Έκπληκτοι στις ΗΠΑ με τις δυνατότητες της ρωσικής αεροπορίας – Καμία τύχη για τα αμερικανικά drones
Με ανοικτό το στόμα έχουν μείνει οι δυνάμεις της Δύσης και κυρίως οι Αμερικανοί, που μετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία –είτε έμμεσα είτε άμεσα–, με τις δυνατότητες της ρωσικής αεροπορίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του γνωστού site γεωπολιτικού ενδιαφέροντος Eurasian Times, χωρίς να έχουν στείλει στρατιώτες στο πεδίο, οι ΗΠΑ συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις πτυχές της σύγκρουσης: εκπαίδευση, προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, αερομεταφερόμενη εναέρια επιτήρηση (με χρήση E-3 AWACS), αερομεταφερόμενο και διαστημικό ISR, επικοινωνία, επιμελητεία, ζωντανή σύνδεση δεδομένων ροής με συστήματα αεράμυνας (AD) κ.λπ.
Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί «κατοικοεδρεύουν» στις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της Ουκρανίας και χειρίζονται drones, προγραμματίζοντας όπλα όπως βόμβες ολίσθησης JDAM, Storm Shadow και πυραύλους Scalp.
Επίσης, χειρίζονται συστήματα AD όπως τα Patriot και NASAMS, αλλά και θαλάσσια και εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η ποικιλία των οπλικών συστημάτων που έχουν δοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) και το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν εισαχθεί υποδηλώνει ότι τα περισσότερα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται επιχειρησιακά στην ουκρανική επικράτεια επανδρώνονται από προσωπικό των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.
Είναι επίσης πολύ πιθανό τα οπλικά συστήματα να παραμείνουν στα χέρια των Ουκρανών μετά την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη.
Μια τέτοια ρύθμιση θα απλοποιούσε την προμήθεια ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα από τη χώρα δωρητή/ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, η μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η προμήθεια των ανταλλακτικών θα αποτελούσε εφιάλτη επιμελητείας που η Ουκρανία θα χρειαζόταν ιδιαίτερα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να χειριστεί – ανθρώπινο δυναμικό που πιθανότατα δεν διαθέτει.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της εμπιστοσύνης στη διαχείριση των logistics, λαμβανομένης υπόψη της ροπής των Ουκρανών προς τη διαφθορά, λέει το Eurasian Times.
Εκτός από τα πολεμικά μαχητικά που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, χιλιάδες προσωπικού στις ΗΠΑ και σε άλλα έθνη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν ενεργά στη σύγκρουση, αναλύοντας μεγάλο όγκο δεδομένων που ρέουν από δορυφόρους και drones (RQ) (απεικόνιση ραντάρ Topaz και Crystal Optical Imaging, Global Hawk και MQ-9 Reaper).
Ουκρανική εστίαση στην Κριμαία
Μετά την αποτυχημένη αντεπίθεσή της, που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, η Ουκρανία έχει επικεντρωθεί στις θαλάσσιες και αερομεταφερόμενες επιθέσεις με drone στην Κριμαία, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να διατηρήσει το ηθικό των δυνάμεων και των πολιτών της σε υψηλά επίπεδα.
Οι επιθέσεις με drone συχνά συντονίζονται με επιθέσεις πυραύλων σε γέφυρες της Κριμαίας, αποθήκες καυσίμων και μονάδες AD.
Συνήθως, πριν από μια τέτοια επίθεση, αμερικανικά αερομεταφερόμενα και διαστημικά μέσα ISR πραγματοποιούν κατόπτευση της χερσονήσου της Κριμαίας για την επιλογή στόχων και τον εντοπισμό των συστημάτων AD που αναπτύσσονται για την προστασία τους.
Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν στον εναέριο χώρο της Κριμαίας για να αναγκάσουν τα ρωσικά συστήματα AD να «ανάψουν».
Τα αμερικανικά αεροσκάφη RC-135 Elint και τα drones RQ-4 και MQ-9 καταγράφουν και αναλύουν σήματα ραντάρ.
Έτσι, οι ΗΠΑ είναι σε θέση να ανιχνεύσουν κενά στη ρωσική άμυνα που προκαλούνται από τεχνικές βλάβες ή αναδιάταξη.
Στη συνέχεια, η Ουκρανία εκμεταλλεύεται τα κενά χρησιμοποιώντας πυραύλους Storm Shadow, Scalp, S-200, Grom-2 και Tu-141 Striz.
