Princeton Policy Advisors: Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τι δείχνει η ιστορία

Μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να διατηρήσουν συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου σχεδόν επ’ αόριστον
Πολλοί από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική περίμεναν δραματικές και γρήγορες νίκες της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023.
Ωστόσο, η πρόοδος στο έδαφος ήταν αργή, αυξάνοντας τις προοπτικές ενός παρατεταμένου πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση του Princeton Policy Advisors.
Αυτό θέτει το ερώτημα: Πόσο ακόμη θα μπορούσε να διαρκέσει ο πόλεμος;
Το ιστορικό παρόμοιων πολέμων είναι ένας τρόπος εξέτασης του ζητήματος, σύμφωνα με το Princeton Policy Advisors.
Στο παρακάτω γράφημα, θεωρεί τους τρεις πολέμους ίσως πιο παρόμοιους με τον τρέχοντα πόλεμο, όπου ο καθένας εμπλέκει τη Ρωσία.

Ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος του 1904-1905 διήρκεσε ένα χρόνο και τρεις μήνες.
Ο τρέχων πόλεμος έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο, και επομένως μπορούμε με ασφάλεια να απορρίψουμε αυτό το παράδειγμα ως σχετικό.
Ο επόμενος μεγαλύτερος πόλεμος συμφερόντων είναι ο Κριμαϊκός Πόλεμος του 1853-1856, ο οποίος διήρκεσε δυόμισι χρόνια.
Εάν αυτό ήταν το πρότυπο, ο τρέχων πόλεμος μπορεί να αναμένεται να τελειώσει τον Αύγουστο του 2024.
Ο μεγαλύτερος αναμφισβήτητα συγκρίσιμος πόλεμος ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια και επτά μήνες, υποδηλώνοντας ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι συγκρίσεις

Αν μπορούσε κανείς να μαντέψει, ο Κριμαϊκός πόλεμος θα φαινόταν το πιθανό προηγούμενο.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, οι Ουκρανοί θα έχουν σκοτώσει 430.000 Ρώσους στρατιώτες (αν δεχτούμε τον Ουκρανικό αριθμό και 500 νεκρούς ανά ημέρα).
Η Ρωσία έχασε 450.000 στρατιώτες στον πόλεμο της Κριμαίας, οπότε η κλίμακα θα φαινόταν παρόμοια, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της αυτοκρατορικής Ρωσίας ήταν περίπου το μισό από το σημερινό επίπεδο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία είχε μεγαλύτερες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας, ο οποίος διήρκεσε δέκα χρόνια, ή εν προκειμένω, της πρώτης φάσης του Ουκρανικού πολέμου, που διήρκεσε από το 2014-2022.
Ωστόσο, και οι δύο αυτοί πόλεμοι ήταν υποθέσεις χαμηλού επιπέδου από τη σκοπιά της Ρωσίας.
Για παράδειγμα, οι συνολικές απώλειες των Ρώσων στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας υπολογίζονται σε όχι περισσότερες από 14.000, λιγότερες από αυτές που χάνουν οι Ρώσοι κάθε μήνα στην Ουκρανία.
Μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να διατηρήσουν συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου σχεδόν επ’ αόριστον.
Οι μεγάλοι πόλεμοι, ωστόσο, είναι ένα άλλο θέμα, και η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί έναν μεγάλο πόλεμο τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική σκοπιά.
Η δυναμική είναι επομένως πιθανό να ακολουθήσει αυτές άλλων μεγάλων πολέμων.
Αυτό υποδηλώνει ελαφρώς καλύτερες πιθανότητες ότι ο πόλεμος τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο και σχεδόν βέβαιο ότι θα τελειώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

www.bankingnews.gr

loading...