Μ.Γκέιτς: Ζητά να αντικαταστήσουμε τους δασκάλους με την τεχνητή νοημοσύνη; – Οι επίμαχες δηλώσεις του

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει ένα όραμα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει την εκπαίδευση, μιμούμενη τους καθηγητές που έχουμε στο σχολείο, κάτι που επί της ουσίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών με ρομπότ.

Συγκεκριμένα, τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν σύντομα να προσφέρουν χρήσιμη ανατροφοδότηση για τα δοκίμια, συμπεριλαμβανομένου του πώς να γράφετε με μεγαλύτερη σαφήνεια και να διατυπώνετε καλά αιτιολογημένα επιχειρήματα, δήλωσε ο Γκέιτς στο podcast “Unconfuse Me”, σε ένα πρόσφατο επεισόδιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Khan Academy, Sal Khan.

Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την παγκόσμια εκπαίδευση, επειδή τα σημερινά προγράμματα λογισμικού «δεν είναι τόσο εξειδικευμένα» στη διδασκαλία δεξιοτήτων ανάγνωσης ή γραφής, πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft.

«Πολύ λίγοι μαθητές παίρνουν ανατροφοδότηση από τα προγράμματα λογισμικού σε μια έκθεση όπως, π.χ. ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πιο σαφές, ότι πραγματικά παρέλειψες αυτό το κομμάτι, όπως επίσης και για τη διατύπωση και αιτιολογία μίας θέσης», δήλωσε ο Γκέιτς.

«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σαν ένας σπουδαίος καθηγητής στο λύκειο που πραγματικά βαθμολογεί την έκθεσή σου, και εσύ σκέφτεσαι: “Εντάξει, πρέπει να βελτιωθώ”».

Ο Γκέιτς απέφυγε να πει αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε -ή θα έπρεπε- να αντικαταστήσει ποτέ τους καθηγητές. Αντίθετα, είπε ότι «τα chatbots θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταπονημένους εκπαιδευτικούς και να βοηθήσουν να κλείσει το χάσμα στην εκπαίδευση για τους μαθητές με χαμηλό εισόδημα σε όλο τον κόσμο».

Για να συμβεί αυτό, τα προγράμματα διδασκαλίας με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ενσωματώσουν ανατροφοδότηση από πραγματικούς εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει καλύτερα να κάνουν τη δουλειά τους, πρόσθεσε. Ωστόσο αυτό που φαίνεται από τις δηλώσεις του ότι οι δάσκαλοι θα έχουν έναν διαφορετικό ρόλο, δεν θα είναι στην τάξη, δεν θα έχουν διαπροσωπική επαφή με τους μαθητές, αντιθέτως θα έχουν έναν ρόλο προγραμματιστή και θα ελέγχουν αν τα προγράμματα δουλεύουν σωστά.

«Όταν φέρνουμε νέα τεχνολογία στην τάξη, αν δεν το κάνουμε καλά, ο δάσκαλος θα αισθάνεται ότι “προσπαθείτε να μειώσετε τη δημιουργικότητά μου ή την ελευθερία μου, ή υπονοείτε ότι δεν είμαι ικανός μόνος μου”», είπε ο Γκέιτς. «Και όμως όλοι ξέρουμε ότι οι δάσκαλοι είναι ήρωες, καθώς επιτελούν μια από τις πιο σημαντικές και πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο».

Ορισμένοι καθηγητές τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν ήδη, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται Khanmigo και αναπτύσσεται από την Khan Academy. Λειτουργεί με το εργαλείο ChatGPT της OpenAI, το οποίο τροφοδοτεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη που ενσωματώνεται στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, και μπορεί ήδη να «ενεργεί σαν ένας αρκετά καλός δάσκαλος», δήλωσε ο Khan διατηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις καθώς τα σημερινά chatbots τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να κάνουν τακτικά λάθη.

Το πρόγραμμα δείχνει την ικανότητα να καθοδηγεί τους μαθητές στα βήματα της επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων ή άλλων μαθημάτων στην τάξη, αλλά ορισμένοι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι είναι λάθος ή έστω βιαστική επιλογή το να παρέχει στους μαθητές απαντήσεις, αντί να τους βοηθά να μάθουν να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματα, ανέφεραν οι New York Times τον Ιούνιο.

Η Khan Academy πειραματίζεται επίσης με τη χρήση του εργαλείου για τη διευκόλυνση των συζητήσεων των μαθητών, παρέχοντας ενδεχομένως έναν στρατό βοηθών διδασκαλίας για κάθε καθηγητή, πρόσθεσε ο Khan.

Το chatbot θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει στην έναρξη και την καθοδήγηση εκπαιδευτικών διαλειμμάτων, καθοδηγώντας τους μαθητές σε ένα θέμα συζήτησης ή ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα. «Ας τους βάλουμε να εξηγούν τα μαθηματικά ο ένας στον άλλο», είπε ο Khan, προσθέτοντας ότι στόχος των εκπαιδευτικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι η αναδημιουργία της εμπειρίας του «να κάθεσαι με φίλους και να δουλεύεις πάνω σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα».

Το κοινωνικό στοιχείο έχει σημασία: Η προσωπική μάθηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της συμπεριφορικής μάθησης ενός παιδιού, όπως δήλωσε ο παιδοψυχολόγος Tovah Klein του Barnard College στο CNBC Make It τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι ένα μάθημα που έγινε ιδιαίτερα σαφές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, πρόσθεσε ο Klein.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου του podcast, ο Gates συμφώνησε: «Ένα πράγμα που πάντα υποτιμούσα είναι πόσο πολύτιμο είναι για τους περισσότερους μαθητές να έχουν ένα είδος κοινωνικής εμπειρίας» στην τάξη.

 

loading...