Ο ΆΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΒΕΡΑΤΙΟΥ Ο ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ…ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΠΟ 70 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΟΡΘΙΟΣ! ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ…

314 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο Άγιος Νεομάρτυρας Νικόδημος ο αλεξιπτωτιστής του Θεού…. τον πέταξαν από 70 μέτρα από το κάστρο του Βερατίου/Μπεράτι και προσεδαφίστηκε όρθιος! Να ένας αληθινός κομάντο του Θεού. Ο Χριστός έχει τις δικές του ειδικές πνευματικές δυνάμεις..
Η ιστορία του Αγίου Νικοδήμου από το Μπεράτι. Με το όνομα Νικόδημος η Εκκλησία τιμά διάφορους αγίους όπως τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη αλλά και τον Άγιο τον δια Χριστόν Σαλό τον εκ Θεσσαλονίκης, ορμώμενο εκ Βερροίας μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη.
Ο καθένας άγιασε με τον δικό του τρόπο κατά την κλήση του ο ένας ως ταπεινός γραφιάς του Λόγου ο άλλος ως ο μάρτυρας σαλός της αγάπης που τον έφαγαν οι μαφιόζοι σωματέμποροι της εποχής γιατί έλκυε εκδιδόμενες γυναίκες έξω από το εμπόριο της λευκής σαρκός και ο τρίτος ο σημερινός ως Ομολογητής νεομάρτυρας…
Σήμερα, 10 Ιουλίου σύμφωνα με το orthodoxalbania.org γιορτάζεται ο Άγιος Νικόδημος στην εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου στη γενέτειρα του αγίου, στο Vithkuq/Βυθκούκι στην Αλβανία που βρίσκεται κοντά στα όρια της Κορυτσάς.
Ο ναός προς τιμήν του στη γενέτειρά του Βυθκούκι
Η ιστορία του μαρτυρίου του το Συναξάρι του, μπορούν να εξαχθούν από δύο βιογραφίες του: στη «Λειτουργία του ιερομάρτυρα Νικοδήμου που μαρτύρησε στην πόλη Μπεράτι στις 10 Ιουλίου 1709, που συνέταξε ο ιερομόναχος Γρηγόριος Voskopojari» και που τυπώθηκε στο τυπογραφείο της πόλης Voskopojja το 1742, και από το χειρόγραφο «Λειτουργία του Αγίου Μάρτυρος στον Νέο Νικόδημο» (Γρ.) από τις Συλλογές Χειρογράφων του BKSh και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Bibliothecae», αρ. 5, Τίρανα 2004.
loading...