Γιατί η ΝΙΚΗ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα

 

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης – 

Το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, από τις παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 και πολύ εντονότερα μετά τις εκλογές, επιδόθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο ενάντια στο πολιτικό Κίνημα «Νίκη», χαρακτηρίζοντάς το κατ’ επανάληψιν από όλα τα συστημικά ΜΜΕ «ακροδεξιό» και προσθέτοντας τους χαρακτηρισμούς «ομοφοβικό», «αντιεμβολιαστικό / κόμμα ψεκασμένων», «εθνικιστικό» και «κόμμα της Εκκλησίας» ή κάτι συναφές.
Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί – ανεξαιρέτως – είναι ψευδείς και συκοφαντικοί, νομίζω εν γνώσει εκείνων που τους εξαπολύουν, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν για να αποδομήσουν την προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό στη Βουλή και να τον υπερασπιστεί από τα εγχώρια και διεθνή αρπακτικά, που του στέρησαν την αξιοπρέπειά του και την ανεξαρτησία της πατρίδας του, υπέσκαψαν την οικονομική, ενεργειακή και διατροφική του αυτάρκεια, του παίρνουν τα σπίτια του, ιδιωτικοποιούν το νερό του, διαλύουν τα νοσοκομεία του, διώχνουν τη νεολαία του να εργαστεί και να ζήσει στο εξωτερικό, εγκαταλείπουν τα παιδιά του στο έλεος μιας κουλτούρας βίας και ψυχικής κακοποίησης και γενικά τον έχουν φέρει προ πολλού σε απόγνωση. Όμως, τα συστημικά ΜΜΕ και τα ποικιλώνυμα φερέφωνά τους (όπως λέμε σήμερα, τα «παπαγαλάκια» τους), αντί να καταγγείλουν με δημοσιογραφική ευσυνειδησία τις παραπάνω εγκληματικές πράξεις, χαϊδεύουν το πολιτικό κατεστημένο, καθώς και όσα από τα λεγόμενα «μικρά κόμματα» θεωρούν ακίνδυνα, και επιτίθενται ενορχηστρωμένα στη ΝΙΚΗ, εκτοξεύοντας εναντίον της λαϊκιστικά συνθήματα.
Αυτός ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος και αποτελεί το πρώτο παράσημο για εμάς, που συστρατευτήκαμε στον έντιμο και ευγενικό αγώνα της ΝΙΚΗΣ υπέρ του ελληνικού λαού. Για να εξηγήσω γιατί θεωρώ συκοφαντικούς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, διευκρινίζω ότι παραπέμπουν σε ακραίες και απάνθρωπες ιδεολογίες, οι οποίες δεν εκφράζουν καθόλου τη ΝΙΚΗ, ενώ οι δικές μας πολιτικές θέσεις δεν στοχεύουν στη βλάβη ανθρώπων, αλλά στην αντιμετώπιση καταστάσεων.
Με δυο λόγια, δεν είμαστε «ομοφοβικοί» επειδή γράφουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη θέσπιση γάμου ομοφυλοφίλων και την επιβολή στα παιδιά, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, του αντιεπιστημονικού ψεύδους ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται χωρίς φύλο και στη συνέχεια πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέξουν όποιο φύλο προτιμούν» και μάλιστα όχι ανάμεσα στα δύο γνωστά φύλα (αρσενικό και θηλυκό), αλλά σε «πολλά ενδιάμεσα φύλα» και τις παραλλαγές τους.
Δεν είμαστε «αντιεμβολιαστές» επειδή επιμένουμε στον προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού και επειδή επισημαίνουμε (με επιστημονικά άρθρα) τις επιφυλάξεις κατά των εμβολίων για την Covid-19, όπως και τα τραγικά λάθη της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα πλείστες όσες ομάδες αντίθετες με τους εμβολιασμούς επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη ΝΙΚΗ, επειδή ΔΕΝ επιδίδεται σε αντιεμβολιαστικά κηρύγματα!
Τέλος, έχουμε διακηρύξει εξαρχής ότι δεν είμαστε «κόμμα της Εκκλησίας», αλλά κίνημα ορθοδόξων χριστιανών, που εμπνέονται στην προσωπική ζωή τους και στο πολιτικό τους ήθος από την πνευματική παράδοση και το αναντίρρητο κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου και των αγίων διδασκάλων της Ορθοδοξίας, οι οποίοι ποτέ δεν υπήρξαν συστημικοί και θιασώτες της εξουσίας, αλλά στηλίτευσαν την αδικία και υπερασπίστηκαν τους φτωχούς, αδύναμους και καταπιεσμένους (ακόμη και τους πλέον αμαρτωλούς, όταν ο «ηθικισμός» του όχλου τους λιθοβολούσε), συχνά θυσιάζοντας και τη ζωή τους και ερχόμενοι σε σύγκρουση ακόμη και με διεφθαρμένα και ισχυρά πρόσωπα του εκκλησιαστικού κατεστημένου της εποχής τους, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του αγίου Μάξιμου του Ομολογητή, του αγίου Μάξιμου του Γραικού και πλήθους άλλων.
