Πώς να Αναπτύξετε και να Εκμεταλλευτείτε τη Δύναμη του Τσι (πράνα, οργόνη, αιθήρ)

Σε ένα πάρκο στην Κίνα, ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι έτοιμος να αρχίσει μια παράσταση. Οι θεατές στέκονται χαλαρά καθώς βλέπουν τον γκριζομάλλη άνδρα να υπερασπίζεται αβίαστα
από μια ομάδα με πολύ νεότερους και πιο ισχυρούς άνδρες, πετώντας τους γύρω από την πλατεία, όπως τις πάνινες κούκλες. Ο γέρος είναι ο άρχοντας του chi energy και ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια αόρατη δύναμη που μπορεί να προβάλει κατά βούληση από το εσωτερικό του σώματός του.

Οι προβληματισμένοι θεατές συνεχίζουν να κοιτάζουν επίμονα, καθώς ο μάστερ αντιμετωπίζει τρεις, τέσσερις, έξι άνδρες ακόμα και με τη μία, χωρίς να εμφανίζει την παραμικρή πίεση. Τους παραμερίζει με μια απλή σαρωτική κίνηση από το χέρι του σαν να ήταν προστατευμένος από ένα πεδίο δυνάμεων. Η πράξη φαίνεται υπερφυσική.

Ωστόσο, ο μάστερ εξηγεί ότι ο καθένας είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτήν τη δύναμη.

Τι είναι το τσι;

Τσι είναι η δύναμη της ζωής που ρέει μέσα από όλα τα έμβια όντα. Στη συνέχεια, με πολλά ονόματα, όπως: ki, στην Ιαπωνία, Πράνα, στην Ινδία και αναφέρεται ως ηλεκτρομαγνητική ή βιοενέργεια, στα δυτικά. Όλες οι μορφές της κινεζικής ιατρικής από το βελονισμό ως τα βότανα βασίζονται σε αυτήν τη μυστηριώδη ενέργεια.

Το Chi ρέει μέσω των οδών που ονομάζονται μεσημβρινοί. Υπάρχουν δώδεκα σημαντικοί μεσημβρινοί στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε ένας από αυτούς συνδέεται με ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνων όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, τα νεφρά, κλπ

Σε έναν υγιή οργανισμό το τσι κυλάει ομαλά, κάνοντας το σώμα ζωντανό και δυνατό. Αν το τσι είναι αδύναμο ή «μπλοκαριστεί», μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, να έχετε πόνους ή ακόμη να είστε συναισθηματικά ταραγμένοι.

Η λέξη που χρησιμοποιείται για το chi παράγεται από το κινέζικο «Jing Chi”.

Το σώμα εξάγει το Jing Chi από τη σεξουαλική ουσία και το μετατρέπει σε κυρίως Shen chi (πνευματικό chi), το οποίο, κατά μία έννοια, είναι το καύσιμο για το πνεύμα και το βοηθά να παραμένει ενεργό.

Πιστεύεται ότι το πνεύμα κατοικεί στο ανώτερο Dan Tian (Στο τρίτο μάτι). Όταν το Jing Chi κυκλοφορεί στο ανώτερο Dan Tian, αναζωογονεί το πνεύμα και ενεργοποιεί τα περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου με τη δημιουργική του ενέργεια.

Τεχνικές για να εργαστείτε με το chi σας

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να εργαστείτε με το chi. Ίσως η πιο γνωστή είναι ο βελονισμός, τάι-τσι, γιόγκα, διαλογισμός, και τσιγκόνγκ (προφέρεται Chee γκονγκ, qigong).

Οι βελονιστές χρησιμοποιούν βελόνες και αρκετές εκατοντάδες σημεία βελονισμού για να διαλύσουν τα μπλοκαρίσματα και να δημιουργήσουν ροή.

Άλλες πρακτικές, όπως τσιγκόνγκ περιλαμβάνουν σάρωση με τα χέρια σας μέσα από την ενεργητική αύρα γύρω σας, που με τη σειρά της διεγείρει το chi στους μεσημβρινούς του σώματός καθώς διέρχεται από τα χέρια σας.

(Εδώ στην Ελλάδα: Qi Gong – Cleanse your body aura and energize it by Medo Atalla και https://www.facebook.com/medo.atala?fref=hovercard)

Τα οφέλη της chi άσκησης:

Αυξημένη ενέργεια και ζωντάνια
Καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία
Βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο
Ειρηνικό μυαλό και θετική στάση
Ισορροπία στην αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και
Βαθιά αίσθηση της πνευματικότητας
Πώς να νιώσετε το chi σας

Εδώ είναι μια απλή άσκηση γνωστή ως σφαίρα της ενέργειας.

