Πιέσεις State Department στον Menendez, ανατροπή για Ελλάδα: F-16 στην Τουρκία για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μόλις πριν δύο μήνες ο Menendez έλεγε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ για μη παράκαμψη του veto για τα F-16
Πιέσεις στον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Robert Menendez ασκεί το State Department προκειμένου να μη σταθεί εμπόδιο λόγω των γνωστών του αντιρρήσεων σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την έγκριση του προέδρου Erdogan σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το State Department βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αμερικάνο γερουσιαστή, ο οποίος εναντιώνεται σφόδρα σε οποιαδήποτε πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εφόσον η τελευταία δεν αλλάζει την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Deal 20 δις δολαρίων

Η κυβέρνηση Biden φέρεται έτοιμη να πουλήσει μαχητικά F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αναγνωρίζει πως η Γερουσία και ειδικά η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, της οποίας ηγείται ο Menendez έχουν τελείως διαφορετική θέση επί του θέματος.
Για αυτό το λόγο – και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να είναι βέβαιη πως ο Menendez δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο, εφόσον οι ΗΠΑ καταλήξουν σε μια συμφωνία – «πακέτο» με την Τουρκία, η οποία θα προβλέπει την πώληση των F-16 που αποτελεί διακαή πόθο του Erdogan προκειμένου η Άγκυρα να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ακόμα εκκρεμεί λόγω των ενστάσεων που διατυπώνει η τουρκική κυβέρνηση.

Θα ενδώσει ο Menendez;

Το σενάριο αυτό, δηλαδή μιας συμφωνίας – «πακέτο» μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, διακινούνταν εδώ και πολύ καιρό.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Αμερικάνος γερουσιαστής, ο οποίος μόλις πριν δύο μήνες έλεγε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken ότι η κυβέρνηση Biden δεν πρόκειται να παρακάμψει το βέτο (congressional holding) για το τουρκικά F-16.
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Blinken, ο γερουσιαστής Menendez είπε «ρώτησα ευθέως τον υπουργό, επειδή συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες.
Τον ρώτησα και πριν και μετά τη συνάντηση: «θα παρακάμψεις τις αντιρρήσεις της Γερουσίας για τις πωλήσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τα F-16;».
Και μου απάντησε χωρίς δισταγμό «όπως ακριβώς είπα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έτσι θα το πω και σε εσένα.
Δεν έχω καμία πρόθεση να παρακάμψω τις αντιρρήσεις σου στην πώληση όπλων».
Και παρόλο που ο Cavusoglu του απάντησε πιέζοντας τον, «εάν συμφωνείς με αυτή την πώληση σε εμάς γιατί δεν παρακάμπτεις τις αντιρρήσεις του;», ο Blinken απάντησε «δεν θα το κάνω».

Τι θα γίνει με το veto

Πάντως, ο Menendez είχε πει ότι η κυβέρνηση τεχνικά μπορεί να σπάσει το βέτο των νομοθετών.
Κάτι τέτοιο, όμως, θα ερχόταν σε αντίθεση με μια μακρόχρονη παράδοση, καθώς μόνο μια φορά ο Λευκός Οίκος παρέκαμψε τη βούληση του Κογκρέσου για μια συγκεκριμένη πώληση.
O Menendez είχε αναφέρει πως ακόμα και αν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρούσε σε αυτήν την ενέργεια, εκείνος έχει στη διάθεση του εργαλεία, τα οποία δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει.
«Περίμενα ότι αυτή θα ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ, αλλά κατέστησα σαφές ότι χαίρομαι που άκουσα αυτή την απάντηση.
Φυσικά, διαθέτω και άλλα εργαλεία σε αντίθετη περίπτωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα χρειαστώ, ούτε περιμένω κάποια σύγκρουση για αυτό το θέμα.
Θα ήταν ανόητο για την κυβέρνηση να το κάνει» υπογράμμιζε ο Menendez.

Κατηγορηματική άρνηση

Ο Menendez διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία, εάν η τελευταία δεν σταματήσει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πολλές φορές στο παρελθόν ο Αμερικάνος γερουσιαστής έχει στηλιτεύσει τις απειλές και τις προκλητικές δηλώσεις του Erdogan, όπως αυτές του «θα έρθουμε μια νύχτα».
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι το τελευταίο διάστημα, η τουρκική πλευρά δείχνει μια αξιομνημόνευτη αυτοσυγκράτηση τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.