Mytilenepress : Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, το BRI της Κίνας έχει αλλάξει ριζικά την παγκόσμια γεωπολιτική

Το Hybrid War 2.0 ενάντια στον Παγκόσμιο Νότο δεν έχει καν ξεκινήσει. Βασικές πολιτείες, όλοι έχετε προειδοποιηθεί.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress (Contact : [email protected]6945294197 και official website The Times of Voulgaroktonos.

 

 

 

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΓΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΥΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

Εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Γεωστρατηγικής και Παιδείας Mytilenepress.

 

Οι ειδικοί από τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης δεν είναι πραγματικά εξοικειωμένοι με τον Montaigne: « Στον υψηλότερο θρόνο του κόσμου, κανείς δεν κάθεται ποτέ παρά μόνο στον κώλο του ».

Η υπερηφάνεια οδηγεί αυτά τα δείγματα να υποθέσουν ότι τα πλαδαρά γαϊδούρια τους είναι πάνω από οποιουδήποτε άλλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα χαρακτηριστικό μείγμα αλαζονείας και άγνοιας καταλήγει πάντα να ξεσκεπάζει την προβλεψιμότητα των προβλέψεών τους.

Τα αμερικανικά think tank – μεθυσμένα από την αύρα ισχύος που αποδίδουν στον εαυτό τους – ανακοινώνουν πάντα εκ των προτέρων τι ετοιμάζουν. Αυτό συνέβη με το έργο της 11ης Σεπτεμβρίου («Χρειαζόμαστε ένα νέο Περλ Χάρμπορ»). Αυτό συνέβη με την έκθεση RAND « Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας ». Και τώρα, συμβαίνει με τον μελλοντικό «αμερικανικό πόλεμο κατά των BRICS», όπως περιγράφεται στην έκθεση RAND.

Ο πόλεμος της Αμερικής κατά των BRICS , όπως περιγράφεται από τον πρόεδρο του Ομίλου Eurasia με έδρα τη Νέα Υόρκη .

Είναι πάντα οδυνηρό να υπομείνουμε τα διανοητικά επιφανειακά υγρά όνειρα του Think Thank Land που μεταμφιέζονται σε «αναλύσεις», αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι βασικοί παίκτες στον Παγκόσμιο Νότο πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι βρίσκεται μπροστά.

Αναμενόμενα, η όλη «ανάλυση» περιστρέφεται γύρω από την επικείμενη και καταστροφική ταπείνωση για τον ηγεμόνα και τους υποτελείς του: τι θα συμβεί στη συνέχεια στη χώρα 404, γνωστή –προς το παρόν– ως το όνομα της Ουκρανίας.

Η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται οι «τέσσερις μεγάλοι διστακτικοί» όταν πρόκειται για τον πόλεμο αντιπροσώπων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Είναι πάντα η ίδια φράση «είσαι μαζί μας ή εναντίον μας».

Στη συνέχεια, όμως, γνωρίζουμε τους έξι βασικούς ένοχους στον Παγκόσμιο Νότο: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική και Τουρκία.

Σε ένα χυδαίο, τοπικό νέο remix μιας πιασάρικης φράσης που αναφέρεται στις εκλογές στις ΗΠΑ, αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονται ως οι βασικές πολιτείες που θα χρειαστεί να αποπλανήσει, να κοροϊδέψει, να εκφοβίσει και να απειλήσει για να διασφαλίσει την κυριαρχία του στη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες “.

Η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική προστέθηκαν σε προηγούμενη έκθεση για τις « τέσσερις κορυφαίες χώρες που μένουν μακριά ».

Το μανιφέστο των «κεντρικών κρατών» σημειώνει ότι όλες αυτές οι χώρες είναι μέλη της G-20 και « δραστηριοποιούνται τόσο στη γεωπολιτική όσο και στη γεωοικονομία » (Ω, αλήθεια; Αυτά είναι έκτακτα νέα). Αυτό που δεν λέει είναι ότι τρεις από αυτούς είναι μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) και ότι οι άλλοι τρεις είναι σοβαροί υποψήφιοι για να ενταχθούν στο BRICS+: οι συζητήσεις θα επιταχυνθούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική το Αύγουστος.

Το μανιφέστο των «κεντρικών κρατών» είναι επομένως σαφές: είναι ένα κάλεσμα στα όπλα για τον αμερικανικό πόλεμο κατά των BRICS.

