Σύμβουλος Σουνάκ: “Δυο χρόνια απομένουν για να σωθεί ο κόσμος από την AI”

Δύο χρόνια απομένουν για να σωθεί ο κόσμος, ανέφερε ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για τις απειλές από βιολογικά όπλα και κυβερνοεπιθέσεις. Όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times των Μαρκ Σέλμαν και Τομ Γουίπλ, ο Ματ Κλίφορντ προειδοποίησε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι αρκετά ισχυρά για να «σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους» μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπογράμμισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι προετοιμασμένοι για απειλές που κυμαίνονται τόσο από κυβερνοεπιθέσεις όσο και από τη δημιουργία βιοόπλων, εάν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να ελέγξει την τεχνολογία. Μεσοπρόθεσμα, όπως προστίθεται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να σχεδιαστούν χημικά και βιολογικά όπλα και να διεξαχθούν μαζικές επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου.

Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη κοινή δήλωση από 350 ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT. Προειδοποίησαν ότι υπήρχε κίνδυνος μακροπρόθεσμα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Στόχος για αυτές τις “προειδοποιήσεις” η θέσπιση κανόνων για την AI. Ποιους θα εξυπηρετούν όμως αυτοί οι κανόνες;;; Θυμηθείτε ΕΔΩ.

Ο Κλίφορντ, ο οποίος προεδρεύει της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Προηγμένης Έρευνας και Εφεύρεσης (Aria), είπε ότι αυτό «ακούγεται σαν την πλοκή μιας ταινίας» αλλά είναι μια πραγματική ανησυχία – και ένας λόγος για τον οποίο οι χώρες έπρεπε να εργαστούν πέρα από τα σύνορα για να θεσπίσουν κανονισμούς.

«Το είδος του υπαρξιακού κινδύνου για το οποίο νομίζω ότι μιλούσαν οι υπογράφοντες είναι τι θα συμβεί μόλις δημιουργήσουμε μια νοημοσύνη που είναι μεγαλύτερη από τους ανθρώπους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε μια «αυξητική» χρονική κλίμακα θα μπορούσαμε να έχουμε έναν υπολογιστή πιο έξυπνο από έναν άνθρωπο μέσα σε δύο μόλις χρόνια. «Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και δεν ξέρουμε πώς να την ελέγξουμε, τότε αυτό θα δημιουργήσει μια πιθανότητα για κάθε είδους κινδύνους τώρα και στο μέλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι σωστό αυτό να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής».

(με πληροφορίες από newsbomb. gr