Χτυπήστε τα χέρια σας μεταξύ τους ή τρίψτε τα κοφτά για να αφυπνίσετε την ενέργεια.
Φέρτε τα χέρια σας σε μια χαλαρή στάση προσευχής μπροστά από το πρόσωπό σας, αλλά μην τα αφήσετε να το αγγίξουν.
Συγκεντρώνετε όλη την ενέργειά σας στο κέντρο ανάμεσα στις παλάμες σας και αρχίστε να αισθάνεστε την αίσθηση της μαγνητικής δύναμης.
Προσπαθήστε να φανταστείτε μια μικρή μπάλα chi ή φωτεινής ενέργειας να σχηματίζεται ανάμεσα στα χέρια σας.
Καθώς οι παλάμες σας πλησιάζουν η μία την άλλη, θα πρέπει να παρατηρήσετε μια λεπτή αίσθηση αντίστασης, σαν δύο μαγνήτες να προσπαθούν να σπρώξουν μακριά τις παλάμες σας.

Χωρίστε τα χέρια σας ελαφρώς και στη συνέχεια πλησιάστε τα και πάλι. Κάνετε αυτό αργά. Εξασκηθείτε ξανά και ξανά, μέχρι να αρχίσετε να νοιώθετε την ενέργεια. Αργότερα, θα την παρατηρήσετε και μέσα στο σώμα σας.

Άσκηση ανάπτυξης του chi

Μερικές φορές το chi μας γίνεται στάσιμο ή μπλοκάρεται λόγω παραμέλησης, ή από έντονα συναισθήματα, ή τραύματα. Όταν συμβαίνει αυτό, η ζωή γίνεται δύσκολη και άσχημη. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σωματικές ασθένειες και απώλεια ενέργειας.

Τα καλά νέα είναι ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς ροής του chi είναι εξαιρετικά εύκολη. Και υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να το καλλιεργήσετε.

Αυτή η απλή άσκηση ονομάζεται Μικροσκοπική τροχιά ( Microcosmic orbit). Η ιδέα εδώ είναι ότι το chi σας ρέει μέσα σε έναν βρόχο γύρω από δύο μεγάλα κανάλια: το κυβερνητικό κανάλι (πάνω έως κάτω στο κέντρο της πλάτη σας) και το κεντρικό κανάλι (πάνω έως κάτω στο κέντρο μπροστά σας).

Δεν φαίνεται αρκετό, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το chi να κινηθεί.

Αναπνεύστε με το στομάχι σας και σηκώστε τα χέρια σας στο πλάι σας και πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω. Αυτό εγείρει το τσι μέσα από τον κυβερνητικό μεσημβρινό που αρχίζει γύρω από τον κόκκυγα, τρέχει μέχρι την πλάτη σας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, πάνω από την κορυφή του κεφαλιού σας, και καταλήγει κοντά στο πάνω χείλος σας.
Καθώς εκπνέετε, τα χέρια σας θα σαρώνουν το κάτω από το μπροστινό μέρος του σώματός σας με τις παλάμες προς τα κάτω. Αυτό μετακινεί την ενέργεια μέσα από το κεντρικό κανάλι το οποίο εκτείνεται από το κάτω χείλος σας έως το κάτω σημείο του κορμού μεταξύ των ποδιών σας.
Εξασκηθείτε με αυτό μερικές φορές και στη συνέχεια να αλλάξετε κατεύθυνση. Χρησιμοποιήστε οπτικοποίηση. Να βλέπετε πραγματικά την ενέργεια να ρέει γύρω από το κύκλωμα και να πειραματιστείτε με το ρυθμό των κινήσεων σας. Συνιστάται βαθιά, κοιλιακή αναπνοή.
Στάση σώματος, διαλογιστική κατάσταση, μέθοδοι αναπνοής

Για την επιτυχία των μεθόδων αυτών χρειάζεται κάποια στάση σώματος, διαλογιστική κατάσταση, κάποιοι τρόποι αναπνοής