Έτσι, οι BRICS στερούνται γροθιάς

Το μανιφέστο των «κεντρικών κρατών» κρύβει υγρά όνειρα «εγγύς» και «σύγκρουση φίλων» απομάκρυνσης από την Κίνα. Αυτό είναι ανοησία: η ενίσχυση του εμπορίου εντός των BRICS+ θα είναι στην ημερήσια διάταξη από εδώ και στο εξής, ειδικά με τη διευρυμένη πρακτική του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα (βλ. Βραζιλία-Κίνα ή εντός ASEAN), το πρώτο βήμα προς τη γενικευμένη αποδολαριοποίηση.

Τα κομβικά κράτη χαρακτηρίζονται ως « δεν αποτελούν νέα ενσάρκωση » του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) ή « άλλες ομάδες που κυριαρχούνται από τον Παγκόσμιο Νότο, όπως οι G-77 και οι BRICS ».

Αυτό είναι τεράστια ανοησία. Όλα αυτά αφορούν τους BRICS+ – που τώρα έχουν τα εργαλεία (ιδίως την NBD, την τράπεζα BRICS) για να κάνουν ό,τι το NAM δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: να δημιουργήσει το πλαίσιο για ένα νέο σύστημα παρακάμπτοντας το Bretton Woods και τους αλληλένδετους μηχανισμούς καταναγκασμού του ηγεμονία.

Όσο για τον ισχυρισμό ότι οι BRICS στερούνται «γροθιάς», αποκαλύπτει μόνο την κοσμική άγνοια του αμερικανικού Think Tank Land για το τι είναι το BRICS+.

Η θέση της Ινδίας θεωρείται μόνο ως μέλος του Quad, που ορίζεται ως «μια προσπάθεια εξισορρόπησης της Κίνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ». Διόρθωση: Περιλάβετε την Κίνα.

Όσο για την «επιλογή» των κομβικών κρατών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στους ημιαγωγούς, την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, το 5G και τη βιοτεχνολογία, δεν είναι «επιλογή», αλλά το επίπεδο στο οποίο μπορούν να διατηρήσουν την ηγεμονική πίεση για δαιμονοποίηση των Κινέζων. τεχνολογία.

Η πίεση που ασκείται στη Βραζιλία, για παράδειγμα, είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι στη Σαουδική Αραβία ή την Ινδονησία.

Τελικά, όλα καταλήγουν στην εμμονή των νεοσυντηρητικών του Στράουσι: την Ουκρανία. Τα κομβικά κράτη, σε διάφορους βαθμούς, είναι ένοχα για την αντίθεσή τους και/ή την υπονόμευση της παραφροσύνης των κυρώσεων. Η Τουρκία, για παράδειγμα, κατηγορείται ότι στέλνει προϊόντα «διπλής χρήσης» στη Ρωσία. Ούτε λέξη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που αναγκάζει βίαια τις τουρκικές τράπεζες να σταματήσουν να δέχονται ρωσικές κάρτες πληρωμής MIR.

Στο μέτωπο των ευσεβών ευχών, αυτό το μαργαριτάρι ξεχωρίζει μεταξύ άλλων: « Το Κρεμλίνο φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τα προς το ζην κατευθύνοντας το εμπόριο του προς το νότο και την ανατολή ».

Λοιπόν, η Ρωσία ζει ήδη πολύ καλά σε όλη την Ευρασία και σε μεγάλο μέρος του νότιου ημισφαιρίου.

Η οικονομία έχει ανακάμψει ξανά (οδηγοί είναι ο εγχώριος τουρισμός, η μηχανουργική και η βιομηχανία μετάλλων). ο πληθωρισμός είναι μόνο 2,5% (χαμηλότερος από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ). Η ανεργία είναι μόνο 3,5%. και η διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε ότι μέχρι το 2024 η ανάπτυξη θα επανέλθει στα προστρατιωτικά επίπεδα ειδικών επιχειρήσεων.

Το Think Tankland της Αμερικής είναι εκ φύσεως ανίκανο να κατανοήσει ότι παρόλο που οι χώρες BRICS+ έχουν ακόμη σοβαρά ζητήματα εμπορικής πίστωσης να αντιμετωπίσουν, η Μόσχα έχει ήδη δείξει πόσο απλά η σταθερή υποστήριξη ενός νομίσματος μπορεί να αλλάξει άμεσα το παιχνίδι. Η Ρωσία υποστηρίζει όχι μόνο το ρούβλι, αλλά και το γιουάν.

Εν τω μεταξύ, το καραβάνι αποδολαριοποίησης του Παγκόσμιου Νότου προχωρά αμείλικτα, ακόμη κι όταν οι ύαινες του πολέμου με αντιπροσώπους συνεχίζουν να ουρλιάζουν στο σκοτάδι. Όταν έρθει στο φως η συγκλονιστική κλίμακα της ταπείνωσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, πιθανότατα στα μέσα του καλοκαιριού, το τρένο υψηλής ταχύτητας της αποδολαριοποίησης θα κινείται γεμάτο, ασταμάτητα.

