«Ένας στρατός κερδίζει με (γεμάτο)το στομάχι του», λέγεται ότι είχε πει ο Ναπολέων.

Αλλά δυστυχώς για τους στρατούς της εποχής του, η τροφή που ήταν διαθέσιμη για τα στομάχια εκείνων των πεινασμένων στρατιωτών δεν ήταν ούτε νόστιμη ούτε θρεπτική — αποτελούμενη κυρίως από ξερό ψωμί και αλατισμένο κρέας. Ο Ναπολέων ήθελε να ταΐσει καλύτερα τον στρατό του, γι’ αυτό πρόσφερε ένα έπαθλο 12.000 φράγκων σε όποιον μπορούσε να εφεύρει έναν καλύτερο τρόπο αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων.
Ο σεφ Nicolas Appert ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση. Μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, τελικά τελειοποίησε μια μέθοδο να βάζει το φαγητό σε βάζα και στη συνέχεια να τα βυθίζει σε βραστό νερό για να συντηρήσει το φαγητό σφραγίζοντας τα. Εφηύρε δηλαδή με λίγα λόγια την κονσερβοποίηση.
Ο Άπερτ κέρδισε το χρηματικό βραβείο αλλά κυρίως την φήμη που το συνόδευε. Η διαδικασία που εφηύρε είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.
Ο Άπερτ εξακολουθεί να φημίζεται και να είναι πολύ γνωστός στη Γαλλία (όπου η “κονσερβοποίηση” ονομάζεται προς τιμήν του”appertization”), αλλά δεν είναι το ίδιο γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο, παρόλο που είναι υπεύθυνος για μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις της ανθρωπότητας.

loading...