«Τέλος εποχής» για τα χάρτινα εισιτήρια στα ΜΜΕ: Θα πληρώνουμε με κάρτα ή κινητό

Η αρχή γίνεται από τα λεωφορεία

«Παρελθόν» θα αποτελέσουν τα χάρτινα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αρχικά στα λεωφορεία) καθώς πλέον η πληρωμή τους θα γίνεται είτε μέσω πιστωτικής κάρτας, είτε μέσω τηλεφώνου.

Τα χάρτινα εισιτήρια, αν εφαρμοστεί το σύστημα πληρωμής με πιστωτική κάρτα, σχεδόν θα εκλείψουν. Θα υπάρχει μία εφαρμογή, την οποία ο επιβάτης θα μπορεί να «κατεβάσει» στο κινητό του, να μεταφέρει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό και μέσω του NFC να φορτίσει την κάρτα του.

Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τους πολύ ηλικιωμένους.

Μια πόλη από τις πολλές πόλεις που έχουν κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Μαδρίτη, η οποία λάνσαρε μιας εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα γίνεται η καταβολή του προβλεπόμενου αντίτιμου. 

Στη Μαδρίτη το επιβατικό κοινό για να περάσει τις μπάρες του Μετρό ή για να εισέλθει νόμιμα σε ένα αστικό λεωφορείο δεν θα «χτυπά» ένα χάρτινο εισιτήριο ή την πλαστική επαναφορτιζόμενη -μέσω κινητού τηλεφώνου- κάρτα.

Αντιθέτως, μέσω του νέου app, οι κάτοικοι και επισκέπτες της ισπανικής πρωτεύουσας θα έχουν το εισιτήριό τους σε ψηφιακή μορφή στο smartphone τους το οποίο θα χρησιμοποιούν για να περάσουν τα «μηχανήματα».

Το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος τονίζει για την επικείμενη κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου στα λεωφορεία ότι «για μας είναι πολύ θετικό ένας επιβάτης πλέον να μπορεί να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα, να μπαίνει στο λεωφορείο και στο επικυρωτικό μηχάνημα να του αφαιρεί το αντίτιμο, το 1,20 του εισιτηρίου».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος αναφέρει πως «στο δίκτυο των λεωφορείων και τρόλεϊ, οι στάσεις είναι πάρα πολλές. Επομένως είναι πολύ δύσκολο σε κάθε στάση να υπάρχει κάτι να προμηθεύει τους επιβάτες εισιτήριο. Το αντίθετο γίνεται με τη ΣΤΑΣΥ, δηλαδή το μετρό και ηλεκτρικός σε κάθε στάση του έχει εκδοτήριο εισιτηρίων. Εμάς είναι αδύνατον γιατί είναι πάρα πολλές στάσεις.

Επομένως είναι πολύ θετικό – όπως είπαμε – ένας επιβάτης πλέον να μην ψάχνει εισιτήριο αλλά να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα από την οποία να αφαιρείται το αντίτιμο του εισιτηρίου με αποτέλεσμα να μπορεί να επιβιβαστεί στο λεωφορείο».

loading...