«Η προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς» ισχύει ξανά

Σαν να μην ήταν ήδη αρκετά ανόητα όλα τα παραπάνω, το μανιφέστο των «κεντρικών κρατών» διπλασιάζεται στο πυρηνικό μέτωπο, κατηγορώντας τα για « μελλοντικούς κινδύνους (πυρηνικής) διάδοσης »: ιδιαίτερα – ποιος άλλος – το Ιράν.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία ορίζεται ως « μεσαία δύναμη, αλλά σε παρακμή ». Και « υπερ-ρεβιζιονιστής » για εκκίνηση. Αγαπητέ: με τέτοιους «ειδικούς», οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται καν εχθρούς.

Και ναι, μπορείτε τώρα να ζητήσετε συγγνώμη που γελάσατε δυνατά: η Κίνα κατηγορείται ότι προσπαθεί να ηγηθεί και να συμμετάσχει στους BRICS. Η «πρόταση» – ή «προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς», σε στυλ μαφίας – προς τα κομβικά κράτη είναι ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα « όργανο υπό την ηγεσία της Κίνας, υποβοηθούμενο από τη Ρωσία». , το οποίο αντιτίθεται ενεργά στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Η απειλή μιας σινο-ρωσικής συνεργασίας των διευρυμένων BRICS – και, μέσω αυτής, του Παγκόσμιου Νότου – είναι πραγματική και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Και εδώ είναι οι συνταγές για να το αντιμετωπίσετε. Προσκαλέστε τις περισσότερες από τις κομβικές πολιτείες στο G7 (που ήταν μια πικρή αποτυχία). «Αυξήστε τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου από κορυφαίους διπλωμάτες των ΗΠΑ» (καλώς ήρθατε στη διανομέα cookie Vicky Nuland). Και τέλος, τακτικές της μαφίας, όπως μια «γρηγορότερη εμπορική στρατηγική που αρχίζει να σπάει τον καρπό της πρόσβασης στην αγορά των ΗΠΑ».

Το μανιφέστο των «κεντρικών κρατών» δεν μπορούσε παρά να αφήσει τη μεγάλη γάτα από το σακουλάκι, προβλέποντας, μάλλον προσευχόμενη, ότι «οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα αυξηθούν δραματικά και θα μετατραπούν σε μια αντιπαράθεση του τύπου του ψυχρού πολέμου ». Είναι ήδη – ενεργοποιείται από τον ηγεμόνα.

Τι θα ακολουθούσε λοιπόν; Συζητήθηκε πολύ για την πολυπόθητη «αποσύνδεση», αναγκάζοντας τα κομβικά κράτη να «ευθυγραμμιστούν πιο στενά με τη μία ή την άλλη πλευρά». Και πάλι είναι «είσαι μαζί μας ή εναντίον μας».

Και ορίστε. Ωμά, σάρκα και αίμα – με ενσωματωμένες κρυμμένες απειλές. Το Hybrid War 2.0 ενάντια στον Παγκόσμιο Νότο δεν έχει καν ξεκινήσει. Όλοι έχετε προειδοποιηθεί.

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress.  “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

P. Escobar

Κάτι εξαιρετικό, τουλάχιστον επιφανειακά, συνέβη στο περιθώριο του Διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη νωρίτερα αυτό το μήνα – μια κάπως πομπώδης υπόθεση που αυτοαποκαλείται «η πρώτη αμυντική σύνοδος κορυφής της Ασίας».

 

Επιτελάρχες από 24 έθνη συναντήθηκαν με μεγάλη μυστικότητα, καθώς το γεγονός διέρρευσε σωστά (τα δυτικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούσαν «άτυπη» συνάντηση).

Μεταξύ αυτών των 24 χωρών, η πραγματική συμφωνία περιελάμβανε τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλες τις άλλες χώρες Five Eyes, καθώς και εκπροσώπους από δύο μέλη των BRICS, την Κίνα και την Ινδία. Όλοι οι άλλοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα ή προτιμήθηκε να παραμείνουν ανώνυμοι – αναμφίβολα λόγω της ιδιότητάς τους ως «ελεύθερων αναβατών».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσία, βασικό μέλος των BRICS, δεν εκπροσωπήθηκε.

