Εξέλιξη με Ρωσία και Ιεροσόλυμα!! Τι συνέβη;

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ θα ανοίξει γραφείο στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο συμφωνίας με τον δήμο της πόλης, όπως ανέφεραν σήμερα η πρεσβεία και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ρωσική πρεσβεία στο Ισραήλ ανέφερε σε μια δήλωση πως η συμφωνία για ένα κομμάτι γης στη Δυτική Ιερουσαλήμ, το οποίο η Ρωσία αγόρασε το 1885, υπογράφτηκε με τον δήμο της Ιερουσαλήμ στις 18 Μαΐου, έπειτα από διαδικασία που κράτησε πολλά χρόνια. Η ιδιοκτησία θα χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση κτιριακού συγκροτήματος που θα εξυπηρετεί το προξενικό τμήμα της πρεσβείας, αναφέρεται.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ –που περιλαμβάνει ιερούς τόπους για χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους– είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Για το Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και αργότερα την προσάρτησε, η πόλη αποτελεί την αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει ισραηλινή κυριαρχία σε όλη την πόλη, θεωρώντας πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις.

Αν και οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, τέσσερις μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017.

Η κίνηση αυτή, που αντέστρεψε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στο Ισραήλ και εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που λένε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σοβαρή ανησυχία και είπε πως “τέτοια βήματα μπορούν να ακυρώσουν τις προοπτικές για μια ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”.

Όμως η σημερινή δήλωση της ρωσικής πρεσβείας αναφέρει πως το άνοιγμα του γραφείου στην Ιερουσαλήμ “συνάδει με την αναλλοίωτη πορεία μας προς μια δίκαιη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή”.

(απεμπε –

loading...