Τι θα κάνει η Κίνα με την Ταϊβάν; Θα τολμήσει να συγκρουστεί με τη Δύση;
Ο γνωστός επενδυτής Kyle Bass βλέπει εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν πριν το τέλος του 2024
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι αποφασισμένος να “φέρει τον πόλεμο στη Δύση” με μια εισβολή στην Ταϊβάν πιθανότατα πριν από το τέλος του 2024, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής Kyle Bass, όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
O ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hayman Capital Management, δήλωσε ότι η Δύση -και ιδιαίτερα η Wall Street – είναι πολύ απασχολημένη με την προφανή οικονομική μη βιωσιμότητα μιας τέτοιας μιας επίθεσης.
O πρόεδρος Xi δεν ασχολείται με το οικονομικό κόστος
Αλλά, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin – του οποίου ο πόλεμος στην Ουκρανία απομόνωσε τη χώρα του από τη Δύση – ο Xi δεν ασχολείται αποκλειστικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, δήλωσε ο Bass.
“Αν ακούσετε τι λέει, πιστεύω ότι θα καταλήξει να αποκτήσει, να επανακτήσει την Ταϊβάν με τη βία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Bass στο “Street Signs”.
“Εμείς στη Wall Street αγαπάμε να πιστεύουμε ότι δεν θα το έκανε ποτέ αυτό, επειδή δεν έχει οικονομικό νόημα. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο και να αρχίσουμε κυριολεκτικά να να ακούμε τι λέει ο άνθρωπος”, είπε.
Ο πρόεδρος της Κίνας, κατά την επιβεβαίωση της τρίτης θητείας του φέτος τον Μάρτιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να “προωθηθεί η ειρηνική ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων” με την Ταϊβάν, αλλά τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να αντιταχθεί σε “εξωτερικές δυνάμεις” και τα κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.
“Μπορείτε να το ακούσετε σε όλες τις ομιλίες του από το 2017”, πρόσθεσε ο Bass, αναφερόμενος στο έτος κατά το οποίο ο Xi εδραίωσε την εξουσία του με μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα και προανήγγειλε την έναρξη “μιας νέας εποχής”.
“Ο Xi δεν επικεντρώνεται στην οικονομία. Τα οικονομικά είναι ένα είδος μέσου για τον σκοπό του, όπως και ο Putin”, δήλωσε ο Bass, προσθέτοντας ότι αν ο Putin νοιαζόταν για τα οικονομικά, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η συμβολή της Κίνας στις διεθνείς σχέσεις και τις παγκόσμιες αγορές -και οι επιπτώσεις της σε αυτές- αναγνωρίζεται ευρέως ότι υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη της Ρωσίας, γεγονός που προκαλεί αυξημένη προσοχή γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα της Ταϊβάν.
Τα σημάδια για την εισβολή
Ο Bass δήλωσε ότι τα σημάδια μιας επικείμενης σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι πολλά.
Πρώτον, η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.
Σύμφωνα με τον Bass, ο οποίος δήλωσε ότι συμβουλεύτηκε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το Πεκίνο βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των στρατιωτικών του ασκήσεων.
Το CNBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.
Η Κίνα δήλωσε ότι οι ασκήσεις της ήταν απάντηση στις επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και διαφόρων εκπροσώπων των ΗΠΑ – μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν, από την πλευρά της, έχει επίσης αυξήσει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις.
Δεύτερον, ο Bass δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει προβεί σε σαρωτικές αλλαγές στην ηπειρωτική χώρα στο πλαίσιο της “προετοιμασίας για έναν πιθανό πόλεμο”.
Αναφέρθηκε σε ένα νέο νόμο για την καταπολέμηση της κατασκοπείας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα και επεκτείνει την εξουσία της κυβέρνησης να τιμωρεί τις προφανείς απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Τέλος, ο Bass δήλωσε ότι η Κίνα “δουλεύει το διυλιστήριο θαλάσσιου ντίζελ στο φουλ” παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη αυξημένης ζήτησης για ναυτιλιακά καύσιμα.
Το Πεκίνο έχει διπλασιάσει τον αριθμό των αδειοδοτημένων εμπόρων ναυτιλιακών καυσίμων με εγγύηση από το 2020, ανέφερε το Reuters, αν και οι εξαγωγές του πετρελαίου χαμηλού θείου μειώθηκαν το 2022.