Το Reuters ορκίστηκε ότι οι πληροφορίες για την όχι και τόσο μυστική συνάντηση προέρχονταν από πέντε διαφορετικές – ανώνυμες – πηγές . Ένας διπλωμάτης της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβεβαίωσε ανεξάρτητα την παρουσία των Five Eyes, της Κίνας, της Ινδίας και της Σιγκαπούρης – και τέλος. Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης ήταν ο de facto χορηγός της συνάντησης.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα όταν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη διαρροή. Τόσες πολλές πηγές που αλληλοεπιβεβαιώνονται δείχνουν ότι πρόκειται για συντονισμένη χειραγώγηση, πρακτικά σε επίσημο επίπεδο. Αν αυτό το θέμα ήταν αληθινά μυστικό, όπως στο παρελθόν, θα ήταν, και όλα τα εμπλεκόμενα χείλη θα είχαν σφραγιστεί όπως θα έπρεπε. Γιατί λοιπόν διαρροή;

Στρατηγική της Ουάσιγκτον: Διαίρει και Βασίλευε

Ιστορικά, τέτοιες συναντήσεις κατασκόπων χρειάζονται πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν, ειδικά όταν συμμετέχουν 24 χώρες και παρουσιάζουν τις αντίπαλες υπερδυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Περιλαμβάνει αμέτρητους επιδέξιους σέρπα που συντάσσουν έγγραφα, εξαιρετικά περίπλοκα logistics, ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον και ένα εξαιρετικά λεπτομερές σενάριο που καλύπτει κάθε παρέμβαση.

Όλα αυτά πρέπει να συζητήθηκαν με λεπτομέρεια για μήνες, παράλληλα με την ανάπτυξη της ατζέντας για τον διάλογο της Shangri-La: και σε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξαν διαρροές.

Και μετά, αυτό που διέρρευσε, μετά τη συνάντηση, είναι ακριβώς αυτό που συνέβη. Μόνο λίγοι επιλεγμένοι και απόλυτα ταυτισμένοι ηθοποιοί. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στο κάτω μέρος.

Είναι αδιανόητο ότι τα Five Eyes θα συζητούσαν ανοιχτά τους φόβους και/ή τις διαδικασίες της Δύσης για την ασφάλεια με τους Κινέζους, πόσο μάλλον με άλλους δευτερεύοντες παίκτες. Άλλωστε, η ηγεσία στο Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε έναν ολοκληρωμένο Υβριδικό Πόλεμο κατά της Κίνας, με τα Five Eyes και μηχανισμούς περιορισμού όπως το Quad και το AUKUS στα κιτ τους.

Ο κύριος λόγος για τη διαρροή είναι μια προφανής ένδειξη όταν βλέπετε τι λέει το αμερικανικό Think Tankland: οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούσαν για την ασφάλεια με την Κίνα και την Ινδία πίσω από την πλάτη της Ρωσίας. Μετάφραση: οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπονομεύσουν τους BRICS και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) εκ των έσω.

Αυτό είναι ευσεβής πόθος, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Η ουσία της υπόθεσης αποκρύφθηκε σκόπιμα.

Η απόδειξη ότι η διαρροή σχεδιάστηκε για να υπονομεύσει τους BRICS –τουλάχιστον στη δυτική δημόσια σφαίρα– θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους συνήθεις ύποπτους: οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, ενσωματωμένες σε αυτό που ο απαραίτητος Ray McGovern, πρώην αναλυτής της CIA, βάφτισε το σύμπλεγμα MICIMATT («σύνθετο στρατιωτικό-βιομηχανικό-συνέδριο-πληροφορίες-μέσα-πανεπιστήμιο-δεξαμενή σκέψης»).

Ο Πρόεδρος του Eurasia Group εξήγησε όλα αυτά λεπτομερώς: Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει ουσιαστικά να αναπτύξει το πλήρες οπλοστάσιο των τεχνικών υβριδικού πολέμου για να αποπλανήσει, να εξαναγκάσει ή να υποτάξει τα έξι «κεντρικά κράτη» της γεωπολιτικής αρένας: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία Αραβία, Νότια Αφρική και Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις από αυτούς είναι μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) και οι άλλοι τρεις (Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία) είναι οι βασικοί υποψήφιοι για την αναπόφευκτη επέκταση, BRICS+, η οποία ήδη συζητείται και ορίζεται. να ξεκινήσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική.

Οι αμερικανικές τακτικές παραμένουν προβλέψιμες: το κλασικό «διαίρει και βασίλευε». επιχειρεί να υπονομεύσει τους BRICS εκ των έσω μέσω επιχειρήσεων δημοσίων σχέσεων και μιας τεράστιας Πέμπτης Ταξιαρχίας. και αν όλα πάνε στραβά, απόπειρες έγχρωμης επανάστασης και αλλαγής καθεστώτος.

