Αντιδράσεις στη Βρετανία εναντίον Σουνάκ-Ζελένσκι: “Αισχρό να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για όπλα στην Ουκρανία όταν…”

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών αντιμετωπίζει σοβαρή κριτική από τις κατεστημένες δυνάμεις στη Βρετανία, καθώς ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία για χρήση σε «εγκλήματα πολέμου».
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν αρνητικά στην προτροπή του προέδρου του βασικού συνδικάτου των σιδηροδρομικών εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματιστεί η μεταφορά βρετανικών όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «μια απολύτως ακατάλληλη χρήση του δημόσιου χρήματος».

Μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση σοσιαλιστικής διάσκεψης την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) Άλεξ Γκόρντον ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του λέγοντας:

«Πιστεύω ότι είναι μια αισχρότητα που πρέπει να σχολιαστεί, ότι σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, όταν δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και τις τιμές της ενέργειας, και όταν ακούμε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει μια αύξηση σε επιτόκια πιθανώς στο 5,5% τον επόμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ξοδεύουμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια λίρες για όπλα στην Ουκρανία».

«Πρόκειται για μια απολύτως ακατάλληλη χρήση του δημόσιου χρήματος», συνέχισε, ειδικά δεδομένου ότι «υπάρχουν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία με βρετανικά όπλα».

Σημειώνοντας ότι «μόλις είδαμε στρατεύματα που ανήκουν σε μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή να χρησιμοποιούν αμερικανικά οχήματα, αμερικανικά Humvees, να εισβάλλουν στο ρωσικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες», επεσήμανε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα» βρετανικά όπλα που τίθενται σε χρήσεις «στις οποίες δεν πρέπει να τίθενται». «Πρέπει, ως κίνημα, να πούμε σε ποια πλευρά στεκόμαστε σε αυτό το ερώτημα», πρόσθεσε. «Πρέπει να σταθούμε ενάντια στον πόλεμο».

Η Ένωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU) κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία
Και δεν είναι η μόνη φιγούρα μεταξύ του βρετανικού εργατικού κινήματος που αισθάνεται έτσι, εξήγησε, αναφέροντας ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τους συντρόφους μας στην UCU [Ένωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων] που ψήφισαν αυτή την εβδομάδα για την υποστήριξη μιας πρότασης κατά των πωλήσεων όπλων στην Ουκρανία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το UCU, μια ένωση 120.000 μελών καθηγητών που αυτοαποκαλείται ως «το μεγαλύτερο μετασχολικό σωματείο στον κόσμο», αντιμετώπισε μια μεγάλη εσωτερική διαμάχη αφού η πλειοψηφία των μελών της ψήφισε υπέρ μέτρου που καλούσε τον τερματισμό των αποστολών όπλων της Βρετανίας στην Ουκρανία, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από την ηγεσία.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία αντέδρασαν με αναμενόμενη δυσαρέσκεια
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασαν και στις δύο εξελίξεις με προβλέψιμη δυσαρέσκεια, με ένα μέσο να διαμαρτύρεται ότι μια χούφτα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που ήταν παρόντες «απέτυχαν να επικρίνουν τους ισχυρισμούς του Γκόρντον ότι η υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία ήταν μια «αισχρότητα» και έκανε τη Βρετανία συνένοχο σε «εγκλήματα πολέμου». … με βρετανικά όπλα.”

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος όπλων στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσημα δεσμευτεί να παράσχει 4,6 δισεκατομμύρια £ σε αυτό που αποκαλεί «στρατιωτική βοήθεια» στο καθεστώς Zelensky μέχρι στιγμής.

loading...