Αργεντινή: O Javier Milei, φαβορί για την προεδρία, απειλεί να κλείσει την κεντρική τράπεζα – «Είναι σκουπίδι»
Απανωτά σοκ προκαλεί στις αγορές ο επικρατέστερος υποψήφιος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei.
Αφού έστειλε τις αγορές στα τάρταρα και προκάλεσε υποτίμηση του πέσο με τη σοκαριστική νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, – ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής – δεσμεύτηκε να κλείσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία του δημόσιου χρέους, αν κερδίσει την ψηφοφορία του Οκτωβρίου.
Ο Milei, ένας ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος, δήλωσε στο Bloomberg News ότι η τολμηρή δημοσιονομική προσαρμογή του θα ενισχύσει τη φήμη και το πιστωτικό προφίλ της Αργεντινής, καθιστώντας τη χρεοκοπία περιττή.
To σχέδιο του Milei για την επόμενη μέρα
Το σχέδιό του περιλαμβάνει περικοπή των δαπανών κατά τουλάχιστον 13% του ΑΕΠ πριν από τα μέσα του 2025 με δραματική μείωση των δημόσιων έργων, μείωση του αριθμού των υπουργείων, κατάργηση των επιδοτήσεων και των κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.
Σχεδιάζει επίσης να κλείσει την κεντρική τράπεζα, η οποία, όπως είπε, “δεν έχει λόγο ύπαρξης”, και να δολαριοποιήσει την οικονομία των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγω μια χρεοκοπία, προφανώς”, δήλωσε ο Milei σε μια δίωρη συνέντευξη στο Μπουένος Άιρες την Τετάρτη.
“Εάν κάνετε τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται, η χρηματοδότηση θα είναι εκεί”.
Ο Milei προκάλεσε σοκ στην αγορά όταν ο υποψήφιος πρόεδρος κέρδισε στις προκριματικές εκλογές, που θεωρούνται βαρόμετρο για τις προεδρικές εκλογές σε μια χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις είναι ως γνωστόν αναξιόπιστες.
Η πτώση ανάγκασε την κυβέρνηση να υποτιμήσει την αυστηρά ελεγχόμενη επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της κατά 18% όταν άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα.
Στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης μετά την απροσδόκητη νίκη του, ο Milei μίλησε στο Bloomberg και ανέλυσε το σχέδιό του να καταργήσει το πέσο της Αργεντινής για το δολάριο ΗΠΑ ως έναν τρόπο να μειώσει τον πληθωρισμό που τρέχει στο 113%, και αύξησε την κριτική του στην κεντρική τράπεζα, την οποία αποκάλεσε “το χειρότερο σκουπίδι που υπάρχει σε αυτή τη Γη”.
“Οι κεντρικές τράπεζες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι κακές, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, οι πολύ κακές, όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής, οι τρομερά κακές και η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής”, είπε.
Εάν ο Milei κερδίσει την προεδρία, σχεδιάζει να παραδώσει τα κλειδιά της κεντρικής τράπεζας στον οικονομολόγο Emilio Ocampo, άτυπο σύμβουλό του για το πρόγραμμα δολαριοποίησης, ώστε να μπορέσει να την κλείσει.
Ο Ocampo θα βοηθήσει επίσης στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει πρόγραμμα ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη νοτιοαμερικανική χώρα.
Ο υποψήφιος λέει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από το ΔΝΤ περισσότερα χρήματα.
“Ένα δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ανήθικο”, δήλωσε.
“Αν ζεις συνεχώς με δημοσιονομικό έλλειμμα, θα είσαι αφερέγγυος”.
Απλά μην το πείτε αυτό στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν περίπου τέσσερα ετήσια πλεονάσματα τα τελευταία 50 χρόνια.
Δολαριοποίηση
Ο Milei δήλωσε ότι έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για τη δολαριοποίηση της οικονομίας, μια κίνηση που ορκίζεται ότι θα είναι από τις πρώτες του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.
Η Αργεντινή θα ακολουθήσει το μοντέλο του Ελ Σαλβαδόρ, επιτρέποντας στους πολίτες να επιλέξουν εθελοντικά μεταξύ νομισμάτων.
Μόλις μετατραπούν τα δύο τρίτα της νομισματικής βάσης, η οικονομία θα γίνει πλήρως δολαριοποιημένη, ανέφερε.
“Αν κανείς δεν θέλει να έχει πέσος στην Αργεντινή, το ερώτημα είναι πόσο αξίζουν τα πέσος σε πραγματικούς όρους; Κανείς δεν τα θέλει, δεν μιλάμε για νερό στη μέση της ερήμου. Μιλάμε για κάτι που κανείς δεν θέλει”, δήλωσε ο Milei.
Στην εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, επέκρινε επίσης την Κίνα και τους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, τους οποίους θεωρεί “σοσιαλιστές”, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εγκαταλείψει το εμπορικό μπλοκ Mercosur και ότι θα προχωρήσει γρήγορα στην απελευθέρωση των αγορών εμπορευμάτων.