Πρόσφατα, αυτές οι τακτικές απέτυχαν παταγωδώς έναντι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, και επίσης αποτυγχάνουν να προκαλέσουν αναταραχή εντός της βασικής τριάδας των BRICS (Ρωσία-Ινδία-Κίνα).

Αυξανόμενα σημάδια αμερικανικής απόγνωσης

Η απόδραση ήταν, για άλλη μια φορά, ένα παιχνίδι σκιών: ένα επιπλέον στρώμα ομίχλης πολέμου – και συνδεδεμένο με έναν συνεχιζόμενο πόλεμο. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο «μυστικός» ελιγμός έγινε λίγο πριν οι συνήθεις ύποπτοι δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο για να βομβαρδίσει το Φράγμα Kakhovka και την de facto έναρξη της ουκρανικής «αντεπίθεσης», που λέμε ότι είναι καταδικασμένη.

Το ότι η Avril Haines, επικεφαλής του DNI, και ο Chen Wixin, ο ομόλογός του στο Πεκίνο, συζητούν αυτό το θέμα στο ίδιο τραπέζι είναι τόσο τραβηγμένο όσο γίνεται.

Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η Κίνα και η Ινδία να συζητήσουν τα δυσεπίλυτα συνοριακά τους ζητήματα στο ίδιο τραπέζι. Αλλά δεν χρειάζεται να πάνε στη Σιγκαπούρη για αυτό. το κάνουν στο πλαίσιο του SCO, του οποίου είναι και οι δύο μέλη, με τη Ρωσία να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή.

Η περιστροφή των ΗΠΑ Think Tankland/MICIMATT, η οποία αναμενόμενα μεταμφιέζεται ως πολιτική ανάλυση, δεν ξεπερνά ποτέ το επίπεδο της εικασίας: υποθέτουν ότι η Κίνα έχει συζητήσει για την ασφάλεια με την υπερδύναμη που έχει σημασία. πραγματικά –τις Ηνωμένες Πολιτείες– ενώ εγκαταλείπει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση της με τη Ρωσία .

Ο παραλογισμός ξαναχτυπά: τα σημαντικότερα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν τις δύο χώρες συζητούνται στο υψηλότερο επίπεδο, για παράδειγμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Κινέζου υπουργού Άμυνας Li Shangfu, ο οποίος συναντήθηκε προσωπικά με τον Πούτιν.

Ακόμη και χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συνάντησης, είναι δίκαιο να ληφθούν υπόψη τα πάντα στη διαρροή που παραπέμπει στην Ουκρανία.

Η αφήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα ήταν κάπως έτσι: Χρειαζόμαστε μια στρατηγική εξόδου, άσχημα, τώρα. Έτσι, η κινεζική μυστική υπηρεσία πρέπει να πείσει τους Ρώσους να παγώσουν το πεδίο της μάχης ως έχει – ένα είδος κατάπαυσης του πυρός. Τότε μπορούμε να επανοπλίσουμε το Κίεβο και να συνεχίσουμε τον αγώνα αργότερα.

Όποιος έχει παρακολουθήσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας τους τελευταίους μήνες γνωρίζει ότι αυτό είναι, για άλλη μια φορά, ανοησία. Το Πεκίνο μπορεί να έχει το ειρηνευτικό του σχέδιο 12 σημείων, στο οποίο τηρεί η Μόσχα. Όμως τα γεγονότα επί τόπου, που επιβλήθηκαν από την ύβρις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, άλλαξαν την κατάσταση.

Και τότε υπάρχει το πραγματικά θεμελιώδες ερώτημα: πότε και πώς θα αποφασίσει η Ρωσία να περάσει τον Δνείπερο. Μόνο τότε η Μόσχα θα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια πιθανή «ειρήνη», και μόνο με τους δικούς της όρους.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πλήρη επίγνωση ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας είναι απλώς μια ενσωματωμένη πρόβα στο Chronicle of a War Foretold: το πραγματικό, το επόμενο, ενάντια στην Κίνα, με την Ταϊβάν ως πρόσχημα .

Το να πιστεύει κανείς ότι η κινεζική μυστική υπηρεσία θα ανταποκρινόταν πρόθυμα στις ιδιοτροπίες των Five Eyes επειδή πιστεύουν ότι η Κίνα βρίσκεται σε επισφαλή γεωπολιτική θέση δεν είναι καν αστείο. Κι όμως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγάνδας Think Thankland στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι τόσο γελοίο όσο η αφήγηση του Beltway 24/7 ότι «η Κίνα απειλεί με πόλεμο στην Ταϊβάν» όταν ο ηγεμόνας χρησιμοποιεί την Ταϊβάν ως Ουκρανία. αναμείχθηκε, αναγκάζοντας το Πεκίνο να χάσει την ταοϊστική υπομονή του.

