ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΥ ΜΠΕΛΕΡΗ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και συστάσεις από την Ελληνική πλευρά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, οι διοικούντες την γειτονική χώρα αποφάσισαν προκλητικά να συνεχιστεί η παράταση της φυλάκισης του νομίμως εκλεγέντος δημάρχου της Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρη. Παράλληλα, απ’ ότι φαίνεται και σύμφωνα με καταγγελίες Ελλήνων της Β. Ηπείρου, η αλβανική πλευρά φαίνεται να εντείνει την επίθεση κατατρομοκράτησης του Ελληνικού πληθυσμού, απειλώντας ή και υλοποιώντας άμεσα το σχέδιο της υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στην περιοχή της Χειμάρας.

Ανεξάρτητα λοιπόν, αν οι κατηγορίες κατά του νεοεκλεγέντα δημάρχου στην Χειμάρα ευσταθούν, (μέχρι στιγμής οι λόγοι που κατηγορείται ο κ. Μπελέρης δεν έχουν στοιχειοθετηθεί, αντίθετα, από μαρτυρίες διαφόρων προσώπων αποδεικνύονται προϊόν συκοφαντίας και είναι έωλες), από την έως τώρα συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης και ειδικά του επικεφαλής αυτής, εξάγεται ότι υπάρχει πρόγραμμα έξωσης των Χειμαριωτών από τον τόπο τους για την αλλοτρίωση με μαφιόζικες μεθόδους των περιουσιών τους, σε μια περιοχή με τεράστια τουριστική αξία, το οποίο αποτελεί τμήμα του γενικότερου σχεδίου εξόντωσης και εξαφάνισης του Ελληνισμού στον ιστορικό χώρο της Β. Ηπείρου.

Στο παραπάνω σχέδιο η μέχρι τώρα πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για ουσιαστική και διαχρονική προστασία των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, ούτε όταν συνέβησαν δολοφονίες στελεχών της κοινότητας στο πρόσφατο παρελθόν, ούτε σήμερα με την επίθεση στις ιδιοκτησίες κατοίκων ελληνικής εθνικότητας, δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι γείτονες έχουν σαφώς καταγράψει την άτολμη στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης που δεν τόλμησε να διαπραγματευτεί και έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία, όταν ετίθετο το θέμα ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Προφανώς, κάτι παρόμοιο αναμένουν, παρά τις απειλές της ελληνικής πλευράς για την μη στήριξη του αιτήματος ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Με βάση τα παραπάνω, η άμεση αποφυλάκιση του συμπατριώτη μας, εφόσον η άλλη πλευρά δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια του αδικήματος με το οποίο κατηγορούνται, είναι η μονόδρομος για την Αλβανική πλευρά για να αποδείξει ότι συμβαδίζει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και συγχρόνως ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την χώρα μας .

Πέραν τούτου, αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση, να θέσει σε εφαρμογή τα παρακάτω:

1.   να εξασφαλίσει παρέμβαση διεθνών οργανισμών για την καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών

2.   να ζητήσει την υπαγωγή των επαρχιών της Χειμάρας, του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς εντός των ορίων της περιοχής της ελληνικής μειονότητας και να απαιτήσει διαφάνεια και έντιμη καταγραφή των αριθμητικών δεδομένων της ελληνικής μειονότητας κατά την προσεχή απογραφή του πληθυσμού, και τέλος

3.   να καταστήσει σαφές, ότι εφόσον συνεχιστεί η παραβίαση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Β. Ήπειρο, θα απαιτήσει όχι μόνο τον αποκλεισμό της γείτονος από όλα τα ευρωπαϊκά προνόμια που ήδη απολαμβάνει, αλλά θα εγείρει και το ενδεχόμενο εφαρμογής των προταγμάτων του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, με τα οποία κατοχυρώνεται η αυτονομία και αυτοδιοίκηση της Β. Ηπείρου από τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό της.

Για το ΔΣ

International Hellenic Association

Ο Πρόεδρος Capt. Evangelos Rigos

 

loading...