Βεβαίως, το να μας χαρακτηρίζει κάποιος «εθνικιστές» αγγίζει τα όρια της αστειότητας, αφού έχουμε διακηρύξει από την αρχή ότι βασιζόμαστε στις αξίες της Ρωμιοσύνης. Ρωμιοσύνη είναι το Βυζάντιο και η πολιτιστική κληρονομιά του στον ελληνικό (και όχι μόνο) λαό. Το Βυζάντιο δεν ήταν εθνικό κράτος, αλλά πολυεθνική αυτοκρατορία (με ισότιμη συνύπαρξη όλων των εθνών), στο τιμόνι της οποίας βρέθηκε ο Ελληνισμός, κυρίως από πολιτιστική άποψη. Όλοι οι βαλκανικοί λαοί και γενικά οι λαοί που κάποτε ανήκαν στη χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή «Ρωμανία» (αυτό είναι το πραγματικό ιστορικό όνομα του Βυζαντίου) και μοιράζονται την κληρονομιά της, συνδέονται μαζί μας με ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς, ασχέτως εθνικότητας. Αυτοί οι δεσμοί είναι καιρός να αποκαλυφθούν, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πραγματική «Ευρώπη των λαών» ή ακριβέστερα σε μια «Οικουμένη» (έτσι ονόμαζαν τον κατοικημένο κόσμο οι Βυζαντινοί), που θα βασίζεται στις δύο υπέρτερες αξίες που δίδαξε ο Χριστός, την αγάπη και την ελευθερία. Αυτές οι αξίες καλλιεργούνται με την παιδεία και το παράδειγμα και δεν επιβάλλονται με τη βία. Ωστόσο σήμερα, μέσα στην ομίχλη της σύγχρονης αποικιοκρατίας, συνιστούν αιτήματα χωρίς ανταπόκριση.
Υπενθυμίζουμε ότι για Ρωμιοσύνη μίλησαν και ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης, και όχι μόνον, που μάλλον θα ήταν άτοπο να χαρακτηρίζονταν «εθνικιστές» ή, πολύ περισσότερο, «ακροδεξιοί»!…
Η άκρα δεξιά – για να τελειώνουμε – διαθέτει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: βία, ολοκληρωτισμό (δηλ. αγαπά τα καθεστώτα που ασκούν πλήρη έλεγχο στη ζωή των ανθρώπων), εθνικισμό και μετατροπή της θρησκευτικής πίστης σε πολεμικό ιδεολόγημα, κατάλληλο για πολιτική χρήση, αποστραγγισμένο από τη διδασκαλία της αγάπης, της συγχώρησης, της ταπεινότητας και της πανανθρώπινης αδελφοσύνης, αξίες που δεν συνάδουν με το ακροδεξιό αφήγημα, το οποίο αγαπά τη δύναμη, τη σκληρότητα και την αλαζονεία.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς δεν υπάρχουν στη ΝΙΚΗ, γι’ αυτό για μας είναι ανακριβές και ανεπιθύμητο να χαρακτηριζόμαστε ακροδεξιοί. Γενικά, όπως έχουμε αναφέρει, ο διαχωρισμός των πολιτικών παρατάξεων σε δεξιά και αριστερά, κατά τα πρότυπα της Γαλλικής Επανάστασης, είναι ξένος με τον ελληνικό πολιτισμό, μας έχει επιβληθεί από τους εξωτερικούς «κηδεμόνες» μας και μόνο κακό έχει προκαλέσει στον λαό μας, τον «πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο», όπως λέει ο ποιητής. Εμείς, αντλώντας διδάγματα από τις χρυσές, αλλά και τις μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, με τις ρίζες μας στο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον, δεν κοιτάζουμε ούτε «δεξιά», ούτε «αριστερά», αλλά ψηλά και μπροστά!
Τα υπόλοιπα τα επιστρέφουμε στους συκοφάντες μας, απαντώντας τους με δύο στίχους από την παράδοσή μας: «Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει» («ας τους συγχωρήσουμε όλους υπό το φως της Ανάστασης του Χριστού» – διάσημος στίχος από την υμνογραφία του Πάσχα) και «οὒτοι συνέχθειν ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν» («δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ», από την Αντιγόνη του Σοφοκλή).
Ας είναι ήσυχος ο ελληνικός λαός: η ΝΙΚΗ δεν θα στοχοποιήσει κανέναν ούτε για τις ερωτικές του προτιμήσεις, ούτε για τις πολιτικές ή θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ούτε για τον τρόπο ζωής του και τη γενικότερη κοσμοθεωρία του, εκτός από την ακραία περίπτωση που βλάπτει τον συνάνθρωπό του. Στόχος της είναι η ειρήνη στην κοινωνία και η ευημερία στις ζωές μας – μια ειρήνη ελευθερίας και δημιουργικότητας και όχι καταπίεσης και στασιμότητας. Αντίπαλός μας δεν είναι κανείς έντιμος άνθρωπος, είναι όμως αντίπαλοί μας εκείνοι που τόσα χρόνια εξαπατούν και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό, βυθίζοντάς τον στην απελπισία και την αναξιοπρέπεια. Αν ο λαός μας επιθυμεί τον ίδιο στόχο με εμάς, ας συμπορευτεί μαζί μας στον αγώνα για την αποτίναξη της κομματοκρατίας και την ανάκτηση της ελευθερίας του.

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

loading...