεσμένο του να κάνει διακοπές στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.
Μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας αλλάζει τα δεδομένα σε Γεωστρατηγικό και Γεωπολιτικό επίπεδο. Οι προθέσεις του Κρεμλίνου είναι να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο. Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει τις δωρεάν εξαγωγές σιτηρών από την Ρωσία σε έξι αφρικανικές χώρες με τη συμμετοχή της Τουρκίας και την συνδρομή του Κατάρ.
Δωρεάν σιτηρά και υλικοτεχνική υποστήριξη. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η πολιτική και γεωπολιτική εμβέλεια αυτής της απόφασης στην Αφρική είναι απλώς ανυπολόγιστη.
Η Ρωσία γίνεται προστάτης-θεματοφύλακας στην Αφρική και ταυτόχρονα προστατεύει τον στρατιωτικό όμιλο Wagner. Η Ρωσική Ομοσπονδία προσφέρει επισιτιστική ασφάλεια για την Αφρικανική ήπειρο. Η δυτική προπαγάνδα κατεδαφίστηκε με την βοήθεια της Άγκυρας. Ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα αναβιώσει την συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ ήταν σύμφωνος ότι η Δύση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στη Ρωσία. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε αποστάσεις από τα ιμπεριαλιστικά δυτικά σχέδια για τα σιτηρά και τα οποία είναι πλέον καταδικασμένα σε αποτυχία.
Μετά την εκλογική του νίκη ο Ερντογάν έδειξε τάσεις για συμφιλίωση με την Δύση, με την αποδοχή της προτάσεως σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και παράλληλα έδειξε να στηρίζει την Ουκρανία. Για αυτό οι Τούρκοι απελευθέρωσαν τους διοικητές των Αζόφ που συνελήφθησαν από την Ρωσία στην Μαριούπολη. Επίσης έκανε πρόταση για την παραγωγή όπλων σε συνεργασία με την Ουκρανία. Ωστόσο η Μόσχα αντέδρασε προσεκτικά.
Η Μόσχα είχε αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν δεν «στράφηκε» πραγματικά προς την Αμερική-Ευρώπη και ότι απλά έδειχνε ενδιαφέρον για την βελτίωση των δυτικών δεσμών που είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στο Σότσι με μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών). Μεταξύ άλλων ήταν και ο διευθυντής της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος συναντήθηκε χωριστά με τον ομόλογό του για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα πληρωμών σε τοπικά νομίσματα !!!
Κομβικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία εκτιμά βαθιά την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, Οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν γίνει ένας ενδιαφέρον φορέας της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, που συνάδει με το όραμά της πολυπολικότητας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εφαρμόζει ένα πρότυπο παγκόσμιο δόγμα καθώς είναι φίλος και εχθρός παράλληλα με όλα τα έθνη. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει την παγιωμένη άποψη-τακτική ότι η συμμαχία με την Τουρκία, θα τον βοηθήσει να διαλύσει το ΝΑΤΟ.
Για αυτό η φιλία των Τούρκων είναι πιο σημαντική από το να βοηθήσει την αιματοβαμμένη Συρία. Για αυτούς τους λόγους είχαμε την συναίνεση της Ρωσίας και με την σύμφωνη γνώμη του “Τσάρου”, η Τουρκία ενεπλάκη στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του ο δαιμόνιος Ερντογάν στοχεύει να οδηγήσει την Ρωσία σε πολεμική σύγκρουση με το Νάτο, ευελπιστώντας σε ήττα και διάλυση της Ρωσίας ώστε να πάρει η Άγκυρα την θέση της Μόσχας !!! Πίσω από τον Ερντογάν καραδοκεί η δύση για να αποσπάσει ενεργειακά την Ευρώπη από την Μόσχα.
Η Τουρκία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, αποκλειστικά με την Ρωσική έγκριση. Στον στενό κύκλο συμβούλων του Ερντογάν, καθώς και στον Τουρκικό στρατό υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της Ασιατικής ενώσεως, οι οποίοι επιθυμούν την συνεργασία με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Φίλοι και εχθροί, μια νέα τάξη πραγμάτων από τους Πούτιν και Ερτνογάν. Ρωσία και Τουρκία είναι σύμμαχοι αν και εξακολουθούν να έχουν συγκρούσεις, στην Συρία. Μετά από Ρωσική επίθεση ενάντια σε Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 36 Τούρκοι στρατιώτες. Εν τούτοις η Τουρκία θεώρησε υπεύθυνο για την επίθεση τον πρόεδρο της Συρίας, τον Μπασάρ αλ-Ασσάντ !!!