Τελικά, τι πραγματικά ξεχωρίζει σε αυτό το έπος κατασκόπων εναντίον κατασκόπων; Οχι πολύ. Αν όχι άλλη μια έκρηξη απόγνωσης από τον Ηγεμόνα.

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress.  “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

πηγή: Sputnik News

Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, το BRI της Κίνας έχει αλλάξει ριζικά την παγκόσμια γεωπολιτική. Είναι ήδη πολύ αργά για να ανταγωνιστεί η Δύση.

 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ταυτόχρονα ένας πόλεμος που αποσκοπεί να διακόψει την πρόοδο της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας (BRI).

Καθώς πλησιάζει η δέκατη επέτειος της πρωτοβουλίας, η οποία θα σηματοδοτηθεί από το τρίτο Φόρουμ Belt and Road που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στο Πεκίνο, είναι σαφές ότι η Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Xi Jinping στην Αστάνα του Καζακστάν τον Σεπτέμβριο Το 2013 έχει προχωρήσει πολύ.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, 151 χώρες είχαν ήδη ενταχθεί στο BRI: όχι λιγότερο από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμη και ένας ατλαντικός οργανισμός όπως το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών με έδρα το Λονδίνο παραδέχεται ότι το BRI θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2040, με «ευρεία» ευεργετικά αποτελέσματα.

Κατοχυρωμένο στο Κινεζικό Σύνταγμα από το 2018, το BRI αποτελεί το de facto παγκόσμιο πλαίσιο για την κινεζική εξωτερική πολιτική μέχρι το 2049, την ημερομηνία της εκατονταετηρίδας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το BRI προχωρά κατά μήκος αρκετών διαδρόμων επίγειας συνδεσιμότητας – από τον Υπερσιβηρικό έως τον «Μεσαίο Διάδρομο» κατά μήκος του Ιράν και της Τουρκίας, μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) έως την Αραβική Θάλασσα. Στο μέτωπο των πλωτών οδών, ο Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού προσφέρει ένα παράλληλο δίκτυο που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Κίνα προς τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, τις ακτές των Σουαχίλι και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας υπό τη Ρωσία, η οποία συνδέει την ανατολική και τη δυτική πλευρά της Αρκτικής και μειώνει τον χρόνο πλεύσης μετ’ επιστροφής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας από έναν μήνα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ένα έργο «Make Trade, Not War» τέτοιου μεγέθους, που εστιάζει στη συνδεσιμότητα, την δημιουργία υποδομών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διπλωματική οξυδέρκεια –με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Νότο– θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τις δυτικές ελίτ ως μείζονα γεωπολιτική και γεωοικονομική απειλή.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε γεωπολιτική αναταραχή σε γενικές γραμμές συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το BRI. Συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

“Μια εντελώς νέα επιλογή”

Στο Lanting Forum στην Σαγκάη τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Qin Gang παρουσίασε άνετα σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο κοινό το περίγραμμα του «εκσυγχρονισμού, κινέζικο στυλ» και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.

Από την πλευρά τους, ειδικοί από τον Παγκόσμιο Νότο είχαν την ευκαιρία να σταθούν στα κίνητρα πίσω από την παράνοια της συνεχούς «απειλής» από την Δύση. Τελικά, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υποτελείς συμμάχους τους, είναι συντριπτικό χτύπημα το γεγονός ότι το Πεκίνο, χάρη στη δική του επιτυχία, προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης στο μοναδικό προϊόν στην αγορά από το 1945.

Η πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, επί του παρόντος η νέα Πρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) με έδρα τη Σαγκάη – της τράπεζας BRICS – είπε στο φόρουμ πώς ο νεοφιλελευθερισμός έχει επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως λανθασμένος δρόμος προς την οικονομική επιτυχία. Το κινέζικο μοντέλο, από την άλλη, όπως τόνισε, προσφέρει πλέον μια «ολοκαίνουργια επιλογή», που σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Ο Zhou Qiangwu, αντιπρόεδρος της NDB της Κίνας, ελπίζει ότι αυτό θα ωθήσει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον Παγκόσμιο Νότο στην λήψη αποφάσεων, ως μέρος των νέων «λύσεων διακυβέρνησης».

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποτελείς τους δεν είναι διανοητικά έτοιμοι να ρίξουν τις αποσκευές της μακραίωνης προκατάληψης τους για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους του παγκόσμιου Νότου και να τους αποδεχτούν ως ισότιμους και καταρτισμένους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Νότος δεν περιμένει κανέναν. Τα στρογγυλά τραπέζια ήδη πετυχαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η Σύνοδος Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Μαΐου στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, Σιάν, είναι ένα καλό παράδειγμα: ο Πρόεδρος Σι συναντήθηκε με τους προέδρους του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας.