Πιο πρόσφατα, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον πύραυλο Neptune και τον πύραυλο Brimstone-2 για να εκμεταλλευτεί τα κενά στη ρωσική άμυνα.
Συντονισμένες επιθέσεις της Ουκρανίας
Πρόσφατα, η Ουκρανία άρχισε να συντονίζει τις πυραυλικές της επιθέσεις μέσω εντοπισμένων κενών με drones επιτήρησης, που λειτουργούν ως δόλωμα και αναγκάζουν τη ρωσική αεράμυνα να «ανάψει» και να αποκαλύψει θέσεις.
Τα drones παρέχουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για την περιοχή-στόχο καθώς και για την εκτίμηση ζημιών από επιθέσεις πυραύλων.
Τα ακόλουθα δύο πρόσφατα περιστατικά είναι ενδεικτικά των ουκρανικών επιδρομών που υποστηρίζονται ενεργά από τα μέσα του ΝΑΤΟ ISR.
Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρωί, η Ουκρανία δημοσίευσε πλάνα από drone με πύραυλό της να χτυπά ένα σύστημα S-300 AD στο ακρωτήριο Tarkhankut στην Κριμαία.
Ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένας αντιαρματικός πύραυλος Brimstone-2, που εκτοξεύτηκε από ουκρανικό σκάφος.
Η επίθεση και η μερική καταστροφή του στόχου πιθανότατα κινηματογραφήθηκαν από ένα drone Tekever, που προμήθευσε η Πορτογαλία και πετούσε σε ύψος κοντά στην περιοχή στόχο.
Μια μέρα νωρίτερα, η Ρωσία είχε σηκώσει ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper και TB2 Bayraktar που πραγματοποιούσαν εναέριες αναγνωρίσεις πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Στις 28 Αυγούστου, πληρώματα της 31ης Πολεμικής Αεροπορίας και Μεραρχιών Αεράμυνας κατέρριψαν δύο αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Tekever που παρακολουθούσαν την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Tekever Drones
Τα drones Tekever είναι τεχνικά προηγμένα και πολύ ικανά.
Για την επίθεση της 28ης Αυγούστου, η Ουκρανία χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές παραλλαγές του drone Tekever.
Ένα Tekever AR5 που εκτοξεύτηκε από νότια της περιοχής της Οδησσού πέταξε πάνω από τη θάλασσα, κατευθυνόμενο προς το ακρωτήριο Tarkhankut.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρρίφθηκε νοτιοδυτικά του Razdolnoye.
Ένα Tekever AR3 φέρεται να απογειώθηκε από την περιοχή Nikolaev και πέταξε ακριβώς μέσω του ρωσικού ελεγχόμενου εναέριου χώρου της περιοχής Kherson, χωρίς να ανιχνευθεί, στον κόλπο Karkinitsky και την Κριμαία, πριν καταρριφθεί από ένα πυραυλικό σύστημα Pantsir AD 23 χλμ. βόρεια της Evpatoria.
Το Tekever AR5 είναι ένα μη επανδρωμένο drone εξοπλισμένο με SATCOM με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών (οπτική απεικόνιση & απεικόνιση SAR) και αντοχή 20 ωρών.
Μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σε ανώμαλες επιφάνειες.
Όντας σχετικά μεγάλο, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από ραντάρ AD, γι’ αυτό και η Ουκρανία το οδήγησε πάνω από τη θάλασσα.
Το Tekever AR3 είναι ένα drone 25 κιλών, με ωφέλιμο φορτίο 4 κιλών, που μπορεί να εκτοξευθεί χρησιμοποιώντας καταπέλτη ή να απογειώνεται κάθετα χρησιμοποιώντας μια αποσπώμενη μονάδα πρόωσης διάταξης τετρακόπτερου.
Το AR3 είναι το μικρότερο UAS στην αγορά που διαθέτει SAR υψηλής απόδοσης.
Το drone έχει ταχύτητα πτήσης 75-100 km/h, αντοχή πτήσης έως 16 ώρες και εμβέλεια επικοινωνίας 100 km.
Λόγω του μικρού του μεγέθους, το AR3 είναι δύσκολο να εντοπιστεί με χρήση ραντάρ AD, γεγονός που εξηγεί γιατί μπόρεσε να γλιστρήσει μέσω της ρωσικής επίγειας AD στην περιοχή Kherson.
