Επιστολή της ΗΑΝC στον πρωθυπουργό για την Τουρκία

 

Η μεγάλη οργάνωση της Ελληνικής Διασποράς HellenicAmerican National Council (Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο) απέστειλε, με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2023, επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβουλίο σχετικά με τις επικείμενες συζητήσεις της Ελλάδος με την Τουρκία. Το πλήρες κείμενο της επιστολής την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Βασίλειος Ματαράγκας και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Bαγγελάτος, έχει ως εξής:

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Με ανησυχία παρατηρούμε τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και, κυρίως, τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και με αμέριστη αγάπη για την Ελλάδα μας, ως η παλαιότερη τριτοβάθμια οργάνωση του Ελληνισμού της Αμερικής, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει ανακηρύξει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων όπως δικαιούται να πράξει μονομερώς από το Διεθνές Δίκαιο σε όλη της την επικράτεια και όχι μόνο στα δυτικά της σύνορα.  Η απαράδεκτη αυτή παράλειψη δημιουργεί ατμόσφαιρα αμφισβητήσεως για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.  Είναι γενικός κανόνας του Δικαίου ότι δικαιώματα που δεν ασκούνται εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.  Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι χωρίς την ανακήρυξη των 12 μιλίων είναι αδύνατη η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – η οποία έχει ως «γραμμή βάσης» ακριβώς αυτά τα 12 μίλια.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει κανένας απολύτως σοβαρός λόγος να καθυστερεί η απόφαση αυτή. Οι τουρκικές αιτιάσεις περί «τεράστιας ακτογραμμής» είναι, πρώτο, ψευδείς (επειδή η Ελλάδα είναι η χώρα που διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο) και, δεύτερο, αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Εάν κραυγαλέο παράδειγμα διεθνώς είναι η ανακήρυξη και χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στις ΗΠΑ (με τεράστια ακτογραμμή) και τις Μπαχάμες και την Κούβα που είναι νησιωτικά, αρχιπελαγικά κράτη όπως και η Ελλάδα. Η χάραξη αυτή έγινε στη βάση των 12 μιλιών και της μέσης γραμμής, τηρώντας επακριβώς το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτοδίκαια, αυτόνομη και μονομερής πράξη – μετά την κήρυξη των 12 μιλίων – είναι και η ανακήρυξη της ΑΟΖ.  Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεργαστούν στενά στον τομέα αυτό ώστε να εξασφαλιστεί (με την οριοθέτηση που θα ακολουθήσει την ανακήρυξη ΑΟΖ) η συνέχεια του Ελλαδικού χώρου από την Κύπρο έως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.  Χωρίς αυτήν την συνέχεια η γεωπολιτική αξία του ελληνικού χώρου απομειούται και υφίστανται βαρύτατη βλάβη τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι δυνατόν να βλέπουμε άπρακτοι την Τουρκία να χαράσσει ΑΟΖ με την …Λιβύη υπερπηδώντας και αγνοώντας τον όγκο της Κρήτης μας, ενώ εμείς διστάζουμε να πράξουμε όσα δικαιούμαστε με την Κύπρο;   Γιατί η Ελλάδα δέχεται σιωπηλά τέτοιους παραλογισμούς;

Αντί της ανακήρυξης των 12 μιλίων ακούμε δυστυχώς πολλές δηλώσεις για προσεχή διαπραγμάτευση με την Τουρκία που περιέργως προεξοφλούν «υποχωρήσεις».  Ακούσατε αγαπητέ κε. Πρόεδρε ποτέ την λέξη «υποχώρηση» από το στόμα κάποιου Τούρκου επισήμου; Εάν διαπραγματευόσαστε κάποια δικαιώματα των δικών σας χωραφιών στο χωριό σας, θα ξεκινούσατε διαλαλώντας «υποχώρηση»;

Τι νόημα έχει η όποια διαπραγμάτευση όσο η γειτονική χώρα δεν αποσύρει το “casus belli” που ψηφίστηκε το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο; Ποιος λογικός άνθρωπος διαπραγματεύεται με κάποιον που έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Τελικά, τι νόημα έχει η πασιφανής ελληνική υπεροπλία στον αέρα και στην θάλασσα, εάν η ηγεσία της χώρας διακατέχεται από το περίφημο «φοβικό σύνδρομο»; Η υπεροπλία αυτή αποκτήθηκε χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων και χάρη στην αξιοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η διπλωματική θέση της Ελλάδας εντός των παραδοσιακών συμμαχιών της (ΝΑΤΟ και ΕΕ), όσο και η γεωπολιτική της θέση της μέσω των «τριγωνικών συμμαχιών» με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, είναι ισχυρότερη παρά ποτέ. Γιατί λοιπόν η ηγεσία της Ελλάδας διστάζει και σαλπίζει υποχώρηση;

Ενόψει των παραπάνω είναι απαράδεκτο να πληροφορείται ο Ελληνισμός από το στόμα του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «συζητήθηκε ο αφοπλισμός των νησιών»! Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να επαναλάβει σήμερα το λάθος που έκανε πριν έξι δεκαετίες αποσύροντας την Μεραρχία από την Κύπρο! Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται σημαντικά οπλικά συστήματα, απαραίτητα για την άμυνα των νησιών και να μην αντικαθίστανται!

Ο Ελληνισμός της Αμερικής «ζει και αναπνέει Ελλάδα» πολύ εντονότερα από τους συμπατριώτες μας στην γενέτειρα. Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή σύσσωμης της Ομογένειας των ΗΠΑ στις πρόσφατες ηττοπαθείς συμπεριφορές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας. Ενωμένοι με μια φωνή καλούμε την ελληνική ηγεσία, κυβέρνηση και κόμματα αντιπολίτευσης, να απορρίψουν κάθε ιδέα συμφωνίας με την Τουρκία που: α) Δεν θα βασίζεται στην ευλαβική τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και β) Δεν θα συνοδεύεται από χειροπιαστή αμοιβαιότητα.


 

International Hellenic Association

loading...