Αυτή η συνάντηση ακολούθησε εκείνη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τις πέντε δημοκρατίες στην Μόσχα, στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Νίκης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία.

Διπλωματικά, αυτό υποδηλώνει έναν άξονα 5+2 που ήδη εξελίσσεται, ενώνοντας τη Ρωσία, την Κίνα και τα πέντε “stans” που λειτουργούν μέσω της δικής τους γραμματείας με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από το BRI, τον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης (SCO) και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Και γιατί αυτό ;Λόγω ενός προβλήματος που θα επηρεάσει όλους αυτούς τους νέους πολυμερείς οργανισμούς με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Νότο: Εσωτερική τριβή. Αυτό μας φέρνει στην παρουσία της Ινδίας στο SCO, έναν οργανισμό που εκτιμά την συναίνεση σε όλες τις αποφάσεις του.

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έρχεται σε αντίθεση με την άλυτη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, και το οποίο είναι ακόμη πιο ευαίσθητο όταν πρόκειται για τη διστακτική θέση του Νέου Δελχί σε σχέση με το Quad και το AUKUS. Τουλάχιστον οι Ινδοί δεν έχουν υποταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ στον υβριδικό του πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα και το όνειρό του να υπαγορεύσει τους όρους του στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Μια ευρασιατική εταιρική σχέση μεγάλης κλίμακας»

Ο Σι και ο Πούτιν έχουν κατανοήσει πλήρως τα στρατηγικά ενεργειακά διακυβεύματα: Η αύξηση των ρωσικών παραδόσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα μεταφράζεται σε αύξηση της διαμετακόμισης μέσω της Χάρτλαντ. Επομένως, είναι απαραίτητη μια πλήρως ολοκληρωμένη στρατηγική. Και θα πρέπει να ενσωματωθεί στο επίπεδο του BRI και της αλληλεπίδρασης με την EAEU, ακόμη και αν υπάρχει ένα «κενό» εντός του SCO. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της κατασκευής του υπερστρατηγικού σιδηροδρόμου Xinjiang-Kyrgyzstan-Uzbekistan, η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια: Αυτό θα ενισχύσει την συνδεσιμότητα με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.

Ταυτόχρονα, η CPEC θα επεκταθεί και στο Αφγανιστάν: Αυτό αποφασίστηκε σε υπουργική συνάντηση AfPak-Κίνας στο Ισλαμαμπάντ στις 5 Μαΐου. Παρόλο που παραμένει ένας πολύ ακανθώδης φάκελος: Στο Xi’an, ο Xi και οι ηγέτες της Heartland έχουν αναλάβει σταθερή δέσμευση να αποτρέψουν την «ξένη παρέμβαση» και τις παροιμιώδεις απόπειρες έγχρωμης επανάστασης. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διαταράξουν το BRI.

Τώρα σε αντίθεση με τη συνάντηση της G7 στη Χιροσίμα , η οποία ήταν άλλη μια αραιά συγκαλυμμένη άσκηση για τον «συγκράτηση» της Κίνας. Το ανακοινωθέν της Χιροσίμα, που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Xi με την Κεντρική Ασία στο Xi’an, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην «αποσύνδεση» των κρατών με την μονοπολική τάξη πραγμάτων.

Η ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει το χρώμα μέσω της διάσημης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η εξαπάτηση βασιλεύει, γιατί η έννοια που έχει πραγματικά σημασία, ο «οικονομικός καταναγκασμός», επιμένει. Ωστόσο κανένας σοβαρός παίκτης στον Παγκόσμιο Νότο δεν πιστεύει ότι είναι «αναγκασμένος» να ενταχθεί στο BRI. Η G7 πρόσφερε κωμική ανακούφιση δεσμευόμενη να συγκεντρώσει ένα τεράστιο ποσό 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή «υποδομής ποιότητας» μέσω μιας «Παγκόσμιας Συνεργασίας Επενδύσεων Υποδομής»: Αυτή είναι η απάντηση του λευκού στο βάρος του BRI.

