Morgan Stanley: Έρχεται τριπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα έως το 2024… ίσως και νωρίτερα – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα γνώρισε μία από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη
Αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, από τους οίκους Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s, βλέπει για την Ελλάδα η Morgan Stanley, την οποία και τοποθετεί χρονικά το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έρθει πολύ νωρίτερα, όπως αναφέρει, εάν ο αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερος του αναμενομένου.
Άλλωστε, για το 2023 η Morgan Stanley εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι στο 2,5% και το 2024 στο 2,2%.

1_242.JPG

Μια σχεδόν βέβαιη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s, σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, με την Morgan Stanley να πιστεύει ότι τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία υποστηρίζουν την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες.

Ισχυρή η ανάπτυξη

Η Morgan Stanley τονίζει ότι προβλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2023 και το 2024.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2024.

Ισχυρή ανάπτυξη και πτώση του πληθωρισμού

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση υπεραπόδοσής της έναντι της οικονομίας της ζώνης του ευρώ το 2023 και το 2024.
Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή ΑΞΕ σε επίπεδο ρεκόρ.
Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη ευρωζώνη, η διόρθωση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας ακόμη ισχυρής τουριστικής περιόδου, όπως φαίνεται.
3_132.JPG

Πολιτική στην Ελλάδα

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 146 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις πέντε έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Αφού δεν σχηματίστηκε συνασπισμός, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.
Εάν το η ΝΔ σημειώσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με τις πρώτες εκλογές, θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, χάρη σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπενθυμίζει η Morgan Stanley.

Δημοσιονομική εξυγίανση

Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα γνώρισε μία από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη.
Η χώρα μπόρεσε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το 206% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ που είχε φθάσει το 2020 ως απάντηση στην πανδημία.
Η Morgan Stanley, αναμένει ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό: η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024.
Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, η Morgan Stanley αναμένει ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.
2_191.JPG
www.bankingnews.gr

loading...