Κωνσταντοπούλου: Θα απαγορεύσει η κυβέρνηση τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσίας πολιτών;

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, δύο επίκαιρες ερωτήσεις με την πρώτη να αφορά τις «πυρκαγιές, τον ρόλο της πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου» και τη δεύτερη τους «υπερχρεωμένους πολίτες, τις ευάλωτες ομάδες, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Σήμερα Παρασκευή 21 Ιουλίου θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης δεν συζητήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί την Τετάρτη 19-7-2023, κατόπιν δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης ότι είναι αναρμόδιος. Η επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για τους υπερχρεωμένους πολίτες, τις ευάλωτες ομάδες, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ήδη κατατεθεί εκ νέου, στο υπουργείο Οικονομικών», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Οι επίκαιρες ερωτήσεις:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι, στις 23/7/2018, έγκλημα με εκατοντάδες θύματα, νεκρούς, εγκαυματίες και διά βίου τραυματισμένους ανθρώπους και μια ολόκληρη κοινότητα βυθισμένη στο πένθος.

Επίσης, σε λίγες ημέρες, στις αρχές Αυγούστου, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το Έγκλημα στη Βόρεια Εύβοια, την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού και τη συνολική εθνική καταστροφή του καλοκαιριού του 2021 λόγω των πυρκαγιών.

Και για τα 2 εγκλήματα ακούσθηκαν πρωθυπουργικές και κυβερνητικές συγνώμες ή ανάληψη ευθύνης, ενώ οι εξαγγελίες για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και την δασοπυροπροστασία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, φέτος, μετά τον τραγικό θάνατο συνανθρώπων μας λόγω ελλείψεων στη στελέχωση του ΕΚΑΒ και στον σχεδιασμό της διακομιδής ασθενών, αποφασίσθηκε να ανατεθούν έκτακτα καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου σε πυροσβέστες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο, ποια η οργάνωση, ετοιμότητα και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προστασία των ανθρώπων, των δασών και κάθε έμβιου όντος, και για να υλοποιηθεί το “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”, που αποτελεί αίτημα των θυμάτων, των συγγενών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και συνολικά της Ελληνικής Κοινωνίας;

Για την ανάθεση καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρου σε πυροσβέστες έχουν συνυπολογισθεί οι επιπτώσεις στην πολιτική προστασία, που θα στερηθεί τις σχετικές δυνάμεις, έχει γίνει μελέτη και έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζομένους πυροσβέστες, ώστε η ρύθμιση να μην αποτελέσει πλήγμα για την πολιτική προστασία;

Αθήνα, 17/7/2023

Η βουλευτής που θέτει την ερώτηση

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας

_____________________________________________________________________________________________________________

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (6-8/7/2023), διατυπώθηκαν από κυβερνητικής πλευράς δεσμεύσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κι ευημερία.

Ωστόσο, δεν εξηγήθηκε πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και η ευημερία, όταν ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ζει σε καθεστώς συνεχιζόμενης ανασφάλειας, μαστιζόμενο από την ακρίβεια, την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, και διαβιεί σε καθεστώς απειλής εναντίον της πενιχρής περιουσίας και της ψυχικής ηρεμίας του, με καθημερινά τηλεφωνήματα και οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες, τράπεζες και funds, με κατασχέσεις, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις, για “οφειλές” που δημιουργήθηκαν, ανυπαίτια, σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, συνδέονται με διαχρονικούς εσφαλμένους κυβερνητικούς χειρισμούς και, που, σε κάθε περίπτωση, έχουν αποσβεσθεί.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε κατάθλιψη και μαρασμό οικογένειες ολόκληρες, νέους ανθρώπους που αδυνατούν να εκκινήσουν τη ζωή τους, μεγαλύτερους που βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, βλέποντας να εξανεμίζονται οι κόποι μιας ζωής και ανθρώπους στη δύση του βίου τους, που αναγκάζονται να συντηρούν με τις μικρές συντάξεις τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Την ίδια ώρα, η νομοθεσία έχει επιφυλάξει πρωτοφανή προνόμια σε τράπεζες και funds, επιτρέποντάς τους να επισπεύδουν και να εισπράττουν πολλαπλάσια χρήματα από όσα οφείλονται ή όσα νομιμοποιούνται να αξιώσουν και παρέχοντάς τους πρωτοφανή δικονομικά πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις, χωρίς δικαστικό έλεγχο και δικαστική εγγύηση, την ώρα που οι πολίτες των οποίων απειλείται, κατάσχεται και πλειστηριάζεται η περιουσία στερούνται τα μέσα να αμυνθούν δικαστικά. Η έλλειψη προστασίας έχει οδηγήσει σε ακραία απάνθρωπες καταστάσεις, εξώσεις ευάλωτων ανθρώπων, γερόντων, παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία από τις οικίες τους, ενώ και όσοι δεν έχουν υποστεί έξωση ζουν με τον φόβο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θα απαγορεύσει η κυβέρνηση τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσίας πολιτών για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και έχουν αποσβεσθεί, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και μέσω της εκποίησης των αξιώσεων των τραπεζών στα funds;

Θα θεσπίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα θεσμοθετήσετε την απαγόρευση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης στην πρώτη κατοικία;

Αθήνα, 18/7/2023

Η βουλευτής που θέτει την ερώτηση

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας»

loading...