Γιατί η Κίνα θέλει να σκάψει σε βάθος 10.000 μέτρων στον φλοιό της Γης; Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα θα κρατήσει πάνω από 450 ημέρες

Κινέζοι επιστήμονες ξεκίνησαν την περασμένη την Τρίτη σε μια προγραμματισμένη γεώτρηση αλλά σε βάθος ρεκόρ που θα φτάσει τα 10.000 μέτρα σε βάθος στον φλοιό της Γης – τη βαθύτερη γεώτρηση που έγινε ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο άξονας θα διαπεράσει πάνω από 10 ηπειρωτικά στρώματα, ή στρώματα βράχου, και θα φτάσει στο κρητιδικό σύστημα στον φλοιό της γης που χρονολογείται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια.

Το έργο θα παρέχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, καθώς και θα αποδείξει τεχνολογίες υπόγειων γεωτρήσεων, σύμφωνα με την National Petroleum Corp. της Κίνας, η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο που θα απαιτήσει 457 ημέρες συνεχούς γεώτρησης.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ορυκτών πόρων καθώς και για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων όπως σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εξερεύνηση της βαθιάς Γης σε μια ομιλία που απευθύνθηκε σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες του έθνους το 2021.

Το τρέχον ρεκόρ πάντως της βαθύτερης γεώτρησης το έχει η ρωσική γεώτρηση Kola Superdeep, η οποία έχει καταγεγραμμένο βάθος 40.230 πόδια (12.262 μέτρα) και ολοκληρώθηκε το 1989 μετά από 20 χρόνια!

Για αναφορά, ο φλοιός της γης έχει κατά μέσο όρο πάχος 30 km (19 μίλια).

 

loading...