Παρόλα αυτά, κανείς – από τον ονομαζόμενο από τη Δύση «Ινδο-Ειρηνικό» μέχρι τον ASEAN και το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (PIF) – δεν δείχνει σημάδια ότι «περιορίζεται» από την Κίνα, για να μην αναφέρουμε τη σκοπιμότητα να εγκαταλείψει ή να εμποδίσει μια μυριάδα προοπτικές εμπορίου και συνδεσιμότητας. Στην σύνοδο κορυφής της EAEU που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στα τέλη Μαΐου, ήταν δουλειά του Πούτιν να σταματήσει το κυνήγι τονίζοντας την ενεργό συνεργασία της Ρωσίας με τους BRICS, SCO, ASEAN, GCC και πολυμερείς οργανισμούς στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Ο Πούτιν αναφέρθηκε ρητά στη « δημιουργία νέων βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού » και στην ανάπτυξη της βασικής σύνδεσης μεταξύ της EAEU και του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INTSC).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Επέμεινε επίσης στη συνεργασία με την Κίνα για τη « σύνδεση των διαδικασιών ολοκλήρωσης» της EAEU και του BRI, και ως εκ τούτου «να εφαρμόσει τη μεγάλης κλίμακας ιδέα της οικοδόμησης μιας ευρασιατικής εταιρικής σχέσης μεγάλης κλίμακας ». Είναι όλα εκεί: Όλα όσα κάνουν τις ελίτ του Ατλαντικού να ουρλιάζουν από απόγνωση. Η παλιά αλεπού, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που τα έχει δει όλα από την εποχή της ΕΣΣΔ, τα συνόψισε ως εξής: Ο συνδυασμός των προσπαθειών ολοκλήρωσης – UEEA, OCS, BRICS – «θα συμβάλει στην δημιουργία του μεγαλύτερου συνασπισμού των κρατών ».

Και έβγαλε το απόσπασμα που σίγουρα θα αντηχεί σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο: « Αν χάνουμε χρόνο, δεν θα το φτιάξουμε ποτέ. Όποιος τρέχει πιο γρήγορα τώρα θα είναι στην πρώτη γραμμή για μερικές δεκαετίες .»

Η τίγρη του νεφρίτη χοροπηδάει

Όλα αυτά μας φέρνουν στο Shangri-La, την κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου της Ανατολικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη το Σαββατοκύριακο.

Το αποκορύφωμα αυτής της συνάντησης ήταν η λεπτομερής εξήγηση της «νέας πρωτοβουλίας για την ασφάλεια» της Κίνας από τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Άμυνας στρατηγό Λι Σανγκφού. Ο Λι τόνισε την έννοια της « κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας ». Θυμηθείτε: Αυτό ακριβώς πρότεινε η Μόσχα στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2021, κερδίζοντας αρνητική απάντηση.

Είπε ότι η Κίνα είναι « έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη » για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για μια « κοινότητα Ασίας-Ειρηνικού με κοινό μέλλον » (Σημείωση: Ασία-Ειρηνικός είναι το όνομα που καταλαβαίνουν όλοι στην περιοχή, όχι «Ινδο-Ειρηνικός»). Μετά έφτασε στην ουσία του θέματος: Η Ταϊβάν είναι η Ταϊβάν της Κίνας. Και ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος της Ταϊβάν εξαρτάται από τον κινεζικό λαό. Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο άμεσο:

« Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας χωρίς κανένα δισταγμό, με οποιοδήποτε κόστος και χωρίς φόβο οποιουδήποτε αντιπάλου» .

Η κινεζική αντιπροσωπεία που ήταν παρούσα στο Shangri-La απέρριψε εντελώς τη « αποκαλούμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού» », χαρακτηρίζοντάς την ηγεμονική ασυμφωνία. Αυτό που αποκάλυψε η Shangri-La ήταν, στην πραγματικότητα, η σαφής και συνοπτική απάντηση του Πεκίνου σε όλη αυτή την απόρριψη του BRI, όλη αυτή τη φασαρία για την «παγίδα του χρέους» και τον «οικονομικό καταναγκασμό», όλη αυτή τη ρητορική της «απομάκρυνσης του κινδύνου» και όλα αυτά που αυξάνονται. ψεύτικες υποδείξεις σημαίας στην Ταϊβάν που οδηγούν στον «πραγματικό» πόλεμο που ονειρεύονται οι νεοσυντηρητικοί υπεύθυνοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι του Beltway, πνευματικά επιφανειακοί, δεν θα καταλάβουν το μήνυμα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Λι Σανγκφού ήταν εκλεπτυσμένος σαν τίγρη από νεφρίτη, πηδώντας κομψά πάνω σε μια χιονοστιβάδα ψέματα. Θέλετε να τρίβετε τους ώμους μαζί μας; Είμαστε έτοιμοι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Βάρβαροι θα συνεχίσουν να βουίζουν στην πόρτα. Η τίγρη του νεφρίτη περιμένει.

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

πηγή: The Cradle

loading...