Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

– Τα σενάρια, το rotation, οι μεγάλες αλλαγές και το πρόσωπο…έκπληξη

«Ύστερα από 4 χρόνια είναι ώρα για rotation», έχει πει ο χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και αρκετά νέα πρόσωπα.

«Τρέχει» ο χρόνος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με την ΝΔ να θέτει ως στόχο προς επίτευξη την αυτοδυναμία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται – εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί και πάλι ως πρωθυπουργό στις κάλπες στις 25/6 – μια δεύτερη 4ετία που θα είναι των μεγάλων αλλαγών, δίνοντας μια πρώτη …γεύση γύρω από τα σχέδιά του για αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και δομές σε σχέση με την κυβέρνηση της πρώτης θητείας.
«Ύστερα από 4 χρόνια είναι ώρα για rotation», έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και αρκετά νέα πρόσωπα. Παράλληλα, είναι έτοιμα τα πρώτα 10 νομοσχέδια.
«Αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες, πάντως, θα συνθέσουμε μία κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας. Της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Ενός σχηματισμού με βαθιές ρίζες, στηριγμένου στην ικανότητα των στελεχών, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς», έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Όπως έχει πει, «μια κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι «ενός μόνο χρώματος».
Με βάση αυτή τη φράση, αναμένονται αλλαγές σε υπουργεία , πιθανώς και με εξωκομματικά στελέχη και τεχνοκράτες, και μάλιστα, ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για τον Γιάννη Μανιάτη στο Ενέργειας, τον Γ. Φλωρίδη ως υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και τον Μ. Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολιτη ή και σε άλλη θέση.
Ωστόσο, στα πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου δεν φαίνεται πως θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, ενώ το νέο πρόσωπο αναμένεται να είναι ο Σταύρος Παπασταύρου.

Στα σκαριά νέο υπουργείο

Στα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη είναι να συσταθεί ένα καινούργιο Υπουργείο, το Υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων.
Για το νέο υπουργείο πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα τοποθετηθεί σε υπουργική θέση η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Επίσης, φαίνεται να εξετάζεται η συγχώνευση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών. Σε περίπτωση που αυτό λάβει “σάρκα και οστά”, επικεφαλής αναμένεται να τεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Άρωμα…γυναίκας

Όπως έχει αναφερθεί δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα τον εμπιστευθεί ξανά ο ελληνικός λαός στις 25 Ιουνίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει περισσότερες γυναίκες.
Έτσι, στις προθέσεις του φαίνεται να είναι ότι θα αναβαθμιστούν ή θα τοποθετηθούν επικεφαλής υπουργείων πολλές γυναίκες.
Το όνομα της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ψιθυρίζεται για το υπουργείο Υγείας, όπου άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια διετέλεσε γραμματέας, ενώ και η Σοφία Ζαχαράκη εκτιμάται πως προορίζεται για υπουργοποίηση στο Παιδείας, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επικεφαλής να τοποθετηθεί ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου.
Η Ν. Κεραμέως , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ σε υπουργική θέση φαίνεται ότι θα βρεθεί και η Έλενα Ράπτη.

Το μέλλον Δένδια και Γεωργιάδη

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες κορυφαίων υπουργών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, για τον Νίκο Δένδια έχει συζητηθεί η θέση του Προέδρου της Βουλής, για τον Άδ. Γεωργιάδη πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, ενώ για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, φαίνεται πιθανή η αναβάθμιση του Ν. Παπαθανάση.

loading...