Αντε γρήγορα πίσω στα καλά χρόνια της αποικιοκρατίας…
Δύο Βρετανοί και τρεις Κύπριοι στις ανακρίσεις για διαφθορά
Ειδική ομάδα νομικών διεθνούς εμβέλειας που θα διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες για διαφθορά σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια, συγκρότησε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και σύντομα πιάνει δουλειά.
Η ομάδα των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κλήθηκε μάλιστα και ήρθε πρόσφατα στην Κύπρο, είχε επαφές με τον πρόεδρο της Αρχής και τα μέλη της, συζήτησαν διεξοδικά τις λεπτομέρειες και η συμφωνία έκλεισε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για δύο Βρετανούς νομικούς εγνωσμένου κύρους που εκπροσώπησαν στο παρελθόν κυβερνήσεις και δεν είχαν καμιά επαφή με κανέναν εμπλεκόμενο με τα χρυσά διαβατήρια. Τους δύο Βρετανούς θα πλαισιώνουν τρεις Κύπριοι νομικοί ή ελεγκτές που επίσης δεν είχαν ή έχουν σχέση με τους εμπλεκόμενους με την χορήγηση κυπριακών διαβατηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληγή η φήμη της Κύπρου, που πρέπει να επουλωθεί
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται οι όροι εντολής της ομάδας ώστε εντός Μαΐου να διοριστεί επίσημα και να πιάσει δουλειά. Οι δύο νομικοί εκ Βρετανίας θα πηγαινοέρχονται στην Κύπρο, ενώ την ανάκριση εμπλεκομένων θα την αναλαμβάνουν οι ίδιοι, αφού είναι γνώστες των ανακριτικών μεθόδων καθ’ ότι πολύπειροι νομικοί. Η επιλογή των Βρετανών δεν ήταν τυχαία, εξ’ όσων πληροφορούμαστε, αφού έχουμε το ίδιο ποινικό σύστημα και οι διαδικασίες διερεύνησης είναι οι ίδιες και στις δύο χώρες. Σχετικές ανακοινώσεις για το ποιοι θα διερευνήσουν τις σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά πίσω από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, αναμένεται να γίνουν περί τα μέσα Μαΐου, μήνας που θεωρείται καθοριστικός για την έναρξη ερευνών και για άλλες σοβαρές καταγγελίες.
Σημειώνεται ότι η ομάδα επιθεωρητών διερεύνησης όπως θα λέγονται θα εξετάσει τις καταγγελίες που υπέβαλε λίγο πριν την αποχώρηση του τέως Προέδρου Αναστασιάδη από την Προεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Η πρώτη καταγγελία, αφορά την φερόμενη σύγκρουση συμφέροντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών του, των οποίων τα δικηγορικά γραφεία λειτουργούσαν ως πάροχοι «χρυσών διαβατηρίων», καταγγελίες που θα ομαδοποιηθούν με αυτές του Γενικού Ελεγκτή.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Χριστοφίδης, υπάρχουν 353 διαβατήρια τα οποία έχουν εκδοθεί από δικηγορικά γραφεία τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον (τέως) Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με τα (τέως) μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά την καταγγελία του κ. Χριστοφίδη για Ρώσο δισεκατομμυριούχο – μεγαλομέτοχο ρωσικής τράπεζας– που έχει λάβει κυπριακό διαβατήριο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο τραπεζικός του οργανισμός στεγάζεται σε κτήριο στη Λεμεσό το οποίο φέρεται πως σχετίζεται με τον γαμπρό του Νίκου Αναστασιάδη.
Όσον αφορά στα όσα καταγράφονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, η Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε την εξέτασή τους σε χρόνο που θα αποφασιστεί μετά και τον διορισμό επιθεωρητών ερευνητών. Αυτή τη στιγμή έχουν κλειδώσει τα ονόματα 20 λειτουργών επιθεωρητών από νομικούς, λογιστές και ελεγκτές, ενώ εκκρεμούν άλλες 50 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους οι οποίες θα περάσουν από κόσκινο.
Όσοι κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια, τότε θα τοποθετηθούν σε ειδικό κατάλογο και θα τους ανατίθεται η διερεύνηση καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στην Αρχή και εκκρεμεί η εξέτασή τους. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πέραν των 40 επώνυμων καταγγελιών (μεταξύ τους και δυο-τρεις ανώνυμες).