Η «Νίκη», η ΝΔ και η πολιτική μυωπία

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου – 

Πριν από τις πρώτες εκλογές το Μαξίμου ευνόησε την εμφάνιση της «Νίκης» προφανώς γιατί νόμιζε ότι έτσι θα κόψει ψήφους από τον Βελόπουλο.

Οι εγκέφαλοι του κυβερνώντος κόμματος μοιάζουν οργανικά ανίκανοι να αντιληφθούν ότι ο «ριζοσπαστισμός» πλατιών κοινωνικών στρωμάτων υπάρχει για αντικειμενικούς λόγους, είτε όταν εκδηλώθηκε προς τα αριστερά πριν μερικά χρόνια, είτε όταν κατευθύνεται περισσότερο προς τα δεξιά όπως σήμερα. Και δεν μπορεί να μειωθεί με διάφορα «κόλπα», όσο οι πολιτικές που τον τροφοδοτούν παραμένουν αναλλοίωτες.

Δεν μπορούν να το αντιληφθούν γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους, αλλά και γιατί, όπως και όλο το πολιτικό προσωπικό, έχουν (και θέλουν να έχουν) μηδαμινή επαφή με τους από κάτω, με τον όγκο της κοινωνίας, ζουν στον τεχνητό παράδεισο της μεγαλοαστικής και μέρους της μεσοαστικής τάξης της χώρας, η νοοτροπία της οποίας δεν έχει καμία σχέση με την α’ ή β’ ιδεολογία που τυχόν ευαγγελίζεται, αλλά καθορίζεται κυρίως από την τσέπη τους που ευημερεί, εν μέσω γενικής εθνικής διάλυσης. (Άλλωστε τι χρεία μαρτύρων έχουμε. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα είπε όλα λέγοντας ότι γνωρίζει πως υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν από τον μισθό τους!).

Ο ριζοσπαστισμός αυτός αντανακλά περισσότερο τη συσσωρευμένη, υπόκωφη οργή και απελπισία της κοινωνίας προς και από το κατεστημένο και τους συστημικούς εκφραστές του, και λιγότερο ιδεολογική προσχώρηση προς τις α’ ή β’ αριστερές ή δεξιές ιδέες, χωρίς φυσικά να πέσουμε στην ανάποδη παγίδα και να μηδενίσουμε εντελώς τη σημασία των διαφορών ριζοσπαστικής αριστεράς και άκρας δεξιάς. Αν εκφράζεται σήμερα περισσότερο προς τα δεξιά οφείλεται περισσότερο στις πολύ μεγάλες αποτυχίες της αριστεράς σε όλες τις εκδοχές της. Το ίδιο συνέβη και στο κλασικό άλλωστε παράδειγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, στην προπολεμική Γερμανία, τηρουμένων ασφαλώς των αναλογιών.

Αφού είδαν ότι το τέχνασμα δεν πέτυχε, με τον Βελόπουλο να μπαίνει στη Βουλή και τη «Νίκη» να πλησιάζει το κατώφλι, οι εγκέφαλοι έβαλαν μπροστά την επόμενη κομπίνα, διαδίδοντας ότι οι Ρώσοι είναι πίσω από τη «Νίκη».

Πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερη ανοησία. Όχι μόνο γιατί η χώρα έχει βρωμίσει από την αμερικανική και άλλες δυτικές και όχι βέβαια από τη ρώσικη επιρροή. Αλλά και γιατί οι Ρώσοι είναι πολύ περισσότερο δημοφιλείς στον ελληνικό λαό από όσο πιστεύουν στη ΝΔ, η οποία φαίνεται να έχει πιστέψει τελικά την ίδια τη δική της – εισαγόμενη – προπαγάνδα σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία!

Έτσι, οι νέες κατηγορίες κατά της «Νίκης» κινδυνεύουν μάλλον να βοηθήσουν παρά να βλάψουν αυτό το κόμμα!

Πηγή: kosmodromio.gr

loading...