Ο χορός της κοιλιάς και η Tantric Yoga Team.

Γράφει η Mindy Makridi απόφοιτη δασκάλα και Τeacher Tantric Yoga* 

Ο χορός αποτελεί διαχρονικό πολιτιστικό φαινόμενο. Στον Ελληνικό πολιτισμό οι χοροί είχαν περίοπτη θέση καθώς αποτελούσαν την έκφραση των θεών Απόλλων και Διόνυσου. Ο χορός της κοιλιάς αποτελεί βασικό τομέα της μυστηριακής λατρείας του Θεού Διόνυσου.

Ο χορός της κοιλιάς είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ένα απλό- ερωτικό κάλεσμα. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πανάρχαιο δρώμενο της Διονυσιακής Κουλτούρας. Στον χορό της κοιλιάς συνδυάζεται η αρμονία της κίνησης και ο μυστικισμός του Διονύσου. Οι κινήσεις του χορού βασίζονται τον αρχαίο Όφι της Αγίας Γραφής.

Όταν ο Όφις ενεργοποιηθεί μέσω διαλογισμών και ερωτικών πράξεων όπως το φιλί με την γλώσσα ανελίσσεται μέσω των επτά τσάκρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι επέρχεται έντονη συνειδητότητα-φώτιση, πνευματικές ικανότητες και παντογνωσία. Η κόμπρα,που υπάρχει σε πολλές τοιχογραφίες και ζωγραφιές στην Αίγυπτο, συμβολίζει την διευρυμένη συνειδητότητα μετά από την ανέλιξη του όφι.

Η γυναικεία χορευτική μυσταγωγία εξυμνεί την θηλυκότητα-θεϊκή γυναίκα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του μεγάλου Θεού Βάκχου.

Ο χορός αυτός προέρχεται από την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την αρχαία Ελλάδα. Σε κάθε πολιτισμό ερμηνεύεται διαφορετικά ο χορός της κοιλιάς. Για τους πιστούς του Διονύσου αποτελεί θρησκευτικό τελετουργικό.

Οι πνευματικές διαστάσεις του χορού της κοιλιάς

Ο χώρος που απαιτείται για το χορό της κοιλιάς είναι το ίδιο το σώμα. Όλες οι κινήσεις του σώματος θυμίζουν διαλογισμό, γιατί αυτή η μορφή χορού ησυχάζει το μυαλό και το πνεύμα. Οι υπνωτιστικές του ιδιότητες δημιουργούν μία εσωτερική ηρεμία και στους θεατές, την ίδια στιγμή που οι κινήσεις τους προκαλούν τις αισθήσεις. Οι στρογγυλές, ρέουσες κινήσεις είναι ένα υπέροχο βάλσαμο για την ψυχή.

Η τέχνη του ανατολίτικου χορού ως τέχνη ζωής και αγάπης

Στους περισσότερους Δυτικούς χορούς, ο κορμός του σώματος δεν κινείται και ο χορός εκτελείται από τα άκρα. Στο χορό της κοιλιάς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η έντονη χρήση του κορμού, των ποδιών, της λεκάνης, της κοιλιάς και των πλευρών ενδυναμώνει και ανανεώνει τη σεξουαλική δύναμη της γυναίκας. Η δύναμη της γυναικείας σεξουαλικότητας εκφράζεται μέσα από το χορό της κοιλιάς και συμβολίζεται μέσα από τις κινήσεις του. Ο χορός της κοιλιάς δίνει στη γυναίκα την ευκαιρία να ανακαλύψει, να μάθει και να κατανοήσει τον εαυτό της.
Περισσότερο από οποιαδήποτε λέξη, σκέψη ή πράξη, ο χορός αυτός αποκαλύπτει τη στάση και τα αισθήματα της γυναίκας απέναντι στον εαυτό της, το σεξ, τους άντρες, τα παιδιά και τις υπόλοιπες γυναίκες. Μέσα από τις κινήσεις του χορού της κοιλιάς, η γυναίκα εκφράζει το θάρρος της για ζωή και αγάπη.

O χορός της κοιλιάς είναι μία τέχνη αγάπης. Όπως και τα ερωτικά παιχνίδια, ο χορός αυτός είναι μία μείξη ανοίγματος και συστολής και ενός έντονου αισθησιασμού. Αν και μπορεί να φανεί ξέφρενος στον θεατή, κατά βάθος μεταδίδει ένα συναίσθημα αρμονίας-ισορροπίας, εξέλιξης και εσωτερικής αρμονίας, που θυμίζει την ευαισθησία και τη λεπτή φύση της γυναίκας.

Στην Αιγυπτιακή βραδιά που διοργανώνει η Tantric Yoga Team, οι χορεύτριες της σχολής μας θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ένα μοναδικό θέαμα με ανατολίτικους χορούς. Στην σχολή μας διδάσκονται και χοροί της Ανατολής.

Mindy Makridi απόφοιτη δασκάλα και Τeacher Tantric Yoga.

 

loading...