Στην αντεπίθεση ο Trump μετά τη δίωξη για τα απόρρητα έγγραφα: Είμαι αθώος – Διεφθαρμένος ο Biden

Καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μαϊάμι, την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump μετά την άσκηση νέων διώξεων σε βάρος του, αυτήν την φορά για την υπόθεση της παράνομης διατήρησης απόρρητων κρατικών εγγράφων που βρέθηκαν στην έπαυλη του στην Φλόριντα και αφού είχε λήξει η θητεία του στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Ο Trump χαρακτήρισε διεφθαρμένη την κυβέρνηση Biden, κάνοντας λόγο για απάτη σχετικά με τις εις βάρος του κατηγορίες.
Όπως ανέφερε ο Trump, του γνωστοποιήθηκε πως έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μαϊάμι, την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως βαρύνεται με επτά κατηγορίες για παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων και για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Είμαι ένας αθώος άνθρωπος

«Η διεφθαρμένη κυβέρνηση Biden ενημέρωσε τους δικηγόρους μου πως μου ασκήθηκε δίωξη, κατά τα φαινόμενα για την απάτη με τα κουτιά.
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» ανέφερε ο Trump σε μήνυμα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε ο Trump.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022, περίπου έξι μήνες αφότου είχε αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο, σε έρευνα του FBI στην έπαυλη του Trump στο Mar – a – Lago, στο Palm Beach, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 13.000 έγγραφα, εκ των οποίων τα 100 φέρονται να ήταν διαβαθμισμένα ως απόρρητα.
Ο Trump είχε δηλώσει ότι είχε αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα αυτά όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και δεν έχει προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για αυτούς τους ισχυρισμούς του.
Ωστόσο, οι δικηγόροι του Trump αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος είχε επιστρέψει όλα τα διαβαθμισμένα ως απόρρητα έγγραφα ενώ αναφερόμενοι στο κατηγορητήριο, κάνουν λόγο για «πράξη ανοιχτού νομικού πολέμου».

Το κατηγορητήριο

Αν και το κατηγορητήριο δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, ο Jim Trusty δικηγόρος του Trump ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNN πως ο Trump είναι αντιμέτωπος με επτά κατηγορίες, οι οποίες φέρεται πως αφορούν την παράνομη και εσκεμμένη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων και πληροφοριών εθνικής άμυνας, απόκρυψη εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδούς δήλωσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η καταδίκη για την κατηγορία της σκόπιμης απόκρυψης ή καταστροφής κρατικών αρχείων επισύρει ποινή αποκλεισμού από δημόσιο αξίωμα, ωστόσο υπάρχει νομική διαφωνία για το εάν αυτό ισχύει για την προεδρία των ΗΠΑ.
Η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας με τη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια φυλάκιση και η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μπορεί να επιφέρει έως και 20 χρόνια φυλάκισης, αν και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να ασκηθούν αυτές οι ποινές στον Trump.
Συνεπώς, το βασικό ερώτημα είναι αν αυτές οι δικαστικές περιπέτειες του Donald Trump είναι αρκετές για να τον θέσουν εκτός της κούρσας για τη διεκδίκηση αρχικά του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και κατόπιν της προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Η δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος του Trump, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος – πρώην ή νυν – στην ιστορία των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί διώξεις για ομοσπονδιακά εγκλήματα.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο ο Trump κατηγορήθηκε για υπόθεση παραχάραξης εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην πορνοστάρ προκειμένου να εξαγοράσει η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Και για τις 34 εις βάρος του κατηγορίες ο Trump δήλωσε αθώος.
Παρόλο αυτά οι δικαστικές περιπέτειες για τον Trump δεν τελειώνουν εδώ, καθώς σε βάρος του «τρέχει» μια ακόμα έρευνα για τις προσπάθειες του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, όταν και ηττήθηκε από τον Joe Biden.

Ρεπουμπλικάνοι: Μαύρη μέρα

Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις νέες διώξεις κατά του Trump, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy υποστήριξε πως η Αμερική ζει μια «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκει στο πλευρό του Trump.
O McCarthy υποστήριξε πως η δικαστική εξουσία έχει μετατραπεί σε όπλα, τόνισε πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα φροντίσουν ώστε να «λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο «ο πρόεδρος να ασκεί δίωξη στον σημαντικότερο υποψήφιο αντίπαλό του».
Επιπλέον, σημείωσε πως και ο Biden είχε επίσης στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα «για δεκαετίες», αλλά δεν αντιμετώπισε συνέπειες.

loading...