Η Ρωσία αντέδρασε…
Η πολύ προφανής και επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην προετοιμασία και την εκτέλεση ουκρανικών επιθέσεων πιθανότατα ανάγκασε τη Ρωσία να επιχειρήσει σε κοντινή απόσταση από την Κριμαία.
Όλα τα ρωσικά συστήματα AD είναι κινητά, μερικά περισσότερο από άλλα.
Τα συστήματα AD μικρής εμβέλειας Tor και Pantsir είναι πολύ κινητά, το Buk είναι αρκετά κινητό και το S-300 είναι αρκετά κινητό.
Τα συστήματα Tor, Pantsir και Buk συχνά αναπτύσσονται για την προστασία των συστημάτων S-300.
Η κινητικότητα των ρωσικών συστημάτων AD απαιτεί συχνή επιτήρηση.
Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4 και MQ-9, τα οποία διαθέτουν ραντάρ και δυνατότητα οπτικής απεικόνισης, για να παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με τη θέση των ρωσικών συστημάτων AD.
Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να παρεμποδίζει τέτοιες αναγνωρίσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με το πρόσχημα της προστασίας του εναέριου χώρου της.
Στο παρελθόν, η ρωσική αποφασιστικότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός drone MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Στις 14 Μαρτίου 2023, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα drone της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 αναχαίτισαν το drone κάνοντας ελιγμούς σε κοντινή απόσταση και ρίχνοντας καύσιμα στο Reaper.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ένα από τα δύο ρωσικά Su-27 συγκρούστηκε με το drone MQ-9 Reaper, προκαλώντας ζημιά στην προπέλα του drone.
(Ως αποτέλεσμα, το drone συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.
Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ανέκτησε το MQ-9 για μελέτη.)
Η Ρωσία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το drone συνετρίβη επειδή ο χειριστής του έχασε τον έλεγχο ενώ έκανε ελιγμούς με το drone.
«Στις 22 Αυγούστου 2023, δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα MQ-9 Reaper και TB2 Bayraktar, που πραγματοποιούσαν εναέριες αναγνωρίσεις πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εντοπίστηκαν από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου της Ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις.
Για να αποτραπεί πιθανή παραβίαση των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αντιμετωπιστούν τα UAV που πραγματοποιούν ραδιοτεχνική αναγνώριση, ανυψώθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη από δυνάμεις αεράμυνας.
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών, τα UAV άλλαξαν κατεύθυνση πτήσης και εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου πραγματοποιούνταν εναέριες αναγνωρίσεις».
Η ρωσική δήλωση δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αναχαίτιση είχε σκοπό «να αντιμετωπίσει τα UAV που πραγματοποιούν ραδιοτεχνική αναγνώριση».
Στις 27 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-30 εμπόδισε ένα αναγνωριστικό UAV της USAF MQ-9A Reaper να παραβιάσει τα σύνορα της Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα».
Επίσης, στις 28 Αυγούστου ανέφερε: «Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, τα συστήματα παρακολούθησης εναέριου χώρου των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων εντόπισαν πτήση προς την κατεύθυνση των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της USAF:
Ένα MQ-9 Reaper και ένα RQ-4 Global Hawk πραγματοποιούσαν εναέριες αναγνωρίσεις στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας.
«Για να αποτραπεί πιθανή παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αντιμετωπιστεί η διεξαγωγή ραδιοτεχνικών αναγνωρίσεων από UAV, απογειώθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Ως αποτέλεσμα των ενεργειών των επί υπηρεσίας δυνάμεων αεράμυνας, αναγνωριστικά UAV της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξαν κατεύθυνση πτήσης και εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διεξάγονταν αεροπορικές αναγνωρίσεις».
Συμπέρασμα
Από τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείο Αμύνης, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στα αναγνωριστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να πετάξουν πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας στο εξής…
Συν τοις άλλοις, η Δύση δεν μπορεί να βρει αδύναμα σημεία στη ρωσική γραμμή άμυνας στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης ούτε στον αέρα ούτε στο έδαφος.
Σύμφωνα με τον Economist, «δυστυχώς, η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απέτυχε.
Τώρα οι δυτικοί σύμμαχοι θα χρειαστούν πολλή υπομονή για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να προμηθεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, βόμβες διασποράς και άλλα όπλα».
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι ο κόσμος είναι πιο κοντά σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση από ό,τι ήταν ποτέ από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.