Φυσιολογική Καθιστή Στάση: Καθίστε σε μία καρέκλα με την πλάτη ίσια, τα πόδια ανοιχτά να ακουμπάνε στο έδαφος και τον κορμός σε ορθή γωνία με τους μηρούς. Αφήστε τα μάτια και το στόμα σας απαλά κλειστά, την γλώσσα να ακουμπάει στον ουρανίσκο, έχοντας ένα ελαφρό, αβίαστο χαμόγελο
Εστιάζοντας το νου: Με αυτή τη μέθοδο ο νους συγκεντρώνεται σε ένα σημείο του σώματος, συνήθως στο κάτω “Ντατιέν”. Όταν συγκεντρώνεται, ο ασκούμενος πρέπει να ξεφορτωθεί όλες τις άλλες σκέψεις, χωρίς όμως υπερβολική προσπάθεια, να παραμείνει ήρεμος και φυσικός, εστιασμένος στο σημείο, χωρίς όμως να είναι και κολλημένος εκεί. Η μέθοδος είναι διαχρονικά γνωστή ως ομφαλοσκοπία και ασκείτο από ησυχαστές που κοιτάζοντας επί πολλές ώρες τον αφαλό τους έπεφταν σ’ έκσταση και είχαν παραισθήσεις.
Φυσική αναπνοή: Αυτή είναι η μέθοδος που κάποιος αναπνέει, χωρίς κάποια παρέμβαση ή έλεγχο από το μυαλό. Παρόλο που μπορεί να είναι απαλή και κανονική, έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι πολύ βαθιά ή συμπληρωματική αναπνοή. Σε αυτή τη μέθοδο ο ασκούμενος διευρύνει την κοιλιά προς το έξω κατά την εισπνοή, και την “μαζεύει” προς τα μέσα κατά την εκπνοή. Καθώς η κίνηση της κοιλιάς αναπτύσσεται, ο ασκούμενος επιτυγχάνει προοδευτικά την κοιλιακή αναπνοή.
Για αρχή, ο ασκούμενος μπορεί να εξασκηθεί στην εστίαση του νου, μετά να προχωρήσει στο να ακολουθεί και να ακούει την αναπνοή, ή μπορεί να επιλέξει στο να εστιάζει το νου, από την αρχή μέχρι το τέλος.

(Για περισσότερους τρόπους στάσεων σώματος, διαλογισμού, αναπνοών μπορείτε να δείτε στο http://enallaktikidrasi.com/2014/03/afieroma-ki-koung-shi-kung-qigong/)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το chi σας

Τώρα που έχετε μάθει πώς να αισθάνεστε το chi σας και πώς να αναπτύξετε αυτό, ήρθε η ώρα να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε με αυτό.

Όπου πάει το μυαλό σας, το τσι θα ακολουθήσει. Με απλές καθημερινές ασκήσεις στο τσι θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη και την ικανότητά να χειριστείτε την ενέργεια με τις σκέψεις σας.

Μόλις οικοδομήσετε σύνδεση με αυτή την εσωτερική δύναμη θα είστε σε θέση να την κατευθύνετε σε συγκεκριμένους στόχους. Χρησιμοποιήστε αυτή τη δύναμη για να πετύχετε τους στόχους σας, να θεραπεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους, ή να την κατευθύνετε προς οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα εκτελείτε αυτή τη στιγμή.

Για τους στόχους σας, απλά πετύχετε τη ροή του τσι στο σώμα σας και, στη συνέχεια, να διαλογίζεστε βαθιά με τις επιθυμίες σας. Η πρακτική της οπτικοποίησης συνοδεύεται με ισχυρό chi και θα αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Για τη θεραπεία, πρέπει να εξοικειωθείτε με την αίσθηση της ενέργειας. Εξασκηθείτε να κινείτε αυτήν γύρω από το σώμα σας με το μυαλό σας. Με τον καιρό, θα είστε σε θέση να κατευθύνετε το chi σας σε αντικείμενα και ανθρώπους μέσα από τα χέρια σας.

Οι Chi ασκήσεις είναι εξαιρετικά απλές και δεν απαιτείται πολύς χρόνος για να τις εκτελέσετε. Η μόνη πραγματική πρόκληση είναι να βρεθείτε σε πειθαρχία να τις εκτελείτε κάθε μέρα. Ξεκινήστε αργά και να έχετε κατά νου ότι δεν είναι μάταιη η προσπάθεια, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση του chi. Μια μικρή προσπάθεια θα σας πάει πολύ μακριά.

Πηγή: http://hubpages.com/health/How-to-Harness-Your-Chi-Power

Το καλλίτερο Βίντεο επίδειξης Chi με Ελληνικούς υπότιτλους

Ενέργεια Chi (Chi – Ki energy – greek subs)

Η ενέργεια που οι κινέζοι αποκαλούν “Τσι” και οι Ιάπωνες “Κι” είναι τόσο αληθινή όσο και ο αέρας που αναπνέουμε. Είναι καιρός να αρχίσουμε να αντικρίζουμε τους εαυτούς μας και την πραγματικότητα, όχι όπως μάθαμε ή μας είπαν (ή μας βολεύει να πιστεύουμε) ότι είναι, αλλά όπως πραγματικά είναι.

Το σβήσιμο φλόγας με εκτίναξη του Chi

Master of Chi Magic Punch Fire Dragonborn Martial Arts Expert Great Show

Ζάχος Σκαφίδας

loading...