Τα αναδρομικά που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι – Τι αναφέρει απόφαση του ΣτΕ

Στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων συντάξεων, για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016

Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), βάζει τέλος σε κάθε δικαστική διεκδίκηση των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Έτσι, όσον αφορά το σίριαλ των «αναδρομικών», παραμένει στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε αντισυνταγματική η περικοπή τους.

Στην πράξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα απόφαση του ΣτΕ έκρινε αβάσιμη την προσφυγή περίπου 16.000 συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά, από περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Και εκτιμούν πως δεν επηρεάζει την προσφυγή για τα αναδρομικά 11μήνου έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με την υπ’ αριθμ. 1342/2023 απόφαση έκριναν ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων από 13-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος (νόμος Κατρούγκαλου ή Ν. 4387/2016).

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και έκρινε εάν πρέπει ή όχι να καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13-52016 και για το μέλλον, τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που είχαν καταργηθεί από το 2012 με τον ν. 4093/2012.

Να σημειωθεί εδώ ότι η (τότε) κατάργησή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η αγωγή, από την οποία προέκυψε το προδικαστικό ερώτημα και μετέπειτα η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ, αφορούσε διεκδίκηση στο πλαίσιο των επικουρικών συντάξεων.

Η κρίση δε του δικαστηρίου είναι ότι η μη πρόβλεψη και η μη καταβολή δώρων και επιδόματος από τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν παραβιάζει ούτε κάποια συνταγματική ρύθμιση ούτε κάποιο περιουσιακό δικαίωμα προστατευόμενο από το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

loading...