Ως αναπόδοση ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επέτρεψε εν μέρη στην Τουρκία, να βομβαρδίσει της κυβερνητικές δυνάμεις με τα πολεμικά αεροσκάφη της, ενώ τα Ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στο έδαφος ως παθητικοί θεατές. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις έχουν διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα στην Συρία, την Γεωργία, την Λιβύη και την Ουκρανία. Η Τουρκία θέλει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και η Γεωργία. Αυτό το ενδεχόμενο όμως είναι απίθανο για την Ρωσία, η οποία διεξήγαγε πολέμους για να κρατήσει τις δύο χώρες μακριά από την εξουσία της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα εφαρμόζει ύπουλες τακτικές. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, από την Ρωσική Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για διωγμούς της Τουρκογενούς μειονότητας στην χερσόνησο.
Ρωσία και Τουρκία έχουν μεγάλες πολιτικές και ιστορικές διαφορές, Όμως όλα αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο στις σχέσεις των δύο ηγετών. Έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά μεταξύ τους αρκετές φορές. Τον καιρό που ήταν ακόμη μεγάλες αυτοκρατορίες, οι δύο χώρες βρέθηκαν αντίπαλες σε περιοχές όπου συγκρούονταν τα συμφέροντά τους. Κατά την δεκαετία που πέρασε, τα δύο έθνη έχουν πολεμήσει στην Συρία, την Λιβύη. και τον Καύκασο. Στον Καύκασο η Ρωσία στηρίζει την Χριστιανική Αρμενία και η Τουρκία πολιτικά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν.
Τον Νοέμβριο του 2020 οι δύο ηγέτες τερμάτισαν τις μάχες επισφραγίζοντας μια συμφωνία που δίνει στην Ρωσία στρατιωτική παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Τουρκία μια οικονομική βάση στον Νότιο Καύκασο. Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες γεωστρατηγικές ανατροπές καθώς η Ρωσία και η Τουρκία βρισκόταν επί αιώνες σε αντίθετες πολιτικές και θρησκευτικές πλευρές. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Κρεμλίνο συμμάχησε με την Άγκυρα για να περιοριστούν οι Νατοϊκές-Αμερικανικές δυνάμεις. Μετά από την επανάσταση των μπολσεβίκων και την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι θεώρησαν τους Ρώσους ως συμμάχους, και αντίστοιχα οι κομμουνιστές τους Τούρκους, ενάντια στην εχθρική Δύση.
Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος και με την ηττημένη Αμερική, στον πόλεμο της Συρίας. Οι Αμερικάνοι αν και ηττήθηκαν κατά κράτος έχουν στην κατοχή τους μέχρι σήμερα την Ανατολική Συρία και συνεχίζουν να αφαιρούν παράνομα τον ενεργειακό πλούτο της διαλυμένης από τον πόλεμο μαρτυρικής χώρας. Τους ίδιους πολιτικούς χειρισμούς ακολουθεί και με το Ισραήλ η Ρωσική Ομοσπονδία. Το Ισραήλ έχει την έγκριση να βομβαρδίζει την Δαμασκό, αν και στηρίζει εμπράκτως την Ουκρανία.
Ο Πούτιν είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία. Εν τούτοις δεν το κάνει για να δοκιμάζει τα νέα Ρωσικά όπλα και να κρατά μάχιμο τον στρατό του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου. Επίσης είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό κίνητρο καθώς Συρία και Ιράν αγοράζουν τα πάντα στον εξοπλιστικό τομέα από την Συρία.
