Οκτώ χρόνια πριν … 5 Ιουλίου 2015!

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου*   

Οκτώ χρόνια πριν σαν σήμερα 5 Ιουλίου 2015, καταγράφηκε σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα η χαοτική διαφωνία του ελληνικού Λαού με το πολιτικό σύστημα.

Το εκλογικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2015, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της τότε κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.

Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε την συμφωνία, τους δανειστές την Τρόικα, την ΕΖ, τα κόμματα και τα ΜΜΕ που υποστήριζαν την θεωρία της διάσωσης της χώρας καπό τους θεσμούς!

Τελικά αν και νίκησε στην κάλπη το ΟΧΙ πολιτικά επικράτησε το ΝΑΙ.

Έκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά!

Οι συντάξεις μειώθηκαν και οι μισθοί πάγωσαν επ΄ αόριστον!  Το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου υποθηκεύτηκε και πέρασε στο Υπερταμείο όπου ξεπουλήθηκε (Λιμάνια Αεροδρόμια, Ορυκτός πλούτος) ή απαξιώθηκε με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τον ΟΣΕ, και την Δημόσια Υγεία.

Η ακρίβεια, οι διαδοχικές κρίσεις και οι Έλληνες καπιταλιστές σε συνέργεια με την κυβέρνηση φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία συστηματικά, ενώ οι εταιρίες τους στην Ενέργεια, Τράπεζες  Χρηματιστήριο, και οι servicers εμφανίζουν απρόσμενα υπερκέρδη σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του δημοσίου ταμείου!

Συστηματικά οι εργασιακές συνθήκες μεταβάλλονται σε συνθήκες ειλωτίας και αφρικανοποίησης, ενώ δημιουργήθηκε νέο το νέο κύμα απογοητευμένων ελλήνων μεταναστών με πτυχίο ΑΕΙ.

Στα εθνικά ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών και ψιθυρίζεται ότι να βαδίζουμε σε συμφωνία για το Αιγαίο με “εξαφάνιση” της Κύπρου από τους χάρτες της ΕΕ, των αγωγών και του ΝΑΤΟ.

Σε ένα μικρό απολογισμό σήμερα μπορούμε να δούμε ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε  πρώτο τα Μνημόνια και την κυβέρνησή Παπανδρέου,  και τα πληρώνει ακόμη.

Ακολούθησαν το ΠΟΤΑΜΙ, το ΛΑΟΣ, το ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα πλήρωσε το τίμημα του 2015.

Ο μόνος που δεν έχει πληρώσει το τίμημα της κρίσης είναι η ΝΔ αλλά προφανώς έπεται συνέχεια καθώς υπάρχει ακόμη η χαοτική διαφωνία του ελληνικού Λαού με το πολιτικό σύστημα.

Ήδη παρατηρείται μια «κρισιακή» πολυδιάσπαση στην δεξιά «πολυκατοικία».

Παράλληλα οι αίτιες για την μόνιμη οικονομική κρίση, παρότι βρίσκονται κάτω από το χαλί είναι εδώ και επιδρούν πάνω μας και στο σύνολο της οικονομίας σαν το μαρτύριο της σταγόνας!

Οι εκλογές του 2023 κατέδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι λαός δεν ξέχασε τίποτα! Είναι εδώ και κοιτάζει το πολιτικό σύστημα, τους βουλευτές, την Βουλή και τα κόμματα κατάματα!

Την ίδια στιγμή το σύστημα είναι χωρίς αντιπολίτευση ικανή να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς θα παρουσιαστούν μοιραία τα επόμενα χρόνια!

Να είστε έτοιμοι γιατί ένα νέο κύμα κρίσης και φτωχοποίησης μπορεί να σαρώσει τα πάντα, καθώς ο λαός θα εισβάλει εκ νέου στο προσκήνιο!

*Γιάννης Παπαϊωάννου, Πολιτικό σχόλιο.  Ψηφιακός δημιουργός- Εκλογές, προεκλογικές καμπάνιες και social media.

 

loading...