Η αιματοβαμμένη Συρία και η Ουκρανία γίνονται θυσία στον “θεό” Savazio από τους Ισραηλινούς. O Φρυγικός δαίμονας Savazios είναι ο “θεός” των αχαλίνωτων ερωτικών οργίων και των καταστροφών. Για αυτό μοιραζόταν και την διοίκηση του Φοινικικού μαντείου των Δελφών με τον έτερο δαίμονα των καταστροφών, τον Ιουδαϊκής καταγωγής “θεό” Απόλλων. (1)
Στην μυθολογία-ιστορία αναφέρονται πολλοί χρησμοί του Φοινικικού μαντείου, για χιλιάδες-φοβερές θυσίες στους «θεούς» της αρχαίας θρησκείας. Αμέτρητα ήταν τα αθώα θύματα, κυρίως αγνοί νέοι. Τα άτυχα παιδιά, θυσιάστηκαν από τους αιμοσταγείς-αλλοδαπούς ιερείς του παγανισμού, με εντολή του Δελφικού ιερού. Οι πόλεμοι των Ελλήνων κατά των βαρβάρων και οι φονικοί εμφύλιοι ήταν ο βασικός στόχος των ιερέων. Από κάθε πόλεμο απαιτούσαν ως θέληση των Ιουδαίου Απόλλωνα και του Φρυγικού Διόνυσου-Savaziou την δεκάτη από τα αιματοβαμμένα λάφυρα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαν την αναίδεια και την ανεντιμότητα να ζητούν από τις πόλεις ποσοστά ακόμη και από τους Περσικούς πολέμους, κατά τους οποίους το Δελφικό ιερό, ήταν με την πλευρά των ηττημένων και ομόθρησκων Περσών, καθώς έδινε αποτρεπτικούς χρησμούς, για να μην πολεμήσουν οι Έλληνες. Επίσης οι Φοίνικες ιερείς έδιναν χρησμούς παγίδες.
Οι Έλληνες που επισκεπτόταν το Φοινικικό μαντείο, έβλεπαν κάθε φορά τα αιματοβαμμένα λάφυρα των εμφυλίων πολέμων. Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό-οδυνηρό και δυσβάσταχτο, καθώς ενθυμούμενοι τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, οδηγήθηκαν σε νέους εμφύλιες διαμάχες. Αρκετούς χρησμούς για τους Ελληνικούς εμφυλίους πολέμους τους είχε δώσει ο Φρυγικός “θεός” Savazios μαζί με τον Ιουδαϊκής καταγωγής Απόλλων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρου πρώτος λατρεύτηκε στον μαντείο των Δελφών ο Savazios-Διόνυσος. Στον θεό από την Φρυγία πιστεύουν από τα πανάρχαια χρόνια και οι Ιουδαίοι. (2) Στην Ελληνική μυθολογία-ιστορία με το όνομα Σαβάζιος είναι γνωστή μία αρχαία θεότητα. Ετυμολογικά το δεύτερο συνθετικό του ονόματος (-ζιος) προέρχεται από την ρίζα Dyeus. Aπό εκεί βγαίνουν και οι λέξεις Δίας και θεός, (Λατινικά deus). Στην κλασική Ελλάδα τον ονόμασαν Διόνυσο. Ο “θεός” Σαβάζιος είναι ο Διόνυσος (Λεξικό Σούδα). Ο Σαβάζιος αποτελεί τον βασικότερο και σημαντικότερο “θεό” του Ιουδαϊκού έθνους.
Ο βιογράφος, φιλόσοφος-ιστορικός, θεουργός και αρχιερέας του μαντείου των Δελφών Πλούταρχος γράφει στα Συμποσιακά του (ΙV 6),ότι οι Εβραίοι λάτρευαν τον Διόνυσο. Το Σάββατο ήταν εορτή του Σαβαζίου !!! Ένας μύστης- ομόθρησκος των Ιουδαίων αναφέρει την πραγματική θρησκεία των Ισραηλιτών. Διαβάστε σχετικά το αρχαίο κείμενο των Συμποσιακών (2)
Οι παράγοντες της νέας τάξης πραγμάτων (Αμερική-Ισραήλ) επιθυμούν διακαώς μια ακόμη παγκόσμια θυσία ανθρώπων μέσα από έναν οικουμενικό πόλεμο. Ο Ρώσος ιστορικός Οστρογκόρσκυ στο βιβλίο του για την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έγραψε ότι μετά την πτώση του Imperium Romanum το 1204 το βασίλειο της Νίκαιας αποτελούσε μια θλιβερή μορφή ζωής. Το ίδιο ισχύει την σύγχρονη εποχή για την Αμερική.